17 iunie 2024
EvenimentRevoltele din Noua Caledonie - Evoluția Evenimentelor

Revoltele din Noua Caledonie – Evoluția Evenimentelor

Tulburările din Noua Caledonie, unul dintre teritoriile de peste mări ale Franței, continuă să escaladeze, forțând experții să renunțe la optimismul cu privire la o soluționare rapidă și pașnică.

Cauza Revoltelor

Revoltele au izbucnit ca urmare a deciziei guvernului francez de a permite cetățenilor francezi care locuiesc în Noua Caledonie de mai bine de 10 ani să voteze la alegerile locale. Poporul indigen kanak, care reprezintă peste 40% din populația de aproximativ 300.000 de locuitori, se teme că această lege le va diminua și mai mult drepturile și influența politică.



Intervenția Președintelui Macron

Pe 23 mai, președintele francez Emmanuel Macron a sosit în capitala Noua Caledonie, Nouméa, pentru a discuta cu liderii politici locali. În urma întâlnirilor, Macron a recunoscut că nu s-a ajuns la un consens și și-a exprimat disponibilitatea pentru noi negocieri în câteva săptămâni, când situația se va calma. Aceste negocieri vor aborda toate problemele stringente legate de viitorul țării, inclusiv posibilitatea unui nou referendum privind independența.

În același timp, Macron a promis să amâne, dar nu să anuleze, controversata reformă electorală care a provocat revoltele. De asemenea, președintele francez a anunțat „injecții semnificative în economie pentru a lupta împotriva sărăciei” în Noua Caledonie.

Reacția Forțelor Pro-Independență

Purtătorul de cuvânt al Frontului de Eliberare Națională Kanak și Socialist (FLNKS), Jimmy Nauna, a subliniat necesitatea unei decizii politice cu privire la viitorul Noii Caledonie, dar a insistat că Franța trebuie să refuze nu doar adoptarea legii, ci și să retragă trupele care, în opinia sa, provoacă violență.

Răspunsul Parisului

Oficialii francezi au refuzat categoric retragerea trupelor, menținând aproximativ 3.000 de militari în Noua Caledonie chiar și în timpul Jocurilor Olimpice. Starea de urgență va fi prelungită până la eliminarea tuturor punctelor de control pentru revolte. Până în prezent, aproximativ o sută de baricade au fost deja îndepărtate, însă violențele continuă.

Escaladarea Violenței

După plecarea președintelui Macron din Noua Caledonie, situația a rămas tensionată. Vinerea aceasta, un grup de 15 protestatari a atacat o patrulă de poliție la periferia orașului Nouméa. În urma incidentului, poliția a deschis focul, ucigând un bărbat de 48 de ani. Numărul total al morților a ajuns la șapte, dintre care doi sunt polițiști. Peste 350 de persoane au fost arestate în urma acestor tulburări.

Evacuarea Cetățenilor

Autoritățile din Noua Caledonie au început să autorizeze aeronavele militare din Australia și Noua Zeelandă să evacueze sute de cetățeni. Decizia de evacuare a fost luată în urmă cu câteva zile, dar a întâmpinat dificultăți din cauza blocajelor rutiere și a anulării zborurilor comerciale. Securitatea turiștilor evacuați va fi asigurată de forțele armate franceze, care au amânat eliberarea autorizației de evacuare a străinilor până în ultimul moment, în încercarea de a menține iluzia controlului asupra situației.

Evenimentele din Noua Caledonie evidențiază tensiunile continue dintre autoritățile franceze și populația indigenă kanak. În timp ce guvernul francez caută soluții pentru a calma situația și a negocia un compromis, violențele și nemulțumirile persistă, alimentând incertitudinea cu privire la viitorul acestui teritoriu de peste mări.



spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img