aPe noi nu ne intereseaza felul in care se lucreaza. Firmele au contract si trebuie sa respecte termenul de finalizare”.
Ionut Tomescu,
purtator de cuvant Primaria Bacau

aIeri am stat o ora pe langa bloc. Nu aveam pe unde trece. Luasera podetul. Era aici parcata o masina si aproape au acoperit-o cu pamant”.
Vasile Talmaciu

aNu stiu cand vor termina. Ma uit pe geam la muncitori, ba m-am si luat de ei. Mai mananca nuci, mai beau bere, mai dorm la umbra.”
Olimpia Hriscu

aEu nu spun ca muncitorii nu-si fac treaba. Dar lucrarea aceasta, mai ales pe portiunea din curtea scolii, trebuia executata in vara, in perioada vacantei. Este periculos pentru copii cu sapaturile din curtea scolii”.
Maria Chelariu

Reteaua de termoficare din municipiul Bacau a intrat intr-un proiect de modernizare care ar trebui sa se incheie in 2011. Altfel, fondurile necheltuite se pierd. Licitatia organizata de Primaria Bacau la inceputul lunii iulie a dat cu greu castigatorii pentru doua din cele cinci loturi. La ultimele 3 puncte termice, lucrarile vor incepe abia in luna octombrie. In zona Stadionului-Alecu Russo, locatarii sunt indignati de ritmul lent al santierului.

Pana la venirea iernii, pe sistemul de termoficare al orasului ar trebui inlocuite conductele dintre 5 puncte termice si blocurile racordate la acestea. Este vorba despre mai mult de 9.000 de metri, pe 4 fire. Costurile, in jur de 3 milioane de euro, sunt acoperite de Comunitatea Europeana (50%), Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile si bugetul local (5%). Licitatia de la inceputul lunii iulie nu s-a finalizat nici acum. Comisia de la primarie a dat rezultatul dupa o luna si jumatate. S-au depus contestatii pentru 3 din cele 5 loturi. “Acestea au fost solutionate, dar suntem in perioada de 10 zile pentru contestatie”, ne-a declarat Ionut Tomescu, purtator de cuvant al primariei. Daca presupunem ca nu vor mai exista nemultumiti, rezultatul va fi definitiv abia peste 9 zile. Urmeaza incheierea contractelor pentru loturile de laa PT 13 (jumatate din zona Cornisa), PT 31 (zona strazilor Narcisa, Bucegi, Bicaz) si PT 69 (zona strazilor Garii, M.Eminescu, Avram Iancu). Lucrarile vor incepe in octombrie si vor dura cel putin doua luni.

Inconjurati de santuri

De aproape o luna se lucreaza la PT 7 (Stadionului-Alecu Russo) si la PT 33 (Aviatori). Loturile au fost adjudecate de doua asocieri de firme. Ritmul pare mai potrivit pentru inceputul verii, decat pentru aceasta perioada. Cartierele sunt brazdate de santuri. Conducta preizolata a fost instalata doar pe alocuri. Locatarii ii urmaresc pe muncitori cu sufletul la gura si nu sunt deloc multumiti. “Am venit doar de 3 zile acasa, dar nu-mi place ce vad, ne-a declarat Vasile Talmaciu, locatar in blocul 110, de pe strada Milcov. Au inconjurat blocurile de santuri. Ar fi trebuit sa monteze conducta pe tronsoane si sa acopere apoi santurile.” Alti locatari spun ca au fost aduse utilaje in zona, sunt si muncitori, dar se lucreaza “tipic romaneste”.
[ad#stire] Petru Botezatu este printre nemultumiti. “S-au apucat sa sape pe toate partile. Suntem izolati. Daca vine vreme neprielnica, ne ingroapa noroiul. Toate mormanele astea de pamant se transforma in mocirla”. Parintii si bunicii elevilor de la Scoala “Alecu Russo” au motive in plus de suparare. “Am nepotul elev aici, ne-a declarat Maria Chelariu. Toata curtea scolii este numai gropi si santuri. Nici nu pot iesi in pauza bietii copii. Stau inchisi in clase. Mi-e groaza cand ma gandesc la ploaie. Cred ca va trebui sa-i schimbam de haine la intrarea in bloc”.

Doina Mincu