N-a fost un simplu vernisaj: doua poze si un discurs doct. A fost o poveste frumoasa despre fluturi. Vineri, la Muzeul de Stiintele Naturii din Bacau am asistat – din pacate destul de rar in institutiile de cultura bacaune – la o sarbatoare a stiintei si artei, initiatori fiind specialisti ai Complexului Muzeal “Ion Borcea”, care, cu pasiune si daruire, dupa o munca de mai multe luni, au prezentat publicului prezent, o inedita expozitie, reunita sub genericul “Din lumea fluturilor”.

Pe un spatiu restrâns, sunt expuse peste 30 de specii de fluturi autohtoni si desenele acestora, realizate intr-o maniera deosebita, ele redând, in marime naturala, in cele mai mici detalii fluturi adulti, iar la unele specii si stadii de dezvoltare ale acestora ( omizi si pupe). Desenele fac parte dintr-o colectie mai mare, achizitionata de Muzeul de Stiintele Naturii, in anii ’60, realizate, de un calugar intr-o manastire din Germania, la inceputul secolului XIX.

Partea stiintifica a fost asigurata de dr. Mihaela Ariton, sefa Serviciului Stiintific al Muzeului, care a raspuns la cel putin trei intrebari: ce sunt fluturii, unde si cum traiesc, iar raspunsurile au constituit o poveste, povestea fluturilor, prin intermediul exponatelor, o imbinare intre stiinta si arta, un adevarat spectacol, care a stârnit curiozitatea si interesul celor prezenti.

PUBLICITATE

“Expozitia, pe lânga rolul ei stiintific, a fost gândita si ca un mijloc de educatie, astfel ca publicul adult, dar si tinerii, au posibilitatea sa vada si sa afle lucruri interesante despre fiecare specie de fluturi din expozitie”, a spus, in deschidere, dr. Gabriela Gurau, managerul Complexului “Ion Borcea”. La vernisaj au fost invitati si elevi de la Colegiul National “Vasile Alecsandri”, specialitatea Stiintele Naturii. De asemenea, de interes s-au bucurat si informatiile privind contributia unui mare matematician, astronom, filozof, cercetator, literat, entomolog, Victor Nadolschi, profesor la Iasi, stabilit, in anii ’60, la Ardeoani, ale carui studii si colectii de fluturi fac parte acum din patrimoniul Muzeului.

Aceste vietuitoare au constituit obiect de admiratie pentru multi artisti plastici, poeti, designeri, aspect prezentat de criticul de arta Iulian Bucur care le-a vorbit celor prezenti, in maniera sa bine cunoscuta, despre culoare si mimetism, despre prietenia dintre stiintele naturii si artele plastice, “ale caror origini trebuie cautate inca din zorii aparitiei omului: desen, culoare, imagine, spatiu si plan, nu este nimic mai frumos decât aceasta poveste, pe care o vedeti in aceasta expozitie”, a incheiat criticul Iulian Bucur. O expozitie care trebuie vazuta, mai ales de copii si tineri, cum au facut, in aceeasi zi, si o grupa de prichindei de la Gradinita “Casa Verde” din Moinesti, pe care i-am lasat uimiti si curiosi in fata exponatelor cu animale, fluturi si flori de mina.

Expozitia este deschisa pâna la mijlocul anului 2016.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ