Sistemul medical este in fierbere de mai bine de o saptamâna. Decizia Curtii Constitutionale potrivit careia medicii sunt considerati functionari publici a declansat o adevarata revolta in rândul halatelor albe.

Doctorii din intreaga tara s-au unit intr-un grup format pe Facebook si au cerut salarii decente, astfel incât sa nu fie pusi in situatia de a fi acuzati de coruptie, in cazul in care ar primi o atentie din partea pacientului, chiar daca Legea drepturilor pacientului permite acest lucru. Acest grup numara acum peste 31.000 de membri, insa nu toti sunt medici.

Solicitarile lor au ajuns rapid la urechile celor din Ministerul Sanatatii si la Guvern, iar zilele trecute premierul a anuntat ca de la 1 octombrie salariile tuturor angajatilor din sistemul sanitar vor creste cu 25 la suta si ca se cauta o solutie si pentru legalizarea atentiilor. Acest din urma anunt a fost insa picatura care a umplut paharul, iar acum doctorii se pregatesc de greva generala. „Referitor la sustinerea unor actiuni publice ale medicilor, cum ar fi inclusiv o greva pe 1 septembrie, Alianta Medicilor este la faza de tranzitie de la o miscare spontanta pe internet la o forma organizata intr-un cadru legal.

Pâna la finalizarea formei legale de organizare, Alianta nu isi poate asuma nicio manifestare publica, indiferent de natura ei”, se arata intr-o postare pe pagina „Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente”, in care se mai adauga si ca scopul aliantei este de modernizare a sistemului sanitar prin cheltuirea eficienta a fondurilor care sa ajunga pentru salarii decente si investitii in spitale. Situatia se schimba insa rapid de la o zi la alta, iar in weekend medicii au anuntat ca vor ca lefurile sa fie dublate intr-o singura transa, nu pâna in 2017, sa se faca angajari in sistem, plata garzilor sa nu mai fie impozitata iar programul de lucru sa fie de cel mult 48 de ore. De cealalta parte, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, are o alta varianta la „plicul cu bani” al pacientului. Medicii sa presteze ore suplimentare iar banii câstigati din consultatiile platite de bolnavi sa se imparta intre ei si spital.

Au plecat in strainatate, pentru salarii mai bune

Conducerea Colegiului Medicilor Bacau este de parere ca majorarea salariilor ar putea rezolva si problema plecarilor din sistem.

stranga

„Inca nu am un semnal de la colegii mei dupa ce s-a anuntat aceasta marire de salariu. Ca o prima etapa, cred ca este bine. In ultimii ani, s-a plecat masiv din sistemul de sanatate de la noi, iar Colegiul Medicilor a atras atentia in repetate rânduri cu privire la acest fenomen. Medici si asistente au plecat in strainatate pentru ca acolo sunt platiti mult mai bine. Poate ca daca vor fi salarii decente nu vor mai pleca.”
dr. Elena Stânga, presedintele Colegiului Medicilor Bacau

Solidarizarea medicilor de familie

Medicii de familie isi sustin colegii din spitalele publice.

andriescu

„Noi, medicii de familie, nu intram in aceasta grila de salarizare din sistemul public, insa suntem alaturi de colegii nostri in demersurile pe care le fac pentru a obtine o majorare salariala. In orice alta tara, salariul unui medic ajunge la valoarea a doua-trei salarii medii, ceea ce nu se intâmpla si in România.”
dr. Catalin Andriescu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din judetul Bacau

grigoriu„In primul rând, medicul nu este functionar public. Noi suntem liber profesionisti si suntem platiti de catre Casa de Sanatate in functie de serviciile medicale prestate, conform contractului incheiat intre ambele parti. Daca vorbim de mita, atunci vorbim de acel act care impune si conditioneaza serviciul medical. In rest, cred ca trebuie sa vorbim de o mai buna gestionare a resurselor financiare din Sanatate. Importanta sociala a meseriei de medic nu se poate compara cu cea a unui functionar public care taie o chitanta la ghiseu.”
dr. Radu Grigoriu, medic primar cardiolog Spitalul Judetean de Urgenta Bacau

cotarlet

„Cel mai benefic ar fi sa se decida cresterea salariilor tuturor cadrelor medicale. Cât priveste legalizarea asa-zisei spagi catre medic, discutiile sunt multe si cred ca o hotarâre de guvern bine aplicata este binevenita. Insa a conditiona actul medical cu plata unei anumite sume de bani este clar caz penal, care trebuie sa duca si la arestare. Numai ca lucrurile nu se pot schimba de azi pe mâine.”
dr. Adrian Cotirlet, medic primar chirurg si managerul Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti

corneliac„Ce se intâmpla acum in sistemul sanitar este o mare nebunie. Noi nu vrem decât salarii decente, iar solidaritatea de breasla trebuie sa fie eleganta. Daca vor creste retributiile in tot sistemul, nu vor mai fi probleme. Este pacat ca deja au aparut articole defaimatoare la adresa medicilor. Nu cred ca asta s-a dorit.”
dr. Vladimir Corneliac, medic primar obstetrica – ginecologie Maternitatea Bacau

Geta Panaite
Roxana Neagu


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

10 COMENTARII

 1. pai sunteti suparati ca nu mai puteti face smecherii ca este cardul de sanatate. Ca la orice reteta trebuie cardutul asta va macina pe voi. Stati linistiti ca gasiti voi alta smecherie doar traim in Romania.

 2. Niste CAPUSE pline de pretentii !!! Daca nu obtin macar o cafea de la sarmanul pacient ,nu se simt bine.Cum spunea doctorita Muntean,adresandu-se parintilor copiilor cu dizabilitati, “veniti la doctor cu mana in c…?”!Uita ca sunt muritori,asemeni celor pe care ii “trateaza “!!!Chiar daca vor avea salarii mari,ca si ale “DEMNITARILOR” tot nu vor renunta la spaga !!!

 3. Te poți îndrăgosti și de funcționarul public de la ghiseu,Radule, atunci sa te vezi cum faci gărzi și pui ban pe ban, cum mai e în cardiologie, gândaci și plasme, în preajma Crăciunului,il ținea în sah, nu ii completa biletul de ieșire tatălui meu, un coleg de – al dv, pana nu i – am dat dreptul, ca la curve, mulțumit decât am pus în plic, mi – a spus ca starea mamei este mai buna, sau cand moare mama unui coleg medic, deși are buzunarul plin de bani, cei din mediul rural nu au plicuri, trimite sa schimbe, pentru a da pentru necrolog, asistent care joaca noaptea solitaire, pe calculator, colegi care vin cu dacia la serviciu, și cu VW la metro la cumparaturi.

 4. ” legalizarea asa-zisei spagi catre medic, …. o hotarâre de guvern bine aplicata este binevenita ” Dumnezeule, si se cred in Europa !

  Vorbesc de ‘importanta sociala’ a meseriei de medic ? dar profesorii ?? Cand se va vorbi de ‘importanta sociala’ a actului educativ ?

  Crestere cu 25% a salariilor medicilor ?? Guvernul isi bate joc de restul populatiei !

 5. Spaga legalizata se va numi ONORARIU.Va fi data acelui medic care,datorita renumelui,va fi solicitat de bolnav.Se vor declara toti atat de ocupati,incat vom plati ONORARIU oricui !E smecheria menita sa inlature efectele cardului ( care nu le mai permite sa fure cu nerusinare).Banicioiu este medic,nu are motiv sa tina cu pacientii !!!

 6. Asa aruncati cu pietre. Daca nu va duce capul sa deveniti medici, normal, ca oricare raman. Daca statul ar da salarii ca in Occident nimeni nu ar mai fi nevoie sa dea mita. Rusine celor care arunca cu noroi in cei care va salveaza.

  • Este un dr.in spital… al carui fiu a sosit in urgenta , in urma unui accident rutier, desfigurat, oricum moare, ar fi zis , cand ceilalti i-au spus sa se uite mai bine, l-au trimis la Bucuresti…nu-l ducea capul pe fiu, nici pe tatal sau? Sri stie cine si cat ia….important este sa fiti sanatosi, sa nu ajungeti pe mana unor anonimi.spaga in spital este un flagel de zeci de ani….sunt multi, chiar dintre pacienti, dotati intelectual, peste nivelul multora dintre cei in halate….lupta celor in halate trebuie sa fie cu MS, nu doar pentru spaga, ci si starea saloanelor, grupurile sanitare, aparatura invechita, materiale sanitare , medicamente cumparate de pacienti, nr. mic de infirmiere, ineficienta cabinetelor de familie, trebuie sa ii intereseze, din cata spaga au luat se finaliza spitalul?

 7. Orientarea carierei ,in cazul medicilor,este ghidata de multipli factori,dintre care,foarte important este posibilitatea de imbogatire ( vile,masini de lux,concedii de vis – nu degeaba studentele din Craiova ,de la Medicina,acceptau cerintele unor profesori ) stiut fiind ca pentru a-si salva viata,omul isi da medicului si ultimul ban.Majoritatea studentilor nu ratacesc aiurea in diferite directii ale stiintei ci urmeaza calea care ,potrivit inclinatiilor,le va aduce satisfactii,nu neaparat ,bani.Ce ne-am face fara cadre didactice,ingineri,economisti etc.???Pe indivizi ca “realitatea”,care se cred nu carpaci ci dumnezei,chiar ca as inclina sa folosesc piatra ,macar sa vad cum le reactioneaza…capul.

LĂSAȚI UN MESAJ