Cursanții Universității de Vară de la Izvoru Mureșului au solicitat, într-o rezoluție adoptată la finalul lucrărilor, finanțarea asociațiilor românilor din Harghita, Covasna și Mureș, dar și sprijinirea romano-catolicilor din județele din Moldova, pentru a-și păstra identitatea românească.

În document se arată că românii din județele Covasna, Harghita și parțial Mureș “sunt expuși sistematic unui proces continuu și susținut de deznaționalizare, datorită politicii autorităților locale, dar și ca urmare a dezinteresului autorităților statului român”.

În context, participanții la lucrările Universității de Vară solicită finanțarea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, după aceleași criterii și direct proporțional cu suma alocată de Guvern Fundației “Comunitas” a maghiarilor din România.

PUBLICITATE

Totodată, prin rezoluție se cere “monitorizarea procesului de maghiarizare a românilor romano-catolici din județele din Moldova și sprijinirea păstrării identității românești a acestora”.

În document se mai arată că românii de confesiune romano-catolică din Bacău, Iași și Neamț “sunt supuși unui proces de maghiarizare prin care numeroase familii de români sunt determinate prin mijloace diverse să-și schimbe identitatea”. Potrivit sursei citate, “acest lucru se face cu complicitatea unor politicieni care au impus autorităților locale deschiderea de clase cu predare în limba maghiară, cu toate că 98% dintre romano-catolicii din aceste județe se declară români”.

Participanții la lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului au mai cerut, prin rezoluție, adoptarea unei legi “care să permită îndreptarea abuzurilor care au avut loc privind retrocedarea ilegală a unor proprietăți agricole, forestiere și imobiliare din Transilvania”, dar și “înființarea unui Fond Suveran, pe modelul Norvegiei, care să identifice, exploateze și să gestioneze resursele naturale ale României, în beneficiul poporului român”.

Rezoluția Universității de Vară de la Izvoru Mureșului va fi înaintată Administrației Prezidențiale, Parlamentului, Guvernului României și partidelor parlamentare și neparlamentare. AGERPRES

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. O initiativa laudabila. Mult cam tarzie dar mai bine ca s-a lansat totusi demersul privind deznationalizarea romanilor. Este necesar de stiut ca acest proces se petrece in judetele Moldovei incepand cu anul 1995. Au venit emisari din Ungaria, au recrutat o grupare mai larga de romani-ceangai necesari ptr propaganda, si in corpore au ademenit familii intregi ptr a trece la maghiarime. I-au momit cu televizoare, calculatoare la copii si dotarea unor scoli de prin satele Moldovei. Cunosc zeci de persoane si familii de pe valea Tazlaului sau din preajma oraselor Bacau sau Roman care s-au vandut ptr un calculator sau un tv. Copiii de propagandisti au primit burse la scolile din Odorheiul Secuiesc, Tg.Mures sau Oradea.

  2. De la inceput s-a stiut ca ungarii au pe teritoriul mun Bacau prin diverse organizatii intentii de a-i atrage pe ceangaii din Cleja si Racaciuni prin diverse vizite pt a-i invata prin propaganda si diverse actiuni (excursii gratis in Ungaria, locuri de munca), s-ai faca maghiari.

  3. sunt unul din cei romano-catolici care traiesc in romania si niciodata nu m-am simtit ca asa face parte dinntr-o alta natie decait cea romana.traiasca romania!

  4. NU VOR REUSI NIMIC ,NICIODATA. ACESTE INTENTII AU FOST DUPA REVOLUTIE, MAI INTENSE DAR CU TIMPUL S AU CONVINS SI EI CA NU AU SANSE.IN SASCUT AU FOST ALUNGATI, IAR OPINIA PREOTULUI CATOLIC A FOST CATEGORICA, IN TON CU VOCEA SUPERIORILOR BISERICII CATOLICE DIN IASI.GEANGAII SUNT ROMANI , AU LUPTAT IN ARMATELE ISTORICE PENTRU LIBERTATEA MOLDOVEI, ALATURI DE MOLDOVENI, VEZI CARTEA ,,ISTORIA CEANGAILOR DIN MOLDOVA ” SCRISA DE PREOTUL DUMITRU MARTINAS. S AU EVIDENTIAT CA FIIND O COMUNITATE HARNICA SI CONSEGVENTA. CAT DESPRE COMENTARIILE DE MAI SUS, NU EXISTA PADURE FARA USCATURI, IAR CAZURILE NU SUNT REPREZENTATIVE, AU LUAT AJUTOARE DAR ISI VAD DE TREABA.

LĂSAȚI UN MESAJ