18 mai 2024
EvenimentRevin prescolarii si elevii in gradinite si scoli. In ciuda focarelor de...

Revin prescolarii si elevii in gradinite si scoli. In ciuda focarelor de scarlatina

De luni, vacanta intersemestriala i-a sfârsit, asa ca toti prescolarii si elevii vor reveni la cursuri. Asta, in ciuda faptului ca in ultima luna s-au confirmat mai multe focare de scarlatina, in special in gradinite.

Pentru ca s-au luat masurile necesare, respectiv igienizarea generala a spatiilor si dezinfectia suprafetelor, a lenjeriei, jucariilor si ustensilelor de bucatarie din toate unitatile de invatamânt, inclusiv Gradinita „Step by Step” 12, ce apartine Colegiului National de Arta Bacau, isi va redeschide portile, asta dupa ce Directia de Sanatate Publica a decis inchiderea ei, urmare a faptului ca aici s-au confirmat 10 cazuri de exudate faringiene pozitive.

„Inclusiv Gradinita 12 Bacau se va redeschide, dar cu obligativitatea ca in fiecare zi, dimineata, sa se realizeze un triaj epidemiologic la intrarea in unitatea prescolara.”
prof. Theodora Sotcan, inspector scolar general



Conform unui comunicat de presa remis joi de Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau, in luna ianuarie, la laboratorul de microbiologie al institutiei s-au recoltat si analizat 376 de exudate faringiene, din care 67 au iesit cu streptococ pozitiv. Numai ca, doar in 9 cazuri s-a stabilit si diagnosticul clinic si epidemiologic cu scarlatina.

„Exudatele pozitive nu reprezinta baza diagnosticului de scarlatina, ci doar statutul de purtator de streptococ. Atât scarlatina ca diagnostic pozitiv, cât si purtatorii de steptococ se trateaza cu antibiotice pâna la sterilizare, cu implicarea medicului de familie. Abia in momentul in care persoana purtatoare este sterilizata, fapt demonstat printr-un nou exudat faringian, aceasta poate intra in colectivitate.

Medicii de medicina scolara si asistentii medicali au fost instruiti in vederea masurilor ce trebuie luate la inceperea cursurilor de dupa vacanta, adica un triaj epidemiologic amanuntit si verificarea documentelor pe care le trimit medicii de familie la care se afla anexat si rezultatul exudatului faringian (negativ)”, a explicat si dr. Marin Bustuc, director executiv DSP Bacau.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri