20 aprilie 2024
SănătateRomânia: Cea mai mică rată de vaccinare, mortalitate mai mică decât țări...

România: Cea mai mică rată de vaccinare, mortalitate mai mică decât țări cu procente mai mari de vaccinare

La finele anului 2023, dezbaterea publică în România a fost captivată de un dosar penal referitor la achizițiile de vaccinuri anti-COVID. Profesorul Vasile Astărăstoae, cunoscut pentru opinii critice, a adus în atenție informații controversate, acuzând autoritățile de ascunderea unor riscuri și incertitudini legate de vaccinuri.

Potrivit profesorului Astărăstoae, documentele de achiziții arată că producătorul nu oferă garanții asupra efectelor pe termen mediu și lung ale vaccinului și că autoritățile au ascuns aceste informații esențiale populației. Astfel, el acuză o manipulare a consimțământului la vaccinare prin dol.

Profesorul Astărăstoae acuză, de asemenea, Colegiul Medicilor din România (CMR) că a devenit o anexă a Ministerului Sănătății, ignorând etica medicală și transformându-se într-un organ represiv.În ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor, profesorul susține că acestea au fost ineficiente, citând exemple de infectări și transmitere a virusului și sugerează că campaniile de vaccinare sunt asociate cu creșterea mortalității.

“Profeții «apocalipsei COVID», care au propagat sintagma «sigur și eficient», știind de la început că nu există nicio probă care să confirme acest fapt, au încălcat mai multe acte normative cum ar fi Convenția de la Oviedo, un instrument juridic obligatoriu transnațional în domeniul drepturilor omului din punct de vedere medical (art. 5), Carta Europeană a Drepturilor Pacienților (art 3 și 4), Constituția României (art.22), Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 (art. 4-12), Legea nr. 95/2006 (art. 649 şi urm.) etc. Aceste încălcări sunt în măsură să atragă răspunderea penală și civilă a celor în cauză. Îngrijorați de această perspectivă, ei au lansat un fake post-pandemic: vaccinurile au salvat milioane de vieți, dar, deoarece populația țării noastre nu s-a vaccinat, România are cea mai mare mortalitate prin COVID-19 din Europa”, spune Vasile Astărăstoae.

Dar, oare așa să fie? A avut România cea mai mare mortalitate prin COVID 19 din Europa?

“Afirmația că vaccinarea a salvat vieți se bazează pe simple estimări (cum ar fi cele ale Imperial College din Londra) și nu pe date concrete. Ori toate estimările acestor instituții, făcute cu privire la pandemie, s-au dovedit eronate. De exemlu, s-a estimat că indicile de mortalitate ar putea fi de 14% modificat ulterior la 4%. În final, situația a fost alta. Potrivit datelor oficiale, numărul cumulat de cazuri a fost de 701,176,420 cu un număr de decese de 6,965,146, adică un indice de 0,99 (sursa https://ourworldindata.org/coronavirus). Există însă suspiciuni rezonabile și studii care susțin că, în realitate, prin efectele pe termen scurt și mediu, vaccinarea ar fi produs un număr foarte mare de decese. Vom vedea dacă această supoziție va fi confirmată”, spune Vasile Astărăstoae.

România a avut o rată de vaccinare mică. Datele oficiale din 13 state confirmă acest lucru, plasând România pe ultimul loc cu circa 40% populație vaccinată. Însă aceleași date arată că rata de vaccinare nu a influențat mortalitatea cumulată prin COVID-19.

“România are deci o mortalitate cumulată similară cu cea din Gibraltar, Anglia, Statele Unite și Italia (țări puternic vaccinate) și mai mică decât în Ungaria, Croația, Slovenia, Cehia, Letonia, Slovacia, Grecia, Lituania, țări cu un procent de vaccinare cu 20-30% mai mare decât țara noastră.

Interesant este că dacă suprapunem cele două grafice observăm că de regulă campaniile de vaccinare se însoțesc cu o creștere a mortalității prin COVID-19 ceea ce ridică din nou semene de întrebare cu privire la eficiența și siguranța vaccinului. În concluzie, deși conține o jumătate de adevăr (referitor la rata de vaccinare), afirmația că România a avut cea mai mare mortalitate prin COVID-19 este o minciună”, a concluzionat el.

Vasile Astărăstoae este un medic legist român, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, membru al mai multor organizații științifice naționale și internaționale.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri