Un val de mesaje de nemultumire si revolta au fost postate pe Facebook si pe site-ul ziarului, in urma articolului publicat, joi, despre grefierul de la Judecatoria Bacau care a lesinat in sala de sedinte. Grefieri din tot judetul, dar si de la alte instante din tara au reactionat cu postari in care au vorbit despre necazurile lor. Mizerie, boli, ore suplimentare neplatite.

„O instanta jegoasa, un focar de infectie”

„Din pacate nu este singurul caz, dar este printre putinele despre care a aflat presa. Cei din afara sistemului nu stiu exact in ce ritm se lucreaza si au senzatia ca este simplu si usor si ca in instante grefierul nu face decât sa plimbe dosarul din stânga in dreapta”, este unul din mesajele postate pe site-ul ziarului. Oamenii vorbesc si despre mizeria din Judecatorie si nepasarea celor care ar trebui sa ia masuri. „Apropo de conditii, mergeti la etaj si va ingroziti!!! Sunt avocata si am fost in toate judecatoriile din Moldova, dar mai multa mizerie si nepasare ca la Bacau nu am vazut… este de-a dreptul o instanta jegoasa, un focar de infectie. Efectiv varul cade de pe pereti, iar la baie ti se intoarce stomacul pe dos”, scrie Mihaela. Cele mai multe dintre postari ating si problema bolilor pe care le risca angajatii sau de care sufera deja din cauza conditiilor insalubre in care lucreaza: „(…) conditiile de munca sunt similare celor din evul mediu. In afara de boli pulmonare (asa numitele afectiuni de serviciu), ai sansa si la un tbc sau o hepatita, având in vedere conditiile in care sunt pastrate dosarele. Si grefierii, si judecatorii stau la Judecatoria Bacau ca vitele in grajd…”, reclama Adi. In zeci de mesaje impresionante, postate pe Facebook sau pe site-ul ziarului, angajatii instantelor povestesc despre ritmul infernal in care lucreaza, uneori pâna la 12 noaptea, iar în weekend câte 7-8 ore. Si cum sunt nevoiti sa vina cu copiii la serviciu. „Ce copilarie au acei copii? Oricum, toate aceste deficiente au fost aduse la cunostinta conducerii, iar raspunsul a fost simplu: «Nu sunt solutii!»”.

Sunt condamnate conditiile inumane de lucru din Judecatoria Bacau / foto: Ioan Bisca
Sunt condamnate conditiile inumane de lucru din Judecatoria Bacau / foto: Ioan Bisca
PUBLICITATE

„Ne facem in continuare cu demnitate meseria pentru care lesinam in salile de judecata”

Un lung sir de nemultumiri si deficiente ramase nerezolvate sunt publicate pe Facebook, pe pagina unei grefiere de la Curtea de Apel Bacau. „Sunt grefier de 17 ani. (…) Salariile nu sunt pe masura muncii depuse si a interdictiilor pe care le avem. Noi nu putem face meditatii ca profesorii, noi nu putem avea societati comerciale, nu putem fi administratori, nu putem indeplini decât functia de GREFIER si putem doar sa fim formatori SNG pentru formarea initiala sau continua a grefierilor. Programul nostru este doar scriptic 8-16 sau 7,30-15,30, in realitate nu toti rupem usile instantelor la ora 16. (…) Instantele din tara, marea majoritate, sunt insalubre, vechi, cu mobilier de ani si ani de zile, ploua in sediile acestora, cabluri trase peste tot, instalatii electrice invechite si gata oricând sa sara in aer. Se plâng colegii din instante de lipsa materialelor consumabile: bolduri, agrafe, caiete de sedinta, foi de scris, pixuri, lipici, banda scotch, cerneala, radiere, creioane, materiale pe care si le cumpara in multe cazuri singuri. Noile coduri de procedura (civila si penala) ne-au ingreunat activitatea si ne-au transformat birourile in adevarate arhive. Ne umplem hainele de praf si trupurile de boli profesionale si atunci când cadem in timpul sedintei de judecata se gaseste unul care sa ne dea sfaturi sa tragem o tuica. (…) Lucram (colegii din penal cu precadere) fara norma si fara timp. Urgentele sunt urgente si au prioritate, iar noi nu mai avem familii, nu mai avem decât obligatia de a sta tepeni in sala de sedinta si de a consemna CLAR, CORECT, COERENT, CONCIS, sustinerile partilor si ale avocatilor lor si apoi sa transcriem LOGIC si CORECT ceea ce am scris pe caietele de sedinta si sa dam IMEDIAT dosarele la motivat. In penal exista timpi peste care nu poti sa treci ca-ti risti serviciul si stai pâna noaptea sa lucrezi. Si dupa o zi in care ai avut urgente, ai apoi sedinta de judecata. (…) Nu ne sunt platite orele suplimentare. Sunt acele ore in care copiii nostri stau cu tatii lor, cu bunicii, cu vecinii, sunt clipele pe care noi, mamele si tatii lor, le pierdem pentru a ne face meseria corect si la timp, altfel sanctiunile sunt pe masura. Noi nu avem voie sa iesim in strada, noi nu putem intrerupe activitatea decât partial si spontan. (…) Ne facem in continuare cu demnitate meseria pentru care lesinam in salile de judecata, ne ia cu salvarile dupa sedinte lungi in care nu poti solicita suspendarea sedintei ca-ti este sete sau ca faci pe tine sau ca simti ca te prabusesti.”

„Sunt grefier cu studii medii de 21 ani. Sunt diagnosticata cu o boala incurabila, iar medicii care m-au investigat si apoi mi-au confirmat diagnosticul au spus ca aceasta boala este dobândita la locul de munca, fiind o boala profesionala. Va rog, care sunt bolile profesionale de care au posibilitatea sa beneficieze grefierii ? (…) Sunt «abonata» la urgenta spitalului pentru ca sunt foarte bolnava. Nu dau randament, nu mai sunt eficienta. Dupa 21 de ani de truda in instanta vreau sa beneficiez de o pensie pentru ca sunt bolnava, nu mai pot sa muncesc, deseori nu mai pot sa stau nici pe scaun. (…) Incerc sa supravietuiesc si sa traiesc modest, incerc sa depun tot efortul pentru a fi capabila sa fac fata atributiilor pe care le am, colegii incearca sa ma ajute, dar nu reusesc. Si ei sunt epuizati, au foarte mult de lucru, iar raspunderea, responsabilitatea grefierului este imensa. Nu va mai spun de sanctiuni”, este un alt mesaj primit pe site-ul ziarului.

„Or fi salarii atractive, dar la ce-ti foloseste acest salariu, sau la ce le mai foloseste acest salariu copiilor dupa ce faci un accident vascular care îti este fatal. Si nu vorbesc in necunostinta de cauza. Doua colege de-ale noastre au patit asa ceva. Una acasa, dimineata, înainte de a veni la serviciu si cealalta în timpul programului de lucru când s-a prabusit de pe scaun din fata calculatorului în timp ce lucra cu judecatorul. Si multe alte cazuri de boli incurabile cu care ne procopsim.” – semnat “un alt grefier”.

Conducerile instantelor din Bacau nu au avut pâna acum nicio reactie in urma aparitiei articolului. Zilele trecute, noi am solicitat Judecatoriei Bacau sa ne spuna daca anul acesta exista fonduri pentru investitii – reparatii, renovari etc, dar pâna in prezent nu am primit niciun raspuns.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

32 COMENTARII

 1. Un articol foarte bun și adevarat! Prin hămăirea grefierilor și a atribuțiilor colosale ce li s-au atribuit probabil se vrea ca aceștia să nu mai ajungă la vârsta de pensionare. Este o meserie care îți distruge viata de familie și sănătatea. La final dacă mai ajungi, ești o epavă!

 2. asta e valabil cam peste tot in sistemul bugetar la acest moment….sa muncesti mult, atributiuni ce nu iti sunt trecute pe fisa postului, sa stai peste program, sa nu zici NIMIC, am ajuns mai rau decat pe vremea comunistilor…aici nu ti se respecta drepturile salariale sub nici o forma, directorii au mana libera sa iti dea salariul pe care il vor ei DESI SUNT ANGAJATI LA STAT CA SI NOI EI HOTARASC CAT TREBUIE SA LUAM SALARII …daca ii pupi talpile si ii esti SLUGA si ii lauzi clipa de clipa…primesti ceva in plus …daca NU….VESNICA SINTAGMA,,TREBUIE SA DAM OAMENI AFARA CA SUNTETI PREA MULTI!!!!,,,…dar ei DOMNII DIRECTORI CAND VOR FI SI EI ,,PREA MULTI,,?????SI SA FIE DATI AFARA ca multa treaba NU FAC…nu au DELOC EFICIENTA…DOAR AFACERI PERSONALE SI SEMNAT DE ACTE …..se intampla asta pt. ca omul care munceste zi de zi corect NU STIE SA SPUNA ,, NU ESTE IN ATRIBUTIUNILE MELE NU FAC!!!!!,,…vreti sa fac in plus PLATITI-MA…..asa cum fac profesorii…au ore suplimentare (pe care le fac sau nu!!!!!) si NU FAC NIMIC PESTE PROGRAM PT. CA NU E TREABA LOR…toate VRAJELILE CU CONTRACTELE DE MUNCA IN CARE AI VOIE SA NEGOCIEZI CEEA CE MUNCESTI SI PLATA CHIAR SI LA STAT SUNT ,,GOGOSI PLINE DE RAHAT,, ….nu sta nimeni sa te intrebe daca e corect salariul , mai nou, li se pare ca sunt prea mari pt. cat se munceste….DECI….MAI AU DE FURAT DE LA NOI….

 3. la instanţa la care lucrez eu sunt mai multe “grefiere” care nu intră în sala de judecată, nici nu ştiu ce înseamnă munca de grefier şi au salar de grefier, decât grefierele care intră în sală. mie nu mi se pare corect ca din moment ce nu intri în sală să iei salar de grefier. acum pentru toate posturile le trebuie grefier cu studii superiaore, inclusiv pentru munca de registrator la noi este un “grefier cu studii superioare” şi habar nu are ce înseamnă o şedinţă.

 4. Pentru ‘grefier ‘. Nu cred că e cazul sa arunci cu noroi! Asta e o alta poveste și este la fiecare instanță. Trebuie să fim uniți și sa obținem ceva pentru noi toți.

 5. Protestati, dragilor. Strangeti-va in fata instantei si protestati pana vi se rezolva problemele. Va compatimesc, dar sa stiti ca o parte din vina aveti si voi pentru ca permiteti asa ceva, fara sa aveti vreo reactie.

 6. Nici mie nu mi se pare corecta chestia asta cu grefierii care nu intra in sala si au salar de grefier! Sa se infiinteze posturi noi, asa cum sunt grefierii documentaristi, de ex. si sa aiba salariu corespunzator muncii prestate! Sau, acelora care nu sunt “apti” de intrat in sala sau nu vor si ptesteaza altfel de munca prin instanta, sa li se scada salariul si gata! Ca asa, toti se inghesuie sa ajunga grefieri si cand dau de munca “de sala”, fac pe “ametitii”. Cat despre conditiile de munca infecte si inumane si despre atitudinea “sefilor” fata de noi….sunt foarte multe de zis.

 7. Cel mai tare mă revoltă faptul că la nivelul unui minister, care “îşi permite” să soluţioneze conflicte de muncă şi să sancţioneze patronii ce încalcă prevederile Codului muncii, legea este încălcată în mod flagrant!!! Oricum, grefierii sunt “personal auxiliar”, nu sunt indispensabili, aşa cum şi la o instanţa din Cluj s-a susţinut “Sunt zeci de SNG-işti care aşteaptă un post liber”. Normal, pentru că SNG-iştii sunt obligaţi să stea 5 ani în sistem, în caz contrar fiind obligaţi să plătească 3000 de euro, iar de acest lucru se profită la maxim.

 8. Este adevarat, nu suntem respectati,nu ne sunt intelese nevoile si durerile.Nu suntem considerati oameni.Suntem doar slugi care trebuie sa lucram pana cadem jos si atunci, vine altul.Asta este valoarea unui grefier. Muncim foarte mult si pe langa munca noastra o mai facem si a judecatorului care este mai obosit ca noi cand iese din sedinta de judecata .Mai scriem minute, motivam etc. dar asta nu mai are importanta. Ei sunt rasplatiti si desi stiu ca fara noi nu pot, nu ne sustin.Ei dupa 25 de ani vechime se pot pensiona dar noi nu, noi sobolanii, cu dureri de spate si probleme de sanatate putem muri pe baricade.Asta e sistemul.Se saraceste lumea pentru o mana de oameni daca le rasplatesti efortul de o viata.

 9. Dar de salariile pe care le luati nu spuneti nimic?Aveti salarii mai mari ca medicii,ati luat sute de milioane cica asa zise DREPTURI SALARIALE,rusine sa va fie,mergeti sa lucrati la privat daca nu va convine
  sau poate vreti salar de judecator.si de alte beneficii ati uitat?????
  mai ganditi-va putin
  RUSINE<RUSINE<RUSINE

  • Alte beneficii? Care alte beneficii? Ar fi fost ideal sa fie cum zice in prevederile legale, sa avem acele “beneficii”.. Nu știu de ce se trezesc unii care nu au habar in ce condiții lucrează un grefier sa își dea cu părerea.. E atât de ușor sa fii in exterior, sa nu ai habar ce înseamnă sa fii grefier, cate zeci de atribuții are un grefier (plus ca mai primesti si suplimentar, ca sa iti petreci toate cele 24 ore lucrând si lucrând) si sa spui ca primește prea multi bani pentru munca efectuată!
   RUSINE celor care își dau cu părerea fără a cunoaște ce înseamnă de fapt sa fii grefier, nu doar ceea ce scrie pe hârtie!

  • Mda, ştim că în ochii unora suntem doar slugi, dar va veni momentul când toţi voi ăştia cu mentalitate comunistă veţi fi schimbaţi, iar judecătorii tineri, absolvenţi de INM ( şi neinfluenţaţi de “vechea gardă”) adică magistraţi cu personalitate, vă vor lua locul. Sunt mulţi judecători tineri care văd relaţia judecător-grefier aşa cum ar trebui văzută: o echipă. Avem şanse să schimbăm sistemul, să le arătam că fără noi nu se poate, dar trebuie să protestăm în stradă, nu în mediul on-line!!!

   • este adevarat , iesiti in strada d-lor grefieri dar toti inclusiv chiulangiii si nu mai intrati decind atunci cind vi se rezolva problemele, cereti un termen pt. igienizarea locurilor de munca

  • Anda esti în neștiință de cauză !!! Să dea cel de sus să muncești cât muncește un grefier în aceleași condiții cu aceleași responsabilități și să iei același salariu! Ești mulțumită? Eu acum o oră am venit de la serviciu și am plecat de acasă la 7 dimineața. Și să nu îți mai spun ca nu avem sâmbete si nici duminici .

  • rusine sa-ti fie tie care iti dai cu parerea fara sa fi vazut o zi de lucru a unui grefier – probabit tie iti pica din cer.
   Rusine celor care ar trebui sa analizeze munca reala a fiecarui grefier si pt. ce primeste bani .Nu este permis in cond in care se lucreaza cu nr. redus de grefieri unii sa pice jos si altii sa traga chiulul si sa fie platiti pe baza de ,, nepotism ,,probabil draga Anda esti unul din acestia.
   Si nu stiu de ce d-nii doctori nu le da celor care ajung la urgente direct din sala de judecata , diagnostic de boala profesionala ??

 10. rusine sa va fie voua celor care nestiind nimic legat de munca de grefier va luati de noi asa din senin: Anda draga, diferente salariale au luat si profesorii si cei din MAI, din administratia locala si financiara: TOTI BUGETARII IN URMA SOLICITARII DREPTURILOR LOR IN INSTANTA AU PRIMIT DREPTURI SALARIALE ce le-au fost platite esalonat cf OUG 71/2009. Dar este inutil sa explic aici unei persoane care are senzatia ca noi nu muncim pentru salariile pe care le avem cum sta treaba. Poate ne spui aici in public ce alte beneficii avem noi si stii tu despre ele.

 11. Îmi e rușine de “umanitatea” râncezita ce zace în unele persoane! Aș avea un OFF de redat aici adunat în 10 ani de grefier de ședința în penal! Nu pot de cât să zic ca salariul nostru nu e nici 20 % din cât meritam! Îmi place munca mea,însa când deja ajung să fiu doar musafir la mine acasă, când vin și nu mai apuc sa-i urez noapte buna copilului meu ,mă intreb oare ocupand postul de grefier în urma unui concurs, m-am căsătorit cu sistemul? Oare totul se rezuma la bani? Sincer ,un angajat la salubritate, cu sporuri de toxicitate, de rușine etc.
  are salariul mai mare ca un grefier arhivar! Avem salarii mari? Domnilor va invit să intratati cu mine în sala de dimineața de la 8 și să ieșim la ora 22:30,cu 2 pauze de 15 min!

  • Informeazate? Realy? Fara cratima? Halal grefier. De ce nu va dati demisia dragilor? Pentru ca in prostia si analfabetismul voatru nu va angajeaza nici dracu pe asa salarii.

 12. Sunt student in anul IV si am facut practica la o judecatorie din Bucuresti. Confirm tot ce spun domnii si doamnele grefier in materie de conditii, volum de munca si multe, multe altele. Am plecat dupa 3 saptamani cu o iritatie de piele din cauza prafului. Rusine sa le fie celor care comenteaza pe langa. Ii invit sa stea 3 zile, nu 3 saptamani, sa vada ce inseamna munca de grefier…intr-un cuvant “BATAIE DE JOC”. Nu merita salariul de 2.700 RON si cei 600 euro pentru chirie( in caz).

 13. Nimeni și nimic nu ne mai dă înapoi timpul pe care l-am pierdut în instanță, lucrând pentru judecătorii cu program flexibil.Așa ca dragi colegi, după 8 ore cred ca este timpul să mergem acasă la FAMILIE. Dacă mori sau ajungi legumă în pat nu îți crește nimeni copii!!!

 14. Locuiesc cu fiul meu care este căsătorit. Nora mea după cea terminat facultatea de drept a vrut să dea examen pentru ocuparea unui post de grefier la tribunalul la care lucrez, dar când a văzut la ce oră ajung acasă, zi de zi şi cu sacoşa plină de hârtii, de-a lungul a 20 de ani de grefierat, a zis NU, aşa ceva nu se poate şi a renunţat. Nu a mai vrut să fie grefier.

 15. Vedeti pe declaratiile de avere ale grefierilor ce salarii au , peste 4000 lei, plus alte beneficii si prime…….
  Doamnelor /domnilor grefieri , daca nu va convine ceea ce faceti lasati locul la altii.

  • Vedea-te-aş în boxa acuzaţilor Băsescule. Dar de unde ştie doamna mă-ta ce scrie în declaraţiile de avere ale grefierilor? Şi scrie 4000 lei brutul, aşa cum şi în lege scrie 8 ore pe zi, 40 de ore pe săptămână şi condiţii normale de muncă. De asemenea, în declaraţiile alea mai scrie şi nici-un bun mobil sau imobil şi credite de mii de euro. Sau pe alea nu le-ai văzut măi coruptule. Ia şi fă-ţi treaba pentru care eşti plătit şi lasă comentariile de prost gust. Sau mai pe limbajul tău, ca să mă înţelegi mai bine: Hai sictir!!! Iar cu privire la prime…ori eşti prost, ori te faci că nu eşti! Ce prime se mai iau măi tâmpi?

   • Minti, bai grefierule ! Suma care apare in declaratiile de venituri reprezinta netul, care in cazul grefierilor merge de la 2500 pt incepatori pana la peste 4000 lunar net – asta o stie toata lumea. De unde se stiu sumele? Pentru ca sunt publicate pe net, conform legii!
    Despre avere? Pai, o parte dintre voi v-ati trecut locuintele in care stati pe numele rudelor, ca sa puteti beneficia de chiria decontata de acelasi fraier stat, chirie care in provincie se ridica la 300 euro lunar, iar in Bucuresti la 600. Smecherie de smecherie!
    Per total, sunteti niste privilegiati, si, ca o dovada in plus, vreti mai nou si pensii speciale, adica sa mai eludati si principiul contributivitatii la fondul de pensii de stat. Numai voi, parlamentarii si magistratii ce mai sunteti “speciali”. Nu destul ca veti avea pensii oricum mari, le vreti si pe astea astronomice si neproportionale cu contributia.
    Eu nu zic ca acolo unde sarcinile sunt supraincarcate si programul prelungit sa nu fie dublate posturile. Dar numai o mica dintre voi sunteti in situatia aia. Majoritatea lucreaza normal, in timp ce pretentiile va sunt anormale, folosindu-va de cei suprasolicitati.
    Iar mult invocatul praf si bolile profesionale se valideaza prin statistici facute de Medicina Muncii, nu prin povesti spuse la gura sobei. Nu exista o statistica relevanta in privinta vreunei boli profesionale care sa afecteze grefierii, prin specificul muncii lor.

    Si nu mai da atatea lectii de gramatica, ca nici tu nu te califici. Uite, chiar si in mesajul de aici ai calcat pe bec. Intre un substantiv la vocativ si restul propozitiei se pune virgula, prietenas!
    Dar asta ti-e stilul, doar atac la persoana, minciuni si ipocrizie, ca sa obtii ce? Sa va rezolvam noi, cititorii, problemele? Sa atrageti de partea voastra opinia publica? Pai, cu stilul tau, mi-e ca efectul va fi contrar.

 16. AU SALARII EXTREM EXTREM DE BUNE UNELE AJUNGAND SI LA 5000 LEI LUNA CHIAR SI PESTE. SUNT CAZURI DE GREFIERI CARE SUNT AVANTAJATI DE UNELE SITUATII SI CEI DIN PRIMA LINIE LA INSTANTE CARE SUNT CEI MAI VITREGITI. ASTA LA JUDECATORIILE MARI. IN TERITORIU E MULT MULT MAI BINE IN TERITORIU CHIAR CA MERITA SA FII GREFIER.

  • Mai întâi trebuie să mergi şi să faci o şcoală, să înveţi limba română. Cunoaşterea limbii române este o condiţie pentru a fi grefier, deci tu nu te califici.

 17. grefier este un post caldut , cu salarii bune. De ce va plangeti? ca aveti de muncit? dar ce vreti, sa stati degeaba ca la primarie? ei na, uite ca nu se poate peste tot asa. Daca sunteti nemultumiti, va astept la fabrica, pe salar de 1.500 lei, si sa vezi acolo munca. Poate nu stii ce inseamna munca extenuanta si pun pariu ca dupa o luna implorati sa reveniti la locul de acum.

LĂSAȚI UN MESAJ