1 decembrie 2023
OpiniiEditorialRisipă condamnabilă

Risipă condamnabilă

Din motive încă neelucidate, de mai multe zile, modernele pubele pentru resturile menajere nu au mai fost golite pe strada unde locuiesc. Consecința? Cetățenii au aruncat tot ce le-a prisosit prin casă lângă containere, direct pe trotuar sau stradă. De câțiva ani, societatea care se ocupă de transportul resturilor menajere și igiena spațiilor aferente a adus câteva containere securizate, fiecare cu destinații clar specificate: resturi menajere, sticle, plastic, hârtie, cartoane.

Casetate fiind, nu mai aveam acces vizual asupra conținutului acestora, acum însă ni s-a dezvăluit privirii  nu doar diversitatea lui, dar și cantitatea. Poate că nu aș fi scris despre acest aspect, mulțumindu-mă cu un telefon la societatea cu pricina, care, de altfel, a și trimis rapid în zonă mașinile care au ridicat gunoaiele, dacă nu mă frapa și intriga marea cantitate de produse alimentare aruncate la gunoi, astfel că am văzut o parte din meniurile vecinilor mei, deoarece ce le-a prisosit sau s-a stricat prin frigider au fost aruncate. În primul rând, se aruncă foarte multă pâine, din toate sortimentele, de la covrigi, colaci, pâine albă, neagră, feliată, împletită.

Pe locul doi ar fi fructele (mere, portocale, prune, struguri), dar și legumele, crude sau fierte, urmate de mâncare gătită, aici imaginația doamnelor fiind etalată în toată splendoarea. Ne tot plângem că nu sunt bani, că prețurile au crescut, nivelul de trai scade de la an la an, se fac apeluri la solidaritate, afinitate față de semenii aflați în dificultate, însă, pe de altă parte aruncăm la gunoi cantități foarte mari de alimente, semn că ori nu știm să ne gospodărim, ori ne stăpânește grandomania, disprețul față de producători, în ultimă instanță față de noi înșine și față de natură.

De unde această lipsă de valorizare a nevoilor fiecăruia de  hrană, de unde acest dispreț față de bani și produse de care poate alți cetățeni au nevoie de ele. Statisticile arată două aspecte care se bat cap în cap: foarte mulți băcăuani trăiesc la nivelul minim de decență, pe de altă parte (și nu numai la noi) tone, mii de tone de alimente sunt aruncate zilnic la gunoi. Nu-mi permit să dau sfaturi, însă cred că ar trebui să gândim mai bine, mai economicos, ce și cât cumpărăm, ce și cât consumăm, să nu ajungem în situația pe care am descris-o, nefiind singulară, ce ne dă natura, ce producem cu atâtea eforturi, să le chivernisim mai bine, cu mai multă responsabilitate și respect. Vor veni, spun specialiștii, vremuri și mai grele și mai urâte.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri