19 aprilie 2024
CulturăReportajul artistic, pe simezele de la KARO

Reportajul artistic, pe simezele de la KARO

Galeria de Arta Karo din Bacau este, pentru a doua oara, gazda expozitiei cu lucrarile artistilor invitati la Tabara de Creatie de la Tescani, spatiu generos propice pentru visare si creatie, care a devenit, din 1976, locul unde artisti consacrati, dar si ucenici, isi dezvaluie pe pânza, carton, in piatra, lemn sau marmura ideile creatoare, masura talentului si harului cu care au fost daruiti. Vernisajul a avut loc la sfârsitul saptamânii trecute, in prezenta unui public select, amfitrioni fiind Gabriela Ilas (muzeograf -Tescani), Carmen si Constantin Tinteanu (patronii Galeriei).

Se implinesc, iata, in 2016, 40 de ani de când artisti din Bacau, din tara si din strainatate (din Japonia, India, Orient si toata Europa) vin la Tescani, tarâm marcat de geniul unui stralucit artist român, care, printre altele, a creat aici nemuritoarea opera Oedip. Intâmplarile culturale, artistice, creative, reunite sub genericul de “tabara”, termen folosit doar la noi, sunt, in acceptia apuseana simposioane, cu intregul si complexul continut semantic, artistic si cultural, la care se adauga ceea ce leaga oamenii – dialogul si prietenia.

La inceputuri, aici, in fiecare vara, erau invitati 25 de artisti, pictori, sculptori, graficieni, a caror lucrari au imbogatit patrimoniul cultural al tarii, cât si zestrea de acum fabuloasa a Sectiei “Dumitru si Alice Tescanu” a Muzeului “George Enescu” din Bucuresti, fiecare artist donând muzeului o lucrare ce poarta amprenta Tescaniului.



“Simpozionul de la Tescani a rezistat aproape 40 de ani, neintrerupti, si a devenit o emblema a judetului, cu toate vijeliile care s-au abatut asupra culturii noastre, unele cu efecte dureroase in plan artistic si material, astfel ca de la 25 de participanti s-a ajuns astazi doar la 4 – 5 invitati pe editie, cum a fost si in acest an”, a spus maestrul Ilie Boca, participant, alaturi de Ioan Burlacu (Bacau), Mihai Sârbulescu, Stefan Pelmus si sculptorul Liviu Rusu (Bucuresti), la simposionul de la Tescani. In mica si cocheta galerie de pe strada Oituz (vis-à-vis de RMB), iubitorii de arta pot admira creatiile celor cinci artisti, realizate in tehnici diferite, unde predomina peisajele, mici bijuterii de o frumusete coplesitoare. Fondurile necesare sunt asigurate de Ministerul Culturii. Expozitia este deschisa pâna la sfârsitul lunii octombrie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri