26 aprilie 2024
ActualitateReuniunile Culturale “Alecsandriada”

Polemica are forţă şi eleganţă doar susţinută de argumente

Reuniunile Culturale “Alecsandriada”

Joi, 17 mai, de la ora 11.00, într-o sală micuţă de la Biblioteca Universităţii “Vasile Alecsandri”, în prezenţa a doar 20 de oameni de cultură, scriitori, critici şi istorici literari, din România, Cernăuţi şi Republica Moldova, au început Reuniunile Culturale “Alecsandriada”, aflate la a doua ediţie. Dacă prima ediţie a fost una de probă, după cum afirma unul dintre organizatori, mă aşteptam ca ediţia 2018 să capete anvergură, rigoare şi un caracter pronunţat ştiinţific, mai ales că au fost aduse în discuţie probleme şi aspecte aflate încă pe masa cercetătorilor şi istoricilor literari, mai ales cele care ţin de biografia poetului Vasile Alecsandri.
Prima conferinţă din cadrul Colocviului “Alecsandri, azi”, “Geografia literară: A-ul şi B-ul literaturii române, ivite în Bacău”, a fost susţinută de profesorul Grigore Codrescu, care a încercat să demonstreze de ce A-ul (Alecsandri) şi B-ul (Bacovia) trebuie priviţi fiecare în parte, dar şi împreună, chiar dacă în epoci diferite, ca făptuitori ai literaturii române.

„S-a creat un dezechilibru între cei doi în abordările din mediul cultural al Bacăului şi nu numai. Dacă Bacovia a beneficiat de contribuţiile de excepţie ale criticului şi istoricului literar Constantin Călin, ale revistei Ateneu, ale altor critici din Bacău şi din ţară, poetul şi dramaturgul Alecsandri a intrat într-un con de umbră nemeritat. Sperăm ca aceste reuniuni să devină o tribună critică care să contribuie la restabilirea adevărului”, a spus prof. Codrescu.

Ca şi la prima ediţie, polemica s-a axat, uneori fără argumente, pe trei chestiuni importante, data, anul şi locul naşterii “marelui Alecsandri”, prof. Liviu Chiscop susţinând 21 iulie 1821 – Valea Budului, prof. Ioan Dănilă (şi nu este singurul) activează 14 iunie 1818, Bacău, variantă acceptată şi de Academia Română, al cărui membru a fost poetul. O intervenţie cam confuză a avut scriitorul Ovidiu Bufnilă, din care am reţinut că, în chestiuni importante din cultura băcăuană, Uniunea Scriitorilor, Filiala Bacău, ar trebui să devină “mai războinică”. Este câmp suficient, arme să aibă.



Cel care a dovedit că a înţeles bine unde şi de cine a fost invitat a fost universitarul Adrian Dinu Racheru, critic şi istoric literar din Timişoara. Două lucruri esenţiale a spus prof. Racheru: polemica este constructivă dacă este susţinută de argumente şi a recomandat ca la viitoarele ediţii invitaţii să prezinte comunicări, nu simple aduceri aminte. Un scriitor poate fi adus, ţinut în actualitate doar cu argumente, nu cu însăilări”, a precizat prorectorul Universităţii “Tibiscus”. În acelaşi cadru a fost lansat şi volumul documentar, antologie şi interviuri “Casa din cuvinte… (pro Alecsandri)”, Editura Vicovia, 2018, semnată de Ioan Dănilă, care a fost moderatorul Colocviului, unul din iniţiatorii Reuniunilor Culturale. Subiectele sunt, în cea mai mare parte, cele care vorbesc despre “Casa Alecsandri”. Asupra cărţii vom reveni în ediţiile următoare.

Tot joi, la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” a avut loc o sesiune de prezentare de cărţi şi reviste, iar de la ora 18.00, invitaţii la Reuniunile Culturale au citit şi recitat din creaţia lui Vasile Alecsandri, la statuia poetului din centrul oraşului.

Programul continuă şi vineri, după următorul program: ora 10.00: Colocviu „Dramaturgia românească contemporană, încotro?” (Hotel Decebal), ora 12.00: Reuniunile „Alecsandriada”, întâlnire cu elevii şi profesorii C.N „Vasile Alecsandri”, ora 16.00: „De la Mioriţa la Andrii Popa” – Momente artistice inspirate din creaţia lui Vasile Alecsandri, participă elevi din România, Cernăuţi, Chişinău şi studenţi ai Universităţii „Vasile Alecsandri” -Teatrul municipal, acolo unde de la ora 18.00 va avea loc decernarea Premiilor Reuniunilor Culturale „Alecsandriada”, urmată de spectacolul de teatru – „Piatra din casă”, de Vasile Alecsandri, susţinut de actori ai Teatrului Municipal „Bacovia”.

Reuniunile Culturale “Alecsandriada”, ediţia a II-a, sunt organizate de Consiliului Judeţean Bacău, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Uniunea Scriitorilor, Filiala Bacău, Teatrul Municipal “Bacovia”, Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” şi Societatea Ştiinţifică “Vasile Alecsandri”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri