21 iunie 2024
ActualitateRecomandările DSVSA pentru perioadele cu temperaturi ridicate

Recomandările DSVSA pentru perioadele cu temperaturi ridicate

În scopul prevenirii și atenuării efectelor caniculei, D.S.V.S.A. Bacău informează în raport cu obligațiile Unităților Administrativ Teritoriale județene, unităților cu profil alimentar, recomandările pentru consumatori, respectiv crescătorii de animale și fermieri:

 



  • OBLIGAȚIILE LA NIVELUL U.A.T.-urilor:

 

  • Administrațiile locale, pe teritoriul cărora există animale în transhumanță, trebuie să cunoască situația reală și să informeze deținătorii de animale despre fenomenele prognozate;
  • Consiliile locale și fermierii trebuie să se asigure că există posibilități de colectare și neutralizare a deșeurilor animaliere;
  • Să asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor, în cazuri excepționale;
  • Toți deținătorii de animale au obligația leagală de a lua toate măsurile necesare, astfel încăt să asigure protecția și standardele privitoare la bunăstarea animalelor deținute și să evite apariția stresului termic;
  • La nivelul unităților administrativ teritoriale în care activează piețele agroalimentare cu caracter permanent și nu numai, în scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare, vor fi asigurate condiții de temperatură pentru depozitarea, expunerea, prezentarea și comercializarea în siguranță a alimentelor.

 

Facem mențiunea că prin serviciile specializate din cadrul D.S.V.S.A. Bacău, s-a procedat la informarea tuturor medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți, medicilor veterinari oficiali, fermierilor și operatorilor economici care activează în domeniul creșterii animalelor, producerii, procesării și valorificării alimentelor.

 

  • RECOMANDARI PENTRU CONSUMATORI

În sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi implicit al apariţiei de toxiinfecţii alimentare şi de aceea este bine ca cetăţenii să respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente:

→ Să cumpere alimente numai din locuri sau spaţii înregistrate sanitar veterinar  pentru că le oferă garanţia unor produse controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură și igienă;

→ Odată cumpărate,alimentele să fie ţinute o perioadă cât mai scurtă la temperatura camerei;

→ Produsele care urmează a fi depozitate în frigider, să fie ambalate separat şi menţinute la temperaturile şi pentru perioda menţionată pe ambalaj. Alimentele gătite nu se păstrează în recipiente fără capac;

→ Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior

→ Îndepărtaţi alimentele alterate, sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente.

→ Spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider.

 

  • RECOMANDARI PENTRU MICII PRODUCATORI DE PRODUSE PRIMARE CARE ISI COMERCIALIZEAZA PRODUSELE LACTATE OBTINUTE IN PIETELE AGROALIMENTARE

– păstrați curățenia în adăposturile animalelor, asigurați așternut curat pentru menținerea igienei

– îndepărtați bălegarul, urina, praful, noroiul, așternutul murdar ;

– îndepărtați resturile de furaje înainte de începerea mulsului ;

– nu hrăniți animalele cu furaje sau paie în timpul mulsului ;

– nu schimbați așternuturile de paie în timpul mulsului ;

– verificați dacă vacile de lapte prezintă boli ale ugerului ;

– la cel mai mic semn de boală mulgeți-le separat și  anunțați medicul veterinar ;

– spălați bine ugerul și mameloanele și ștergeți-le cu un prosop curat ;

– legați coada animalului înainte de începerea mulsului ;

– spălați-vă mâinile și îmbrăcați un halat de protecție curat; dacă aveți răni deschise ale pielii mâinilor acoperiți-le cu bandaje igienice rezistente la apă sau folosiți mănuși de protecție ;

– spălați cu detergent și clătiți bine gălețile și bidoanele folosite pentru lapte înainte de începerea mulsului ;

– eliminați primele jeturi de lapte ;

– mulgeți laptele în vase curate ;

– filtrați și depozitați laptele imediat după muls în vase curate, acoperite, într-o încăpere separată de adăpost ;

–  răciți laptele imediat după muls la o temperatură de maxim 8 °C atunci când este colectat zilnic și la 6 °C atunci când colectarea nu este efectuată în fiecare zi ;

– dacă nu dețineți echipamente adecvate pentru păstrarea și răcirea laptelui transportați laptele cît mai rapid la centru de colectare pentru a fi răcit și păstrat corespunzător.

– Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui.

– Producătorii care vând lapte crud direct către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine

Comercializarea laptelui şi a brânzeturilor de către producătorii agricoli, în pieţele agroalimentare, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA BACĂU, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008 .

 

  • Prevederi aplicabile transportatorilor de animale:

 

– Sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile;

 

– Transporturile trebuie realizate pe timpul nopţii, sau în primele ore ale dimineţii, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei;

 

– Înainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condiţiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului;

 

– Înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport trebuie verificate traseul şi alte aspecte legate de călătorie, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă în cel mai scurt timp;

 

– La temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu 10-20% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, în funcţie de specie, talie, varstă şi stare fiziologică;

 

– În cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, şoferii trebuie să aibă planuri de urgenţă pentru a îngriji animalele, în funcţie de necesităţi;

 

– Pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor pe toată durata transportului astfel încât în orice moment al călătoriei temeperatura să fie cuprinsă între 5°-30°. De asemenea, apa trebuie să fie asigurată permanent.

 

Sursa de apă potabilă:

 

În cazul în care există doar o sursă limitată de apă potabilă, trebuie avut în vedere necesarul zilnic de apă al unui animal, în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică:

 

SPECIE / Cantitate de apă recomandată:

 

– vaci – lapte / 38 – 52 litri

– bovine / 38 litri

– cabaline / 20 – 45 litri

– porcine / 4 – 11.5 litri

– ovine / 6 litri

– păsări – curte / 0,5litri

 

Aceste cifre variază în funcţie de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate.

 

  • Prevederi aplicabile deţinătorilor de animale de companie:

 

În cazul în care animalele de companie (cum ar fi câinii, pisicile, iepurii etc.) sunt ţinute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi adăpost corespunzător împotriva razelor solare.

 

O atenţie deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ţinute în vehicule, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţii ultraviolete şi la temperaturi ridicate.

 

  • Pentru crescatorii de animale in perioadele caniculare se recomanda urmatoarele masuri:
  1. a) Asigurarea în permanenţă a apei potabile şi la o temperatură adecvată pentru adăparea animalelor;
  2. b) Protejarea animalelor în adăposturi corespunzătoare (grajd, umbrar, ţarc etc.) în intervalul orar recomandat;
  3. c) Administrarea furajelor pentru animale; acestea vor fi asigurate în cantităţi mai mici decât cele normale (deoarece hrana abundentă stimulează producerea de căldură a organismului), iar frecvenţa de administrare va fi mai mare;
  4. d) de a uda animalele cu apă la intervale regulate, pentru a favoriza evaporarea şi reducerea temperaturii corpului;
  5. f) de a uda podeaua adăpostului, dacă este posibil;
  6. g) Supravegherea animalelor pentru a detecta semnele instalării hipertermiei. Acestea sunt: uscarea mucoaselor gingivale şi oculare, creşterea frecvenţei cardiace şi respiratorii, deshidratare, letargie, slăbiciune; în cazul când aceste semne sunt identificate, se vor intensifica acţiunile de reducere a temperaturii corpului animalului şi va fi anunţat medicul veterinar;
  7. h) va fi anunţat medicul veterinar în cazul apariţiei unor stări morbide sau mortalităţi în rândul animalelor proprii sau din grijă.

Toţi deţinătorii de animale au obligaţia legală de a lua toate măsurile necesare, astfel încât să asigure standardele privitoare la bunăstarea animalelor deţinute.

 

In cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publica,

consumatorii sunt rugati sa sune la telefoanele 0234/586233; 0234586372 –D.S.V.S.A. BACAU 



spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img