5 mai 2024
EconomieRecord absolut al monedei unice europene

Record absolut al monedei unice europene

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, miercuri, 20 noiembrie, un curs de referinţă de 4,7776 lei/euro, cel mai mare nivel din luna mai (4.7607 lei) și până în prezent. A crescut, la 4,3172 lei, și dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar.

Apropierea Sărbătorilor de iarnă scumpește euro

De altfel, potrivit specialiștilor, în această lună, moneda națională înregistra mereu o depreciere. Și asta ca urmare a apropierii sezonului rece, dar mai ales a Sărbătorilor de iarnă, când comercianții își intensifică importurile. Însă, presiunea pe curs a fost resimțită și în preajma fenomenului Black Friday, când au fost făcute stocuri mari de produse, aduse, evident, de la import.



Nu în ultimul rând, experiența anilor trecuți a demonstrat că fluctuaţii de moment apar şi în timpul crizelor politice, chiar și după ce acestea s-au încheiat. Apoi, valutele îşi revin. Surse mai alarmiste indică o creștere, anul viitor, a cursului până aproape de 5 lei/euro. De cealaltă parte, moderații cred că leul se va deprecia, însă nu mai mult de 4,9.

Euro atârnă greu la …buzunar

Este posibil ca aceste cifre să nu intereseze prea mult, pe cei mai mulți dintre băcăuani, neavând o legătură directă cu ele. Însă, este bine de știut că variaţiile de curs, mai mici sau mai mari, au avut dintotdeauna un efect asupra vieţii de zi cu zi a românului. Mai întâi, o creştere a cotaţiei dolarului poate scumpi, printre altele, carburanții auto la pompă.

Apoi, o întărire a monedei euro în comparaţie cu leul determină, pe termen scurt, o majorare cu câțiva lei a ratelor bancare la împrumuturile luate în valuta europeană.

Ratele pot fi chiar mai mari, dacă luăm în calcul că majoritatea împrumutaților cumpără valută de la casele de schimb sau de la bănci, cu mult mai scumpă față de cursul BNR. În clubul celor care pierd intră și băcăuanii care plătesc servicii (de ex. abonamentele la telefonie). Singurii care câștigă atunci când valutele cresc sunt industriașii care fac exporturi. Florentin Radu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri