Salariatii Electrica au ramas cu gura cascata cand au descoperit metodele prin care locatarii unui bloc din Bacau se racordasera ilegal la retea. Electricienii erau convinsi ca din blocul respectiv nu se mai poate fura deoarece instalasera firide &#8222anti-furt”, special create pentru limitarea bransarilor ilegale.

Dupa ce au &#8222calcat” printr-un bloc de pe strada Nicu Enea fara sa descopere nimic deosebit, electricienii si jandarmii au mers pe o alta strada cu nume de pictor: Theodor Aman. Aici, la numarul 5, intr-un bloc de garsoniere, dupa ce au taiat cateva cabluri conectate &#8222clasic” au descoperit tocmai cand credeau ca au terminat treaba o metoda pe cat de ingenioasa pe atat de periculoasa. Unul dintre locatari isi trasese un singur fir de la cablul de pe hol si il conectase la firul de &#8222faza” din instalatia electrica dupa care cablul de &#8222nul” il conectase la calorifer. In felul acesta curentul nu mai era inregistrat de contoar, in schimb, caloriferul ar fi putut electrocuta pe cineva neatent. La ultimul etaj, langa o batrana care dormea intr-un pat pe hol de frica sa nu il fure hotii cat isi varuieste camaruta, electricienii au descoperit o alta metoda de furat curent. Cablul general care alimenta firida in care se aflau contoarele fusese intepat si conectat printr-un fir subtire la cablul electric al locuintei. Toata lucrarea fusese facuta cu mare grija si nu s-ar fi descoperit daca unul dintre electricieni nu ar fi vrut sa izoleze un cablu. Imediat au inceput cautarile in celelalte console si au mai fost descoperite alte improvizatii de acelasi fel. Interesant este ca in blocul respectiv Electrica a incercat sa limiteze furturile prin montarea de firide &#8222anti-furt”, care, teoretic, nu ar mai fi permis improvizatii. Locatarii nu s-au prea atins de aceste firide, in schimb au facut lucrari deasupra lor. &#8222S-au investit o multime de bani in acest bloc pentru a limita furtul” – ne-a declarat vizibil dezamagita Anca Hagima, purtatorul de cuvant al Electrica Bacau. &#8222Nu am crezut ca vom putea stopa total furtul, am sperat ca macar sa se limiteze”. In blocul respectiv sunt si locuinte sociale care apartin Primariei. Cele mai multe cazuri de furturi se inregistreaza chiar la aceste locuinte. Acolo unde s-au constat improvizatii s-au facut note de constatare urmand ca hotii de curent sa fie pusi sa plateasca un consum estimat pe sase luni la puterea instalata. Adica s-a facut un inventar al consumatorilor de curent din locuinta – becuri, aparatura electrocasnica – si se va calcula cat pot acestia cinsuma in jumatate de an iar cei prinsi vor fi pusi sa plateasca. In cazul celor care au recidivat, se vor intocmi dosare penale. Anca Hagima spune ca astfel de actiuni vor continua.Scris de Razvan BIBIRE

PUBLICITATE

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. ultima razie cu jandarmii a fost in decembrie 2013…imediat la plecarea lor oamenii s-au conectat inapoi.unii sunt asa de bn racordati cu fire subtiri incat nici nu au vazut cei de la eon.ceea ce va aduc la cunostinta e total diferit…vine ala si citeste contoarele lunar si nimic nu spune cand vede cum se fura…totul e bn legat aici

  2. Va zice tata ..ca nu prea ai cum sa alimentezi mare lucru cu un fir subtire… cine e electrician stie! deci furtul ..poate e de maxim 1,2 kw kw la (2 ore) 1,2 lei x 12 ore = 14, 4 lei pe zi x 30 = 432 kw cam 230 lei lunar (asta daca trage in continuu…ceea ce nu se poate! – si cine stie electica..cunoaste de ce!)

LĂSAȚI UN MESAJ