20 aprilie 2024
CulturăReteritorializari, expozitie - experiment de arta moderna

Reteritorializari, expozitie – experiment de arta moderna

Filiala Bacau a Uniunii Artistilor Plastici propune bacauanilor, amatori de arta moderna, o inedita expozitie experiment foto-video, instalatie, la Galeriile ALFA. Expun studenti masteranzi ai Universitatii de Arte “George Enescu” – Facultatea de Arte Vizuale si Design, subordonata conceptului de reteritorializare, care, in Occident, a câstigat teren, atât in arta plastica, in muzica, arhitectura, dar si in social sau economic.

“In expozitie, care s-a bucurat de interes la Galeria apARTE din Iasi, nu avem nu mai fotografie, ci si video sau instalatie. Tinerii artisti cauta idei si lucreaza cu ele, folosind mijloacele moderne de transpunere, reteritorializam un spatiu, un obiect, prin fotografie si imagini video. Artistul nu da o cheie de citire, insa ochiul trebuie sa fie educat, el lucreaza cu elemente de gândire, cu simboluri, este vorba de o noua atitudine fata de arta”, a spus la vernisaj lect univ dr. Bogdan Teodorescu, coordonatorul expozitiei.

In cadrul acestui experiment artistic, limbajul plastic este unul iesit din tiparele normalului, autorii reinventând spatiile si utilitatea acestora, dându-le noi conotatii. De altfel, titlul evenimentului trimite catre asemenea distorsionari vizuale ale concretului practic. Sub un ambalaj banal, prin trimiteri subtile sau strigate in gura mare, operele de arta, in diferitele lor forme, provoaca la o eliberare din realitatea cotidiana, generând conflicte intre idei si prejudecati.
Contrar uzantelor, nu a avut loc un vernisaj clasic, publicul vizionând lucrarile, fara interventia criticului, dupa care au urmat dialoguri cu aristii.



“Tematica pe care ne-am propus-o este una actuala – reteritorializarea, care preocupa astazi sociologii, politicienii, militarii, administratiile, organizatiile mondiale, dar si artistii, care nu pot sta indiferenti la ceea ce se intâmpla lânga ei. Reteritorializarea, fie ca este vorba de oameni, populatii, animale, obiecte, industrii, este, pentru artist, jocul cu spatiile, redefinirea lui, cu ideile si mesajele, din care nu lipesc tehnicile moderne. Lucrarea mea, care a fost expusa si la Saloanele Moldovei de la Chisinau, fiind nominalizata la premiu, apoi la Paris, la Luvru, intrând, din cei 8000 de participanti, in catalogul expozitiei, contine, in esenta, acelasi mesaj, care trebuie descoperit”, a fost raspunsul lui Ovidiu Ungureanu, anul II, initiatorul acestei expozitii, dar si sponsorul principal. “Unui obiect care si-a pierdut utilitatea primara (o masina), i-am reinventat spatiul, dându-i o alta destinatie si semnificatie: daca, de obicei, privim din masina spre exterior, acum privim din exterior spre interior, este un fel de a te juca cu volumele” – Ciobanu Daniel, anul II.

“Exista un conflict direct intre fotografie si pictura, problema este ca fotografia reproduce un obiect care exista independent de imagine. Subiectul este un pretext, cele trei lucrari ale mele, sunt niste erori fotografice, greu de definit teoretic. Revenind la tema, ideea este de a lua un fapt concret, cum este Biblioteca Centrala Universitara, in cazul meu, am dublat imaginea si s-a creat una noua, independenta de imaginea reala”, Teodor Badarau, anul I.

La vernisaj am remarcat prezenta maestrului Ilie Boca, impresionat de ideile transpuse, de mesaj si tehnicile folosite de autori, a sculptorului Gheorghe Zarnescu (“Daca este oferta, sigur sunt si consumatori. Agest gen de lucrari este foarte bine primit in tarile europene”), dar si a pictorului naiv Catinca Popescu.

Expun studentii masteranzi, Ovidiu Ungureanu, Tudor Chertz (Bacau), Teodor Badarau, Sânzâiana Ceteras, Daniel Comendant, Mihai Nistor, Vlad Onescu (autorul lucrarii de pe afisul expozitiei), Adrian Poroh, Ciprian Pricop, Rares Radulescu.

Expozitia foto-video, instalatie este deschisa pâna pe 19 septembrie 2015.

Gheorghe Baltatescu
Liviu Maftei

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri