20 aprilie 2024
ActualitateRecuperarea medicala: Durerile de picioare

Recuperarea medicala: Durerile de picioare

De câte ori nu ati suferit sau auzit in anturajul dumneavoastra pe cineva plângându-se de “dureri de picioare”? O suferinta frecvent intâlnita, la toate vârstele, la femei si barbati, avand multiple cauze. Acuza “ma dor picioarele” este foarte generala, necesitând multiple precizari legate in primul rând de localizare. Majoritatea pacientilor denumesc “picioare” intregul membru inferior.

In termeni medicali, piciorul cuprinde doar “laba”, un complex anatomo-functional, cu o arhitectura si o biomecanica speciala. In ceea ce urmeaza ma voi referi la durerile de la nivelul membrului inferior.

Functie de localizare, durerile pot fi la nivelul coapsei (segmentul dintre sold si genunchi), genunchiului, gambei, gleznei, piciorului. Toate aceste localizari pot avea cauza la nivelul segmentului respectiv sau la distanta (coloana vertebrala, sold, bazin, genunchi) cu distributie periferica. Senzatia de durere este diferit perceputa si descrisa de pacienti: greutate in picioare, tensiune, presiune, strângere, crampa, cârcel, junghi, arsura, usturime, durere profunda, superficiala, pulsatila.



Intensitatea poate fi diferita: durere surda, medie, vie, care te opreste din mers, sau te trezeste din somn; poate fi permanenta sau intermitenta, favorizata de efort, mers, stat in picioare, sau sezând prelungit, schimbari meteo si influentate de incaltaminte.

Aceasta suferinta poate fi intâlnita si la copii, ca urmare a unei tulburari de statica articulara la nivelul soldului, genunchiului, piciorului. Cele mai frecvente cauze sunt malformatiile articulare, luxatii, subluxatii congenitale, sau post traumatice. Exista boli de sistem, sau perturbari de vascularizatie locala care favorizeaza afectiuni distructive de tipul Legg-Calvé-Perthes la nivelul capului femoral, sau Osgood-Schlatter cu localizare la nivelul tibiei. Nu in ultimul rând sunt durerile de crestere. Parintii trebuie sa ia in consideratie orice durere la nivelul membrului inferior, sa se prezinte cu copilul la medic pentru un diagnostic si un tratament adecvat.

De departe adultii si mai ales vârstnicii sunt cei mai afectati. Sunt profesiuni care presupun statul indelung in picioare, cel putin 8 ore pe zi, sau activitatea in genunchi (parchetari, faiantari, constructori), mers pe jos purtând greutati (postasi), sau persoane cu profesiune de birou. Toti au motive sa se plânga de dureri de picioare. Sportivii amatori sau profesionisti, prin suprasolicitarea articulatiilor si ca urmare a traumatismelor repetate sunt pacienti frecvent intâlniti in cabinetele de recuperare medicala.

Diversitatea acestei suferinte rezida din multitudinea si complexitatea cauzelor. Acestea isi pot avea originea la nivelul muschilor, tendoanelor, ligamentelor, fasciilor, oaselor, articulatiilor, vaselor de sânge (artere, vene), nervilor periferici, piele, tesut subcutanat. Leziunile pot avea drept cauza un accident, o leziune partiala sau totala a unuia dintre elementele enumerate mai sus. Pot fi leziuni de suprasolicitare, uzura asa cum avem in cazul artrozelor primare ale vârstnicilor, sau secundare care pot aparea la orice vârsta. Durerea poate sa apara si intr-un sindrom de compartiment, când din diferite cauze creste presiunea intr-un anumit compartiment articular sau in masa musculara. Exista cauze neurologice periferice – nevralgii, nevrite, sciatica, hernia de disc, afectiuni vertebrale, sau neurologice centrale.

Durerile din artritele infectioase, inflamatorii, sau din bolile metabolice – diabet, guta- pot avea manifestari acute sau cronice.

Durerile de cauza vasculara sunt frecvent intâlnite, in special in anotimpul cald, când disconfortul creat de umflarea picioarelor afecteaza in special femeile, persoanele supraponderale cu insuficienta circulatorie venoasa cronica, cu varice. Afectarea acuta inflamatorie a venelor la care se adauga formarea cheagurilor de sânge, cu o durere vie, pulsatila reprezinta o urgenta. In cazul afectarii arterelor, durerea este prezenta initial la mers, dupa un anumit numar de pasi, sub forma de crampa in molet (fata dorsala a gambei), care obliga persoana sa se opreasca din mers pâna la disparitia durerii; apoi isi reiau mersul pentru ca dupa un alt numar de pasi durerea sa reapara. Aceasta este o durere claudicativa, prezenta in arterita.

Trecând in revista multitudinea de cauze, va puteti da seama ca orice durere trebuie investigata, diagnosticata si tratata. Exista posibilitati multiple de diagnostic si tratament. Important este sa va prezentati la primele semne, sa nu asteptati sa se instaleze complicatiile. Corectarea viciilor de statica vertebrala, articulara, calmare a durerii, tratarea leziunilor, rearmonizarea biomecanicii articulare prin corectarea dezechilibrelor musculo-ligamentare, ameliorare a circulatiei arteriale si veno-limfatice reprezinta obiectivele de tratament. Acestea sunt indeplinite prin mijloace si echipamente moderne. Cabinetul PhysioKinesis din Bacau vine in sprijinul dumneavoastra cu profesionalism, daruire, competenta si intelegere pentru suferinta dumneavoastra. Evaluarea computerizata a tulburarilor de statica vertebrala si articulara, urmata de corectarea acestora, identificarea cauzelor si abordarea lor prin mijloace de ultima generatie, reprezinta oferta cabinetului PhysioKinesis.

Dr. Iulia Belc
Medic primar Recuperare medicala, medicina fizica si balneologie
Director Medical Bio Ortoclinic, Bucuresti
email: [email protected]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri