24 aprilie 2024
ActualitateReguli noi pentru anul școlar viitor, care vor fi aplicate din toamnă

Reguli noi pentru anul școlar viitor, care vor fi aplicate din toamnă

Ministerul Educației a decis: din anul școlar viitor, clasele vor avea maximum 10-15 elevi, aceștia vor sta cel mult 4 ore pe zi la școală, iar fiecare oră de curs o să dureze cel mult 30 de minute, în condițiile în care jumătate din elevi vor continua să învețe de acasă, în sistem online. Acestea sunt noile reguli care trebuie aplicate la redeschiderea școlilor și care se regăsesc în recomandările oficiale realizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Documentul cu aceste reguli a fost trimis deja în școli. Totul pentru respectarea măsurilor de protecţie în contextul epidemiologic al COVID-19. Redeschiderea școlilor va avea loc pe 14 septembrie 2020, conform structurii anului școlar 2020-2021.

La aceste reguli se mai prevede ca în timpul orelor de curs, elevii trebuie să păstreze între ei o suprafață de 4 metri pătrați, regulă impusă și la examenele naționale care au avut loc recent. Se mai specifică, de asemenea, că este posibilă creșterea numărului de elevi în funcție de condițiile locale, dar trebuie îndeplinită condiția unui singur copil în bancă, însă nu se arată ce înseamnă această creștere a numărului de elevi. Totodată, numărul maxim de elevi pe clasă trebuie să nu depășească jumătate din efectiv, iar ceilalți elevi din clasă vor face activități online.



Concret, specialiștii INSP recomandă participarea alternativă a elevilor, prin rotație, la orele de clasă online a unei părți din elevi, ceilalți fiind prezenți fizic la școală (de preferat în prima etapă, întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev). O altă recomandare este ca una din cele 4 ore să se deruleze în fiecare zi în spații deschise (cum ar fi curtea școlii). Un alt subiect care va interfera cu obiectivele curriculumului este cel al interzicerii experimentelor de la disciplinele de științe – orele de chimie/fizică/biologie care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între elevi nu trebuie organizate. Pe lângă asta, elevii nu se vor mai muta din clasa de bază în laboratoare.

Circuite stricte

Tot același document mai arată că, la redeschiderea școlilor, în toamnă, culoarele făcute în această perioadă pentru revenirea la pregătire a elevilor și pentru participarea lor la examenele naționale vor rămâne așa cum sunt. Va continua și măsura purtării măștilor pentru profesori, iar pentru elevi, acestea nu vor fi obligatoriu în interiorul clasei, dar este recomandat să le poarte în pauze. De asemenea, se vor amâna și/ sau anula manifestările sportive, culturale, pe timpul pandemiei, în vederea evitării aglomerării pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii.

Organizarea programului școlar

În anul școlar următor, toate unitățile de învățământ vor trebui să se organizeze înainte de redeschiderea lor și în funcție de dimensiunea lor. Se vor organiza programul și activitățile școală (intrare în clasă, ieșire de la cursuri, mișcarea pe coridoare), astfel încât elevii unei clase nu se întâlnească cu elevii din alte clase sau cu cei de pe același etaj. Sosirea și plecarea din școli ar trebui organizate astfel încât să se evite aglomerarea copiilor și a părinților la intrarea în școli. Această organizare se va face astfel încât să se respecte următoarele: decalarea orelor de intrare, organizarea spațiilor în clase, contactul reciproc între grupuri va fi limitat, locurile din clasă trebuie să fie fixe, adică după aranjarea elevilor, în bănci, aceștia nu vor mai schimba locurile între ei pe toată perioada cursurilor, organizarea activităților și supravegherea în timpul pauzelor a elevilor.

Alte măsuri
– sala de bibliotecă se recomandă a fi utilizată individual numai cu scopul de a primi sau returna literatura de studiu.
– trebuie evitate activitățile cu riscul de transmitere ridicat al infecției, de exemplu activități cu contacte interpersonale apropiate sau cu număr mare de persoane, cum ar fi manifestările școlare, taberele, excursiile, alte activități extrașcolare în grup mai mare de 3 elevi.
– să se adopte măsuri igienico-sanitare stricte, precum și măsurile de prevenție pentru infecția COVID-19 de distanțare fizică (echipament protecție, igienizare, dezinfecție, instruire).
– să se evite distribuirea de alimente care nu sunt ambalate individual.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri