Un val de mesaje de nemultumire si revolta au fost postate pe Facebook si pe site-ul ziarului, in urma articolului publicat, joi, despre grefierul de la Judecatoria Bacau care a lesinat in sala de sedinte. Grefieri din tot judetul, dar si de la alte instante din tara au reactionat cu postari in care au vorbit despre necazurile lor. Mizerie, boli, ore suplimentare neplatite.

„O instanta jegoasa, un focar de infectie”

„Din pacate nu este singurul caz, dar este printre putinele despre care a aflat presa. Cei din afara sistemului nu stiu exact in ce ritm se lucreaza si au senzatia ca este simplu si usor si ca in instante grefierul nu face decât sa plimbe dosarul din stânga in dreapta”, este unul din mesajele postate pe site-ul ziarului. Oamenii vorbesc si despre mizeria din Judecatorie si nepasarea celor care ar trebui sa ia masuri. „Apropo de conditii, mergeti la etaj si va ingroziti!!! Sunt avocata si am fost in toate judecatoriile din Moldova, dar mai multa mizerie si nepasare ca la Bacau nu am vazut… este de-a dreptul o instanta jegoasa, un focar de infectie. Efectiv varul cade de pe pereti, iar la baie ti se intoarce stomacul pe dos”, scrie Mihaela. Cele mai multe dintre postari ating si problema bolilor pe care le risca angajatii sau de care sufera deja din cauza conditiilor insalubre in care lucreaza: „(…) conditiile de munca sunt similare celor din evul mediu. In afara de boli pulmonare (asa numitele afectiuni de serviciu), ai sansa si la un tbc sau o hepatita, având in vedere conditiile in care sunt pastrate dosarele. Si grefierii, si judecatorii stau la Judecatoria Bacau ca vitele in grajd…”, reclama Adi. In zeci de mesaje impresionante, postate pe Facebook sau pe site-ul ziarului, angajatii instantelor povestesc despre ritmul infernal in care lucreaza, uneori pâna la 12 noaptea, iar în weekend câte 7-8 ore. Si cum sunt nevoiti sa vina cu copiii la serviciu. „Ce copilarie au acei copii? Oricum, toate aceste deficiente au fost aduse la cunostinta conducerii, iar raspunsul a fost simplu: «Nu sunt solutii!»”.

Sunt condamnate conditiile inumane de lucru din Judecatoria Bacau / foto: Ioan Bisca
Sunt condamnate conditiile inumane de lucru din Judecatoria Bacau / foto: Ioan Bisca

„Ne facem in continuare cu demnitate meseria pentru care lesinam in salile de judecata”

Un lung sir de nemultumiri si deficiente ramase nerezolvate sunt publicate pe Facebook, pe pagina unei grefiere de la Curtea de Apel Bacau. „Sunt grefier de 17 ani. (…) Salariile nu sunt pe masura muncii depuse si a interdictiilor pe care le avem. Noi nu putem face meditatii ca profesorii, noi nu putem avea societati comerciale, nu putem fi administratori, nu putem indeplini decât functia de GREFIER si putem doar sa fim formatori SNG pentru formarea initiala sau continua a grefierilor. Programul nostru este doar scriptic 8-16 sau 7,30-15,30, in realitate nu toti rupem usile instantelor la ora 16. (…) Instantele din tara, marea majoritate, sunt insalubre, vechi, cu mobilier de ani si ani de zile, ploua in sediile acestora, cabluri trase peste tot, instalatii electrice invechite si gata oricând sa sara in aer. Se plâng colegii din instante de lipsa materialelor consumabile: bolduri, agrafe, caiete de sedinta, foi de scris, pixuri, lipici, banda scotch, cerneala, radiere, creioane, materiale pe care si le cumpara in multe cazuri singuri. Noile coduri de procedura (civila si penala) ne-au ingreunat activitatea si ne-au transformat birourile in adevarate arhive. Ne umplem hainele de praf si trupurile de boli profesionale si atunci când cadem in timpul sedintei de judecata se gaseste unul care sa ne dea sfaturi sa tragem o tuica. (…) Lucram (colegii din penal cu precadere) fara norma si fara timp. Urgentele sunt urgente si au prioritate, iar noi nu mai avem familii, nu mai avem decât obligatia de a sta tepeni in sala de sedinta si de a consemna CLAR, CORECT, COERENT, CONCIS, sustinerile partilor si ale avocatilor lor si apoi sa transcriem LOGIC si CORECT ceea ce am scris pe caietele de sedinta si sa dam IMEDIAT dosarele la motivat. In penal exista timpi peste care nu poti sa treci ca-ti risti serviciul si stai pâna noaptea sa lucrezi. Si dupa o zi in care ai avut urgente, ai apoi sedinta de judecata. (…) Nu ne sunt platite orele suplimentare. Sunt acele ore in care copiii nostri stau cu tatii lor, cu bunicii, cu vecinii, sunt clipele pe care noi, mamele si tatii lor, le pierdem pentru a ne face meseria corect si la timp, altfel sanctiunile sunt pe masura. Noi nu avem voie sa iesim in strada, noi nu putem intrerupe activitatea decât partial si spontan. (…) Ne facem in continuare cu demnitate meseria pentru care lesinam in salile de judecata, ne ia cu salvarile dupa sedinte lungi in care nu poti solicita suspendarea sedintei ca-ti este sete sau ca faci pe tine sau ca simti ca te prabusesti.”

„Sunt grefier cu studii medii de 21 ani. Sunt diagnosticata cu o boala incurabila, iar medicii care m-au investigat si apoi mi-au confirmat diagnosticul au spus ca aceasta boala este dobândita la locul de munca, fiind o boala profesionala. Va rog, care sunt bolile profesionale de care au posibilitatea sa beneficieze grefierii ? (…) Sunt «abonata» la urgenta spitalului pentru ca sunt foarte bolnava. Nu dau randament, nu mai sunt eficienta. Dupa 21 de ani de truda in instanta vreau sa beneficiez de o pensie pentru ca sunt bolnava, nu mai pot sa muncesc, deseori nu mai pot sa stau nici pe scaun. (…) Incerc sa supravietuiesc si sa traiesc modest, incerc sa depun tot efortul pentru a fi capabila sa fac fata atributiilor pe care le am, colegii incearca sa ma ajute, dar nu reusesc. Si ei sunt epuizati, au foarte mult de lucru, iar raspunderea, responsabilitatea grefierului este imensa. Nu va mai spun de sanctiuni”, este un alt mesaj primit pe site-ul ziarului.

„Or fi salarii atractive, dar la ce-ti foloseste acest salariu, sau la ce le mai foloseste acest salariu copiilor dupa ce faci un accident vascular care îti este fatal. Si nu vorbesc in necunostinta de cauza. Doua colege de-ale noastre au patit asa ceva. Una acasa, dimineata, înainte de a veni la serviciu si cealalta în timpul programului de lucru când s-a prabusit de pe scaun din fata calculatorului în timp ce lucra cu judecatorul. Si multe alte cazuri de boli incurabile cu care ne procopsim.” – semnat “un alt grefier”.

Conducerile instantelor din Bacau nu au avut pâna acum nicio reactie in urma aparitiei articolului. Zilele trecute, noi am solicitat Judecatoriei Bacau sa ne spuna daca anul acesta exista fonduri pentru investitii – reparatii, renovari etc, dar pâna in prezent nu am primit niciun raspuns.

Alte articole