19 mai 2024
EvenimentRevolta in lumea ONG-urilor

Revolta in lumea ONG-urilor

Strategia pentru persoanele cu handicap, dezbatuta pe furis

Concret, strategia nationala pentru persoanele cu dizabilitati a fost lansata spre dezbatere publica cu doua zile inainte de sfârsitul anului, in perioada libera, discret, astfel incât unii nu au apucat sa o observe, altii nu au reusit sa o gaseasca. Scopul acestei strategii este cresterea calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati.

Cu privire la acest document au mai fost discutii, ONG-urile solicitând includerea unor masuri pentru sprijinirea accesului persoanelor cu dizabilitati la recuperare, educatie, ocupare, locuire si sanatate primara, pentru dezvoltarea mai rapida a serviciilor de suport la nivel local, revizuirea legislatiei privind autorizarea si monitorizarea unitatilor protejate, rediscutarea modalitatilor de finantare a serviciilor si crearea unui fond special de finantare din cota platita de firmele cu peste 50 de salariati care nu au angajati cu dizabilitati, modernizarea sistemului de colectare a informatiilor din domeniul dizabilitatii si includerea organizatiilor care reprezinta interesele persoanelor cu dizabilitati in structurile de analiza si decizie de la nivel guvernamental responsabile cu implementarea Conventiei ONU si in grupurile care lucreaza la revizuirea legislatiei.



Din pacate, Strategia nationala “O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati 2015 – 2020” a stat in dezbatere publica doar zece zile, intr-o perioada extrem de nepotrivit aleasa, adica de sarbatori: 29 decembrie 2014 – 7 ianuarie 2015. Asta spune mult despre interesul guvernantilor de a afla ce cred persoanele cu handicap despre o strategie care le priveste in mod direct.
Silvia Patrascanu

“Nu este corect ce au facut, noi nici nu am vazut strategia! Sunt acolo oameni care habar nu au ce inseamna sa traiesti cu un handicap. Una spun ministrii, alta fac angajatii!”
Marioara Popa, presedinta Asociatiei de Sprijin a Copiilor cu Handicap Neuromotor – Centrul „Daniel”

„O perioada de zece zile e prea scurta pentru dezbaterea publica a unui subiect atât de important. Si trei luni e putin daca vrei sa consulti toate partile. Nu inteleg. Sunt secretosi si nu e normal, e vorba de informatii publice!”
Andre Muit, presedintele Asociatiei româno-olandeze “Betania”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri