29 martie 2024
ActualitateRezolvat de "Desteptarea": Doi tineri cu handicap si-au recâstigat drepturile

Rezolvat de “Desteptarea”: Doi tineri cu handicap si-au recâstigat drepturile

La inceputul lunii iunie, eram sesizati de parintii a doi tineri cu dizabilitati ca acestia isi pierduse gradul I, in pofida afectiunilor foarte grave de care sufereau.

Gabriela Ticu, din Livezi, reclama ca umbla de sapte luni pe drumuri ca sa demonstreze ca fiul ei, Cristian, nascut cu microcefalie, encefalopatie si retard sever nu se poate autoservi si are nevoie de insotitor. C. R. ne sesiza, de asemenea, ca fiica lui, Ilinca, cu spina bifida si malformatii grave la coloana vertebrala, a pierdut doua grade, fiind trecuta de la gradul “grav” direct la “mediu”, desi are un dren permanent si se deplaseaza in scaunul cu rotile.

Odata cu gradul I, cei doi tineri au pierdut si câteva sute de lei, si dreptul la asistent personal. Cu alte cuvinte, urma sa fie lasati singuri in casa, sa se descurce cum or sti. Cele doua “degradari” erau opera Comisiei Superioare de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, dupa controlul care a urmat arestarii dr. Elena Munteanu. Gabriela Ticu a fost de doua la Bucuresti, dar in zadar.



“M-am dus la Comisia Superioara, sa contest rezultatul. Stiti ce mi-au spus? «Hai sa fim sinceri, nu-i asta copilul!» Dupa ce au inteles ca au gresit, mi-au spus sa ma intorc in Bacau, sa fac «cerere de agravare» si sa aduc iar internari, acte medicale, ancheta sociala”, declara, atunci, Gabriela. Cum, adica, agravare? Cristi are sechele encefalopatie, deci starea lui nu se va agrava, nici nu se va ameliora vreodata!

Alta cerere, alta evaluare!

Comisia de evaluare din Bacau, care functioneaza in cadrul DGASPC, nu putea trece peste decizia institutiei centrale. Dupa relatarea celor doua cazuri in ziarul “Desteptarea” au aparut, insa, si solutiile.

Comisia judeteana i-a reevaluat pe Cristi si Ilinca si le-a redat drepturile. Incercând sa sugereze ca solutiile nu au legatura cu articolul din “Desteptarea”, DGASPC arata ca, la acel moment, cazurile nu puteau fi rezolvate. “Solicitarile din 31.05.2013 nu aveau temei legal”, afirma Dana Titaru, director adjunct al DGASPC. Mai mult, nu existau contestatii impotriva deciziilor Comisiei Superioare. Gabriela Ticu ne-a spus, foarte limpede, ca a fost de doua ori la Bucuresti pentru a-si cere drepturile.

“Reevaluarea s-a facut in baza cererilor depuse in data de 03.07.2013 de catre parintii acestora impreuna cu noi documente medicale”, mai precizeaza directorul. Nimeni nu recunoaste, dar acesta e adevarul: Comisia Superioara a gresit, asadar a savârsit o nedreptate. “Va implor sa ma ajutati, sunt disperata”, ne ruga Gabriela Ticu, in iunie. “Va multumesc foarte mult ca m-ati ajutat, fara dumneavoastra nu se rezolva nimic”, ne-a spus Gabriela Ticu, o luna mai târziu.

“Am facut apel la Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Ei au facut cerere de reevaluare si au adus documente medicale suplimentare, care demonstreaza ca se incadreaza in gradul I. In temeiul Legii 448, le-am solutionat cererile.” – Daniela Titaru, director adjunct DGASPC Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri