26 aprilie 2024
Actualitate„Repetiție cu public” în parteneriatul strategic Erasmus + al Colegiului Național Catolic...

„Repetiție cu public” în parteneriatul strategic Erasmus + al Colegiului Național Catolic „Sf. Iosif”

Proiectul „Paroles d’ici, musiques d’ailleurs”, cu elevi și profesori din Lituania și Franța, desfășurat pe parcursul acestei săptămâni în Bacău, la Colegiul Național Catolic „Sf. Iosif”, a ajuns la final.

În această seară a avut loc ultima activitate din această mobilitate, o „Repetiție cu public”, la care au participat oaspeții din cele două țări partenere, profesorii băcăuani, părinții elevilor de la Colegiul Catolic, colegi, prieteni. De altfel, întreaga seară a stat sub semnul Prieteniei, prin intermediul… muzicii. Și asta pentru că scopul principal al proiectului este tocmai îmbunătățirea nivelului de cunoaștere a limbilor străine în rândul elevilor prin… muzică. O prietenie muzicală!

Cei 10 elevi din fiecare echipă, din România (Bacău), Lituania și Franța, au pregătit un spectacol care a inclus principalele teme ale workshop-urilor desfășurate în această săptămână la Colegiul Național Catolic „Sf. Iosif”, activități ce au fost transpuse în versuri cântate de toți în toate cele trei limbi străine, dar și în limba engleză, un amestec frumos, un colaj al bucuriei, dragostei, tinereții, libertății, comuniunii, păcii. “Un lucru extraordinar este faptul că muzica nu are nevoie de traducere. Aceasta reușește să bucure suflete și să transmită stări, indiferent de limba în care este exprimată” le-a spus tinerilor prezenți la eveniment directorul Colegiului, pr. Anton Săboanu.



Prin entuziasmul lor, tinerii au creeat un spectacol al artei, al muzicii, al socializării, în care s-a aplaudat îndelung, în care auditoriul a cântat împreună cu elevii, în care s-a dansat, într-un tot unitar.

Aceasta este a treia mobilitate din Proiectul „Paroles d’ici, musiques d’ailleurs”, care a început anul trecut și se derulează pe parcursul a doi ani. Prima mobilitate a fost cu profesorii, pentru organizarea activităților, a doua mobilitate a fost cu elevii în Lituania, acum a fost a treia, în România. Este un proiect care permite elevilor din cele trei țări partenere să se manifeste liber într-un proces colaborativ de creație artistică, să își dezvolte imaginația și spriritul artistic, să își conștientizeze și dezvolte sentimentul de apartenență la comunitatea europeană, să își îmbunătățească abilitățile de utilizare orală și scrisă a limbilor străine. Un proiect al uniunii și al iubirii. Iar pentru toată implicarea în această întâlnire, fiecare participant a primit și câte un certificat de mobilitate.

În acest cadru festiv, cotidianul Deșteptarea, prin reprezentanții săi a acordat profesorului de limba engleză, Irina Ștefură, coordonatorul acestui proiect, o distincție specială pentru faptul că a adus Europa în Bacău, dar și pentru că a dus Bacăul în Europa, prin multiplele proiecte europene derulate cu și pentru elevi.
O distincție a aprecierii, implicării și dedicării în frumoasa meserie de dascăl.

„Spectacolul cu repetiție” s-a terminat pe muzică moldovenească, pe dansul popular strămoșesc, în aplauzele tuturor.
Următoarea mobilitate în proiect, și ultima de altfel, va fi în luna mai, anul viitor, în Franța, când produsul final, aceste cântece create de elevii participanți, va fi expus comunității franceze, într-un miniturneu cu cinci concerte.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri