Peste o mie de cetățeni din Slănic Moldova au semnat un memoriu privind demiterea primarului Gheorghe Baciu prin referendum.

Memoriul și strângerea de semnături au fost realizate la inițiativa câtorva întreprinzători nemulțumiți de starea în care a ajuns orașul și de modul în care lucrează administrația.

Documentul a fost semnat de 1.145 de cetățeni și a fost depus la Prefectura Bacău pe 11 decembrie. Maricica Luminița Coșa, prefectul județului, a demarat procedurile prevăzute de Legea 215 a administrației publice locale și Legea 3/2000 privind organizarea referendumului.

A fost înființată o comisie care a analizat memoriul și au fost solicitate date Autorității Electorale Permanente privind numărul cetățenilor cu drept de vot înscriși pe listele orașului Slănic Moldova.

Conform legii, în fiecare localitate componentă (Slănic Moldova, Cerdac, Cireșoaia), semnatarii memoriului trebuie să reprezinte 25 la sută din numărul cetățenilor cu drept de vot.

În verificarea veridicității semnăturilor și datelor de identitate au fost implicate Direcția județeană de evidență a persoanelor și Inspectoratul de Poliție Județean.

La ora aceasta, toate datele au fost transmise. „Urmează să constituim o comisie din care vor face parte câte un reprezentant din partea Judecătoriei în raza căreia intră UAT Slănic Moldova, a Primarului, Consiliului Local, Consiliului Județean și Instituției Prefectului.

Această comisie va verifica rapoarte primite de la IPJ, AEP și Direcția pentru evidența persoanei și va constata dacă sunt îndeplinite sau nu condițiile”, a declarat Maricica Luminița Coșa.

Și această nouă comisie va face un raport pe care Prefectura Bacău îl va înainta Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Ultimul pas pentru declanșarea referendumului va fi prezentarea memoriului, de către MAI, în ședință de guvern.

Dacă jumătate plus unu dintre slănicenii care vor ieși la urne vor vota pentru demiterea primarului Gh. Baciu, acesta își va pierde funcția și vor fi organizate noi alegeri.