26 aprilie 2024
OpiniiEditorialRomâni cu obiceiuri de eroi

Români cu obiceiuri de eroi

De circa două luni îi numim eroi și îi aplaudăm pe medicii și pe asistenții medicali, pe cei din unitățile de poliție și pompieri care se implică, permanent, în lupta contra noului coronavirus. La așa situație creată de pandemie gesturile noastre se justifică și sunt semne de noblețe sufletească.

Dar, după cum știm, o nenorocire nu vine niciodată singură, iar în jur vedem sau aflăm zi de zi alte și alte situații limită în care sunt puși semenii noștri, poate chiar noi. Necazuri mari, aduse de fenomene naturale, de neglijență și de câte alte cauze. În studenție am învățat, la un moment dat, că nici un necaz nu e mai mare ca al tău, dar și că a ajuta, a pune umărul, în orice fel, e lucru mare.

Întâmplător sau nu, de când cu pandemia sesizez, parcă, tot mai multe gesturi și fapte de voluntariat. Mulți oameni sar în ajutorul altora. Un cunoscut muzician de la noi, de exemplu, a ieșit pe balconul apartamentului său și le-a cântat vecinilor de cartier din nai. Superb gest! Dar câte exemple similare nu se văd în mediul online. Românii au obiceiuri de eroi.

A fi voluntar, a susține un act de voluntariat este, însă, ceva mai complex. Poate și ceva mai complicat, dar nu imposibil. O dovedește și un oneștean, care a sărit, recent, în ajutorul spitalului din orașul său, a mobilizat, mai ales online, zeci și zeci de oameni și firme și a strâns bani pentru un aparat de analiză medicală în condiții de COVID-19. Omul se numește Mihai Zarzu, iar acum face un voluntariat similar pentru a ajuta o familie din Slănic Moldova căreia i-a ars, zilele trecute, casa. Banii au și început să se adune, primăria a pus la dispoziție un teren, iar alți oameni s-au și apucat de lucru.

Iată un alt tip de erou, oameni buni! Intrați pe facebook-ul lui Mihai și ajutați-l cu ce puteți. Gestul va fi dumnezeiesc!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri