Sunt speranțe, pentru cetățenii localităților deservite de Romprest, că nu vor petrece Crăciunul printre mormane de gunoaie. „Există șanse reale ca situația să fie deblocată”, a declarat, vineri, Bogdan Seto, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău.
Primarii de orașe și municipii se vor întâlni, luni, într-o ședință de lucru premergătoare Adunării Generale a Acționarilor ADIS, care va avea loc la mijlocul săptămânii viitoare.

Edilii din mediul urban vor aborda două teme: posibilitatea concretă de achitare, la zi, de către fiecare membru al ADIS a datoriilor către cei doi operatori, Romprest și Eco Sud, și revizuirea sistemului integrat de management al deșeurilor.

„Plătești pentru cât arunci”
Revizuirea constă în modificarea modalității de plată, care se va face pe baza cantității efectiv ridicate din fiecare localitate, și aplicarea unui tarif unic pentru urban și rural, pentru persoane fizice și persoane juridice, despre care „Deșteptarea” a scris și pe 8 decembrie.

Noul sistem de tarifare va fi aplicat și în municipiul Bacău și cele 22 de comune deservite de Soma, pentru care serviciul va fi scos la licitație.

„Unul dintre motivele pentru care putem reorganiza sistemul este apariția OG 74/2018, care are la bază principiul «plătești pentru cât arunci». Există și alte motive, dar toate aceste schimbări vor putea fi aplicate numai dacă toți membrii ADIS își vor achita datoriile”, a precizat Bogdan Seto.

Vestea cea mai bună este că, până la data Adunării Generale a Acționarilor ADIS, Romprest nu va sista colectarea și transportarea deșeurilor la depozitul din Bacău.

Alte articole