24 aprilie 2024
ActualitateRespectă-ți valoarea

VIAȚA E FĂCUTĂ DIN ALEGERI

Respectă-ți valoarea

Căutăm fericirea și încercăm să evităm suferința. Valoarea noastră ca oameni variază în funcție de ceea ce facem cu propriile mâini și minți. Nu că unii ar merita mai mult de la viață și alții mai puțin. De fapt, toți oamenii sunt egali încă de la naștere, sunt înzestrați din start cu valoare și au drepturi: viața și libertatea de a decide. În timp, valoarea se cultivă. Ea nu este nici comparativă nici competitivă. Fiecare persoană își prezintă propria identitate și fiecărei identități îi este atribuită o anumită valoare. Ne exprimăm valoarea prin mijloace și comportamente diferite, dar fiecare persoană în esența sa, unică, are toate abilitățile necesare pentru a putea fi apreciată. Totul depinde de noi. „Așa nu se mai poate! Indiferent ce se întâmplă cu viața mea, o să mă schimb, am datoria asta față de mine!” Sunt afirmații pe care le facem la un moment dat. Putem învăța și ne putem schimba într-o stare de inspirație continuă. După cum știți, una dintre abilitățile cheie pe care trebuie să vi le dezvoltați este observarea de sine. Din când în când, o analiză atentă a sinelui va putea determina ființa umană să evolueze către ceea ce noi numim: o civilizație demnă de respect.

Capacitățile sunt înnăscute, pot fi descoperite și ulterior dezvoltate. Pe parcursul vieții, oamenii sunt supuși greșelii. Toți fac erori și întârzie să-și împlinească visurile. Dar până la urmă: „A greși e omenește”, nu-i așa? Numai că, atunci când se întâmplă, important este să ne corectăm rapid direcția. O gândire rațională îți poate stimula atitudinea în așa manieră, încât revenirea ta să fie spectaculoasă.
Ne lăsăm cuprinși de emoții, iubim, suferim, iertăm, creăm, suntem răbdători, înfruntăm obstacolele vieții și cu toate astea nu uităm niciodată să apreciem frumusețea și valoarea. Frumusețea unui portret, valoarea sentimentală a unei bijuterii, frumusețea unei melodii, valoarea unei informații, frumusețea unui sentiment sau valoarea omului sunt fundamente care conturează și mai mult traiectoria ascendentă a vieții. Ascensiunea nu este simplă, dar dacă îți alegi direcția și ritmul potrivit poți evolua cu satisfacție și bucurie. Nu permite greșelilor să te definească! Ca orice altă practică sănătoasă, abilitățile odată dobândite sunt mult mai ușor de folosit. Concentrează-ți atenția asupra frumuseții vieții. Sănătatea conturează în permanență viața, astfel încât primează principiul: „Primim ceea ce merităm.” Iată cum funcționează practic această orchestrare a evenimentelor: dacă avem grijă de sănătatea noastră, ea la rândul ei ne va oferi bucuria unei vieți fericite.

Evoluția noastră ca oameni implică acest mod de gândire. Astfel valoarea noastră crește odată cu sănătatea fizică și psihică. Câți dintre noi conștientizăm acest lucru și câți acordăm atenția necesară unei alimentații sănătoase? La ce mă refer? E simplu! Ce cuvânt am folosit în mod repetitiv? „Valoare”! De această dată voi face referire la valoarea nutritivă a alimentelor pe care le consumăm. Dacă tot vorbim de valoare, atunci haideți să ne hrănim corespunzător. Înainte de a vedea cum să ne hrănim, este important să fim conștienți care este cea mai des întâlnită eroare: neglijarea valorii nutritive. Această eroare nutritivă duce inevitabil și la excesele pe care le facem și de aici problemele se țin lanț. O alimentație lipsită de valoare nutritivă accelerează procesul de îmbătrânire și slăbește organismul, făcându-l mai vulnerabil în fața bolilor. Recomand astfel o alimentație echilibrată în proteine, lipide, vitamine, minerale, carbohidrați etc. Hidratarea corespunzătoare trebuie menținută printr-un consum suficient de lichide, apa fiind prioritară. Ea trebuie să fie de calitate și în cantitatea necesară în funcție de vârstă, sex și activitatea desfășurată.



Se va evita, pe cât posibil, consumul alimentelor rafinate, a zahărului și a alcolului. Fumatul nu-l recomand din motive știute deja. Obiceiurile create au o foarte mare importanță pentru starea de sănătate de mai târziu. Alimentele sănătoase sunt cele procurate și gătite cu grijă. De exemplu, proteina animală: carnea este un aliment de bază în alimentația copilului prin conținutul de aminoacizi necesari creșterii și dezvoltării. Se poate consuma: carne de pasăre, pește și mai rar carne de vită. La omul adult nu exclud carnea de porc, miel și vânat atât timp cât este consumată ocazional și în cantitate redusă. În trecut, pentru a-și procura hrana, oamenii erau vânători pricepuți. Acum oamenii moderni nu depun niciun efort. Ce-ar fi să găsim o sursă sigură de aprovizionare? Putem încerca?
Este foarte important să gătim carnea corect, deoarece poate să afecteze sănătatea atunci când procesul de pregătire nu este adecvat. De exemplu renumitul grătar… Sunt puține persoane care știu exact cum se obține un preparat cu valoare nutritivă. De cele mai multe ori produsul final este nociv pentru sănătate. Și dacă adaug și numărul mare de calorii, atunci… Știați că același sortiment și aceeași cantitate de carne, în urma preparării poate varia între 300 și 1000 de calorii?

Surse de proteine se găsesc și în leguminoase (lintea, năutul, mazărea, fasolea, soia), nuci (alune, migdale, caju, semințele de floarea soarelui, in, cânepă, susan…), cereale integrale, legume și fructe. Legumele conțin substanțe minerale și vitamine valoroase care reglează procesele chimice care se desfășoară în corp. Sunt bogate în nutrienți deosebiți de valoroși. Este bine să mâncăm legume în fiecare zi și alegerea lor să se bazeze pe prospețime. Fierberea lor să fie corectă, adică metoda al dente.

Fructele se consumă dimineața pe stomacul gol, pentru ca organismul să poată asimila vitaminele pe care le conțin. Trebuie consumate multe fructe de sezon în stare proaspătă și crude, nu gătite, pentru că se distruge valoarea nutritivă. Ele oferă: longevitate, vigoare, energie, vitalitate și ajută digestia. Cumpărăturile se fac cu mare atenție, aprovizionarea fiind făcută zilnic.

Laptele și produsele din lapte reprezintă un segment bine definit în menținerea sănătății noastre. Trebuie să cunoaștem importanța bacteriilor lactice în refacerea florei intestinale, care se găsesc în: iaurt, lapte bătut, chefir și sana. Consumul iaurtului probiotic natural mărește speranța de viață, reglează constipația, detoxifică organismul, oferind strălucire și tinerețe tenului. Atenție la calitatea acestor produse, ele trebuie să conțină lapte, nu altceva!

La cele spuse până acum adaug pâinea integrală. De fapt cu pâinea ar fi trebuit să încep. O pâine de calitate ne va ajuta întotdeauna să descoperim alte alimente sănătoase. Pâinea adevărată este un început în toate. „Și acum…?” Bună întrebare! Eu voi spune din nou: Valoarea noastră ca oameni variază în funcție de ceea ce facem cu propriile mâini și minți. Susține valoarea în toate formele ei de manifestare! Așadar, omule frumos poți să-mi răspunzi cu sinceritatea-ți caracteristică la două întrebări: Ești un om de valoare? Hrana ta are și ea valoare nutritivă?

Carmen Barcan, terapeut

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri