29 martie 2024
OpiniiEditorialRedresare şi rezilienţă prin guvern

Redresare şi rezilienţă prin guvern

Nici într-un an, de când România este membră a Uniunii Europene, nu am reuşit să accesăm toate fondurile europene disponibile pentru ţara noastră. Sintetizând, singurele explicaţie care rămân în picioare sunt incompetenţa şi lipsa de responsabilitate a guvernanţilor, a aparatului tehnic din ministere şi administraţiile locale. Pur şi simplu nu se pricep, nu vor sau se subordonează iresponsabil dispoziţiilor de partid.

Printr-un algoritm stabilit la nivelul UE, României i s-a stabilit suma de 30 de miliarde de euro, bani acordaţi în baza Planului de Redresare şi Rezilienţă. Timp de şase luni, întreaga armată de specialişti desemnaţi să se ocupe de elaborarea acestul plan naţional nu a fost capabilă, efectiv nu a fost în stare să trimită la Bruxelles un Plan bun, este pentru a doua oară când organismul european ne respinge „faimosul” plan. Motivul? Este prost, făcut în batjocură.

Avem minister cu aceste atribuţiuni, cu sute de specialişti, toţi unu şi unu, departamente speciale în fiecare minister, care au ca sarcini de serviciu elaborarea de proiecte şi atragerea de fonduri europene. Aiurea, s-au burduşit schemele de personal cu tot felul de incompetenţi, puşi acolo pe filieră de partid, neam, compatibilitate în buduar, prietenii etc., altfel nu se explică catastrofa, că se poate numi catastrofă, dacă luăm în calcul că, neacceptarea PNRR acum, disponibilizarea fondurilor s-ar putea amâna până în 2026.

Dacă aş avea prerogative, putere, pe loc aş destitui tot personalul din ministerul de resort, toţi miniştrii implicaţi în acest atât de important proces. Nu, la noi miniştrii sunt mai puternici ca prim ministrul, ca Parlamentul, ca preşedintele ţării. Ce să ne mai ferim, o tot dăm cotită, până când? – nişte iresponsabili, nişte incompetenţi. Şi, nu-i aşa, nu-i surpriză, acelaşi lucru se întâmplă şi la nivel local.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri