23 aprilie 2024
EconomieReguli stricte, la vânzarea alimentelor

Reguli stricte, la vânzarea alimentelor

In aceasta perioada, cu temperaturi ridicate, pot aparea foarte usor toxiinfectii alimentare in urma producerii, depozitarii, transportului si valorificarii unor astfel de produse în alte conditii decât cele stabilite prin legislatia din domeniu.

Veterinarii bacauani le reamintesc producatorilor din târguri si organizatorilor de evenimente care ofera produse alimentare pentru consum uman ca, pe perioada caniculei, sunt obligati sa respecte o serie de reguli care sa previna situatiile nedorite. Astfel, organizatorii de evenimente trebuie mai intâi sa solicite de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau aprobare pentru functionarea unor astfel de locatii, cu cel putin cinci zile înaintea desfasurarii evenimentului.

Dosarul va include atât cererea scrisa (in care sa va mentiona locul si perioada desfasurarii evenimentului, activitatea desfasurata, tipurile de produse supuse comercializarii), lista expozantilor (împreuna cu documentele de autorizatii sau de înregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor si documentele de producator) si un contract sau un acord cu o firma de salubrizare în vederea evacuarii deseurilor alimentare sau menajere. Organizatorii trebuie sa asigure spatii corespunzatoare in care pot fi pastrate si expuse produsele la temperaturi optime, o sursa de apa potabila, mijloace pentru curatarea si dezinfectarea instrumentelor de lucru, iar pentru comercianti, cât si pentru consumatori, grupuri sanitare si facilitati de spalare si uscare a mâinilor.



„Recomandam consumatorilor sa achizitioneze produse alimentare numai din unitati autorizate sanitar veterinar. În cazul în care cetatenii vor cumpara produse din spatii improvizate sau din «sistemul stradal», se expun riscului îmbolnavirii. Asadar, este interzisa comercializarea produselor de origine animala în alte locuri sau spatii decât cele autorizate sanitar veterinar sau care nu sunt supravegheate de catre autoritatea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor teritoriala.”
Carleta Bodea, directorul DSVSA Bacau.

In plus, este interzisa organizarea de mese festive de catre unitatile de alimentatie publica, cu produse de origine animala (carne de vita, oaie, capra si porc) provenite din sacrificearile in gospodaria proprie. Consumatorii nu trebuie sa cumpere din unitatile de comercializare produse care nu sunt etichetate sau care prezinta semne de alterare. Producatorii de bunuri alimentare au obligatia sa solicite la Directia Sanitara Veterinara emiterea documentului de înregistrare, pentru vânzare directa sau, dupa caz, de vânzare cu amanuntul. In plus, trebuie sa aiba asupra lor si actul de indentitate, atestatul de producator si carnetul de comercializare a produselor agricole, carnetul de sanatate personala si fisa de sanatate a animalelor vizata de medicul veterinar din localitate.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri