– TVA-ul scade de la 24 la 20 la suta la produsele nealimentare, iar accizele se reduc sau dispar in intregime la unele marfuri – hainele, electronicele, cosmeticele etc. ar trebui sa se ieftineasca, la fel si, cafeaua si bauturile alcoolice

De la 1 ianuarie, a intrat in vigoare noul Cod Fiscal, masura care aduce cu sine, in principal, scaderea TVA de la 24 la 20 la suta la produsele nealimentare. Totodata, taxa scade de la 9 la suta la 5 la suta pentru cinematografe, muzee, livrarile de carti, manuale, ziare si reviste, nivel care se va aplica si pentru evenimentele sportive si culturale. O cota de TVA de 9% se aplica, din acest an, si pentru medicamente, hoteluri, alimente, restaurante si catering. In plus, anul nou a venit si cu eliminarea accizelor la cafea si la produsele de lux.

In fapt, prin reducerea cotei generale de TVA, ar trebui ca toate produsele nealimentare (de la haine si cosmetice la electronice si autoturisme) pe care le-am cumparat, pe 31 decembrie 2015, platind 100 de lei, de la 1 ianuarie 2016, ar trebui sa ne coste 96 de lei si 77 de bani. Marile supermarketuri promit deja ca toata diferenta de TVA se va regasi in buzunarele clientilor. Cert e ca o prima ieftinire s-a constatat, deocamdata, la carburantii auto, aproape de neobservat in buzunarul clientilor (16-19 bani, la achizitia cu amanuntul, sau între 5 si 10 lei la un plin). Mai curând, soferii asteptau sa fie eliminata supraacciza de 7 eurocenti pe litru, introdusa de guvern în 2014, masura care se va aplica, insa, abia in 2017.

PUBLICITATE

Se ieftineste bautura?! In scripte.

De la 1 ianuarie, din noul Cod Fiscal, a disparut acciza pentru cafea, fapt care duce la ieftinirea, teoretica, de 1 leu pe kilogramul de cafea solubila. Totodata, a fost eliminata si acciza la bauturile alcoolice, producatorii de alcool urmând sa achite satului cu 1.400 de lei mai putin pe hectolitrul de alcool. Asadar, scaderea de pret la aceste produse poate ajunge la 15-20 la suta. Insa, deja cei mai mari producatori de bauturi alcoolice din tara au ieftinit produsele inca din luna octombrie 2015, tocmai pentru a stimula cererea în perioada sarbatorilor, gest care, la fel, nu s-a prea simtit in cosurile românilor.

Fermierii, cei mai câstigati. Teoretic.

TVA-ul scade si mai mult, la doar 9 la suta, la apa, ceea ce ar trebui sa determine o ieftinire de 12,1 la suta, amanunt care merita urmarit. Pâna atunci, se pare ca fermierii vor fi cei mai câstigati, in contextul in care apa pentru irigatii va costa mai putin, dar si pentru ca a fost eliminata „taxa pe stâlp” de 1 la suta aplicata constructiilor agricole (hambare si silozuri etc). Ne putem astepta, asadar, ca recolta de anul acesta sa fie produsa cu bani mai putini si, ca atare, marfa producatorilor agricoli sa fie mai ieftina pe rafturi si pe tarabele comerciantilor.

Iarba dracului, taxata in plus

Bacauanii care au ca viciu fumatul se vor bucura mai putin, anul acesta, odata cu introducerea noilor prevederi din Codul Fiscal. Asta pentru ca, indiferent de ce tigari fumeaza – clasice sau electronice – vor scoate mai multi bani din buzunare, intrucât acciza perceputa de stat la tigarete va creste cu 18 lei pe mia de tigarete (generând o scumpire a pachetului de tigari cu cel putin 30 de bani), totodata, fiind accizat in premiera si lichidul pentru tigarile electronice. In schimb, impozitul pe dividende scade de la 16 la 5 procente. Astfel, cine are de primit dividende de 100 de lei va incasa efectiv cu 95 de lei, fata de 84 de lei, pâna acum.

A fost eliminata si acciza introdusa, in 2013, la alte produse de lux – bijuterii din aur si platina, confectii de blana, autoturisme cu motoare de peste 3 litri, arme de vânatoare, iahturi si barci cu motor. Toate masurile de relaxare fiscala apar dupa cresterea salariilor bugetarilor inregistrate, la finalul anului trecut, – 25% medicii, 15% cadrele didactice si 10% restul bugetarilor.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ