29 martie 2024
EconomieRomtelecom da in judecata Consiliul Judetean

Romtelecom da in judecata Consiliul Judetean

Societatea de telecomunicatii sustine ca, la stabilirea taxelor, CJ Bacau nu a respectat Legea 154 privind regimul retelelor electronice. CJ Bacau afirma ca a aplicat OG 43 privind regimul drumurilor. Cum nicio parte nu cedeaza, conflictul va fi solutionat in instanta.

Societatea Romtelecom a depus plângere prealabila impotriva Hotarârii nr. 205 din decembrie 2013 a Consiliului Judetean (CJ) privind stabilirea taxelor si tarifelor pe 2014. “Romtelecom e nemultumita de taxele si impozitele pe care trebuie sa le plateasca si suntem actionati in instanta”, a declarat Ionel Floroiu, vicepresedintele CJ Bacau.

E vorba despre taxele pentru terenul din zona drumurilor publice pe care compania il foloseste pentru retelele de telefonie si care apartine judetului. HCJ 205 respecta OG 43/1997, care arata ca administratorul drumului, CJ Bacau in cazul de fata, stabileste tarifele. Avocatii care apara drepturile SC Romtelecom SA arata ca OG 43 este un act normativ care reglementeaza la nivel general regimul drumurilor si ca exista o lege speciala, Legea 154/2012, care reglementeaza regimul infrastructurii retelelor de comunicatii electronice si care trebuia aplicata.



“Potrivit acestui act normativ (Legea 154, n.r.) stabilirea conditiilor de exercitare a dreptului de acces se realizeaza prin incheierea unui contract cu titularul dreptului de administrare, iar in lipsa acestuia urmeaza sa se pronunte instanta de judecata prin intermediul unei hotarâri judecatoresti” se arata in plângerea prealabila a Romtelecom SA.

Exista un contract!

CJ Bacau sustine ca exista un contract cu Romtelecom, act incheiat in 2004, conform caruia valoarea tarifelor pentru ocuparea zonei drumurilor “va fi stabilita anual prin hotarâre a CJ Bacau si va fi trimisa detinatorului prin instiintare de plata”.

Nemultumita, Romtelecom afirma ca tarifele se stabilesc cu respectarea unor principii prevazute de Legea 154/2012: sa fie justificate si proportionale cu afectarea imobilului respectiv, sa acopere doar prejudiciile directe si certe prin efectuarea lucrarilor si functionarea retelelor, sa aiba in vedere plusul de valoare adus prin instalarea retelelor. Concluzia avocatilor este ca CJ Bacau nu a respectat aceste principii.

Administratia judetului arata, insa, ca HCJ 205/2013 este un act administrativ, act unilateral cu caracter normativ, care se aplica la fel tuturor societatilor, fara exceptie. Cât priveste OG 43 privind regimul drumurilor, aceasta “isi are aplicabilitate deplina” si nu intra in contradictie cu Legea 154. Mai mult, intre Legea 154 si OG 43 “exista o relatie parte-intreg”. Romtelecom a formulat o plângere prealabila prin care solicita revocarea in parte a HCJ 205/2013 prin care au fost stabilite taxele si tarifele, insa plângerea a fost respinsa de CJ Bacau.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri