18 aprilie 2024
ActualitateRoiuri de roboți ar putea lucra împreună pentru rezolvarea unor daune extinse

Roiuri de roboți ar putea lucra împreună pentru rezolvarea unor daune extinse

Inspirați de insecte precum albinele sau furnicile, cercetatorii de la Universitatea Harvard au creat peste o mie de mini-roboți capabili să comunice între ei și să se organizeze fără ajutorul intervenției umane, informează AFP, care citează un studiu publicat joi, în revista Science.

Ei au numit creația lor tehnologică “kilobot” sau “o mie de roboți”, proiectul debutând în 2011, când au fost făcuți primii 25 de roboți. Doi ani mai târziu, Harvard Robotics ajunsese deja la 100 de roboți în miniatură, iar astazi numără 1024 de kiloboți.

Noua creație este relativ ieftină, fiecare kilobot costând numai 14 de dolari, însă marea noutate este că aceștia sunt capabili să comunice între ai în interiorul roiului folosind emițătoare și receptoare în infraroșu. Asemenea surselor de inspirație din regnul animal, kiloboții se mișcă în jur prin vibrația piciorușelor, notează Chinatopix.



Cercetătorii consideră că programe avansate ar putea permite roiurilor de roboți să se organizeze în caz de daune extinse și să se atașeze unul de altul, ca furnicile, pentru a forma cu corpul lor, de pildă, punți deasupra apei, scrie AFP.

“Suntem inspirați în special de sisteme în care indivizii sunt capabili să se auto-asambleze pentru a rezolva problemele”, a explicat Radhika Nagpal, profesor de informatică la Institutul Wyss al Universității Harvard, principalul autor al studiilor publicate.

Există două aspecte esențiale pentru a face cercetare cu roboți care roiesc, au declarat cercetătorii de la Harvard citați Chinatopix. Unul este faptul ca numărul de roboți ar trebui să fie suficient de mare pentru a se constitui un roi considerabil. Multe studii anterioare de robotică a roiurilor s-au bazat pe simulari pe computer, deoarece costa o mică avere pentru a construi roboți reali. Până acum, în cele mai multe cazuri, atunci când au fost construiți roboți, numărul celor din roi a variat de la cinci la zece, iar în cazuri rare, la 100.

Avantajul celor 1024 kiloboți de la Harvard este că sunt capabili să neglijeze caracteristicile robotice individuale acționând ca roi. Într-un astfel de roi, roboții care se strică și fac greșeli pot fi trecuți cu vederea, deoarece prevalează comportamentul colectiv de roi, scrie Chinatopix.

Al doilea aspect este faptul ca cercetătorii au nevoie de infrastructura și software pentru a controla și gestiona numarul masiv de kiloboți. Sarcini simple de întreținere pentru un număr mic de roboți tind să devină imposibile pentru o mie de roboți grupați într-un roi. De pildă, încărcarea acumulatorilor portabili ai roboților ar necesita resurse umane care să conecteze încărcătorul fiecărui robot. Harvard Robitics a rezolvat problema concepând kiloboții ca pe niște sandviciuri între două suprafețe conductoare și trecând electricitate prin ei.

Un alt exemplu de sarcini banale dificil de rezolvat cu un roi atât de numeros este programarea fiecărui component individual al unui grupului. În loc să conecteze roboții individuali la calculatoare, cercetatorii au programat întregul roi cu ajutorul semnalelor infraroșii, mai scrie Chinatopix.

AGERPRES

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri