O mânastire roasa de ploi si uitata de oameni, care a gazduit, o vreme, o leprozerie, apoi un azil de batrâni, a renascut din propria cenusa prin stradania si dragostea parintelui Eftimie. Au descoperit asta, minunându-se, si consilierii judeteni, care s-au intrunit in sala de conferinte a asezamântului vineri, de Buna Vestire.

La inceputul acestei sedinte speciale, Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean, le-a amintit alesilor ca restaurarea Mânastirii “Adormirea Maicii Domnului” s-a realizat din fonduri europene, printr-un proiect care apartine parintelui Eftimie. “Ce s-a realizat aici e un lucru demn de toata aprecierea si merita transmis tuturor”, a declarat Dragos Benea. Parintele staret a explicat ca asezamântul e de importanta nationala si le-a multumit din tot sufletul alesilor pentru ca au aprobat, in noiembrie 2015, sprijinirea proiectului cu 220.000 de lei.

“In Rachitoasa s-a receptionat, zilele acestea, un obiectiv important, Scoala Burdusaci, in valoare de 500.000 de euro, iar in toamna vor incepe lucrarile la Drumul Comunal 49, care va costa un milion de euro. Restaurarea Mânastirii Rachitoasa e un proiect in valoare de 23 milioane de lei, repet, din fonduri europene. Sunt investitii fara precedent in aceasta comuna”, a completat Dragos Benea, care il avea alaturi pe primarul Ovidiu Ivanciu.

PUBLICITATE

Sedinta a fost scurta, neavând decât zece puncte propuse spre dezbatere, dupa care parintele staret si-a invitat oaspetii sa viziteze asezamântul. Curtea pavata cu piatra naturala, aleile, spatiile greblate si semanate cu gazon, terasele din lemn, ferestrele noi, vitraliile fac de nerecunoscut mânastirea. S-a reparat ce era de reparat, s-a inlocuit ce nu putea fi reparat. Icoanele si picturile au fost restaurate, la fel catapeteasma, veche de la 1836, usile si stranele.

[wonderplugin_gallery id=”475″]

Nimic nu mai seamana cu ce a gasit parintele Eftimie, aici, in 2005, la venirea sa in Rachitoasa. Intrebat cum de a avut curajul sa se apuce de aceasta minunata dar dificila lucrare, staretul a raspuns: “Eu consider ca Maica Domnului a vrut sa renasca mânastirea. Atât, nimic mai mult. Nu am avut pe nimeni decât pe Maica Domnului si pe Dumnezeu. El a scos oameni in cale si lucrurile si-au urmat cursul.”

Silvia Patrascanu

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ