26 aprilie 2024
ActualitateReteaua de apa a judetului „este ciur”

Reteaua de apa a judetului „este ciur”

Retelele de alimentare cu apa din judet, care au fost administrate zeci de ani de consiliile locale, au fost preluate de Apa Serv SA sau de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Bacau (ADIB) pentru a fi date CRAB, spre intretinere. Edilii s-au bucurat ca scapa de grija facturilor si a intretinerii instalatiilor, dar au descoperit, apoi, ca tot ei platesc oalele sparte. Când apar defectiuni si nu au apa, locuitorii nu acuza ADIB sau CRAB, ci pe primar. Intre cei care reclama autoritatile se numara locuitorii din Tg. Ocna, care se plâng ca “reteaua de apa e ciur” si ca au patru avarii pe saptamâna. “Avem probleme deosebite pentru ca sunt multe lucrari in oras si nu avem cu cine sa le executam, sustine Stefan Silochi, edilul orasului Tg. Ocna. Chiar lucrarile de reparatii, din cauza ca au ramas foarte putini angajati in echipele de interventii, creeaza probleme cetatenilor si suntem nevoiti sa ne ocupam noi de aceasta activitate.” Pâna la ora asta, CL Tg. Ocna a schimbat 600 de metri de conducta pe str. Crizantemelor si Aurorei si 700 m pe str. Galean. Cu toate astea, oamenii nu sunt multumiti. “De când a fost preluata reteaua, in cartierul Vâlcele apa se da la program pentru o investitie minora: presostate si un vas de expansiune”, explica Stefan Silochi.

„M-am saturat de facut adrese!”

Primarul recunoaste ca exista defectiuni, dar da vina pe CRAB, care “nu face investitii, doar incaseaza”. Pe de alta parte, CL Tg. Ocna are o datorie de circa 18 miliarde de lei vechi la CRAB. E un cerc vicios, in care avariile curg, iar cetatenii sufera. “Avem o avarie pe str. Crizantemelor, la care s-a intervenit foarte greu, o avarie pe str. Tisesti, unde s-a intervenit dar apa curge in continuare si doua interventii pe str. Mr. Rosita, care au creat un disconfort total cetatenilor si nu sunt rezolvate in totalitate. La punctul de lucru din Tg. Ocna nu au niciun utilaj. Când ne ocupam noi, aveam si dotare corespunzatoare, si personalul necesar”, sustine Stefan Silochi. Viorel Ilie, primarul municipiului Moinesti, e si mai suparat: “M-am saturat de facut adrese pentru a le solicita sa remedieze defectiunile. Cei de la centrul din Moinesti refuza sa-si faca datoria de administrator si invoca lipsa de finantare, lipsa de dotare si mai ales lipsa de personal.” Petre Haineala, director general adjunct la CRAB, arata ca nu e vorba de nepasare si ca se intervine cât de repede e posibil: “Nu avem utilaje din cauza ca CL Tg. Ocna nu ni le-a predat odata cu reteaua. Aveau un minibuldoexcavator, dar nu l-au predat, ne-au predat numai oamenii. Aducem utilajul de la Darmanesti, când e nevoie. E adevarat ca, uneori, pâna ajunge dureaza mai mult, dar se intervine!”



Instalatiile sunt ale orasului

Petre Haineala ne-a spus exact ce ne-au spus si oamenii: “Reteaua de apa din Tg. Ocna e ciur” si e proprietatea orasului, “noi doar o exploatam.” Ca si la Tg. Ocna, de la Moinesti “CRAB nu a luat un ac. Fosta Prest Serv era in faliment si nu avea nimic. Noi am inceput de la zero si nu puteam intr-un timp asa de scurt sa facem toate investitiile.” La centrul din Tg. Ocna, din banii incasati abia pot fi platite salariile, arata Petre Haineala. Asta nu inseamna ca sistemul nu va fi modernizat: “Am obtinut finantare europeana si vom face investitii importante in Tg. Ocna: o statie de epurare noua si extinderea retelelor de apa si canalizare. S-a adjudecat lucrarea pentru Buhusi si Moinesti, urmeaza Tg Ocna si Darmanesti. Peste tot se vor face statii de epurare noi. Tinta este ca 95 la suta din populatie sa aiba apa si 90 la suta, canalizare.” Nicolae Onica, directorul ADIB, e mai putin optimist: “Eu stiu despre aceste probleme, am fost in teren, dar hotarârile le ia adunarea generala. Lucrurile se vor indrepta atunci când compania de apa va avea finantare si va merge pe plus.” Iar compania va merge pe plus când populatia si primariile isi vor achita restantele.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri