Peste o suta de etnici romi din judetul Bacau s-au adunat joi, 16 aprilie, la ora 11.00, la sediul Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, Sucursala Bacau, pentru a participa la simpozionul organizat de aceasta cu prilejul Zilei Internationale a Romilor. Eveniment a avut doua etape: putin dupa ora 11.00, romii s-au deplasat spre Podul Serbanesti pentru a oficia „Ceremonia Râului”, dupa care s-au intâlnit la Parcul Trandafirilor, unde erau pregatite o expozitie de carte, una de pictura, autor Vili Feraru, si alta de costume traditionale.

„Ziua Internationala a Romilor a fost adoptata in 1971, in cadrul primului Congres International, a explicat Florin Dura, presedintele interimar al Partidei Romilor Bacau. Tot atunci s-au adoptat imnul nostru, «Djelem, djelem», si drapelul international al romilor. Prin Ceremonia Râului ne omagiem stramosii, cei care au suferit si au trudit pentru ca etnia sa progreseze.” In cadrul ceremoniei de pe Podul Serbanesti, parintele Chiril a tinut o slujba pentru cei adormiti, iar romii au lansat pe râul Bistrita coroane si lumânari aprinse.

„Ziua Internationala a Romilor e un bun prilej pentru a celebra cultura si istoria, dar si pentru a discuta despre problemele cu care inca ne confruntam”, a declarat Florin Dura. Simpozionul organizat de Partida Romilor Bacau s-a incheiat seara, cu o cina festiva.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ