27 aprilie 2024
EconomieRecolte dijmuite de capriciile naturii / Ploile otetesc afacerile podgorenilor

Recolte dijmuite de capriciile naturii / Ploile otetesc afacerile podgorenilor

An destul de dificil pentru producatorii de vin din judet, care, la fel ca si ceilalti agricultori, au avut de tras de pe urma capriciilor naturii. Potrivit statisticilor agricole, in judet mai sunt exploatate organizat aproximativ 170 de hectare de vita de vie. Marea majoritate a acestei suprafete este administrata de firma Vitiprod din Podu Turcului. Inainte de 1990, in judetul Bacau, renumit in acest domeniu, existau peste 7.000 de hectare de plantatii de vita de vie. Dupa aplicarea legilor funciare, au mai ramas doar cateva sute de hectare, desi favorabilitatea pentru astfel de culturi agricole este buna si foarte buna, mai ales in zonele din sudul judetului.

Anul acesta, caracterizat prin precipitatii care au depasit orice estimare, s-a dovedit a fi, cel putin pana in prezent, nefavorabil viticultorilor. Firma Vitiprod are in administrare peste 160 de hectere de vita de vie nobila. Predomina soiurile de struguri feteasca alba, feteasca regala, aligote si oporto. Din pacate, in acest an, productiile de struguri vor fi serios diminuate. aToate bazinele viticole din tara au avut probleme in acest an. Au fost toate conditiile aparitiei bolilor, poate cel mai problematic din ultimii 15 ani. Probleme mari avem din cauza bolilor de coacere, precum fainarea sau putregaiul, dar si a atacului acarienilor. Totul a fost determinat de ploile prelungite, care, practic, nu ne-au permis sa aplicam tratamentele indicate in astfel de situatii. Daca astazi aplicam solutiile, noaptea ploua si stergea orice urma de pesticid”, a explicat Nicolae Huiban, administratorul firmei Vitiprod.
Cantitate ba,
calitate… poate

In acest context, previziunile viticultorilor sunt extrem de sumbre. Dupa aprecierile acestora, productiile de struguri din toamna vor fi diminuate cu cel putin 50 la suta fata de anii normali. Anul trecut, firma Vitiprod a avut o productie de aproximativ 11 tone de struguri la hectar. In toamna aceasta, se astepta ca productia sa fie de cel mult sase tone la hectar. Prin urmare, pierderile calculate ar ajunge la aproximativ 30 de milioane de lei vechi la hectar. In total, pagubele sunt estimate la aproximativ cinci miliarde de lei vechi. Nicolae Huiban spera ca, in acest an, sa beneficieze, in schimb, de o calitate mai buna a strugurilor, care sa-i permita sa scoata un pret mai bun. Insa, vinul s-ar putea scumpi cu pana la 25 la suta, apreciaza producatorii de vin. Acestia estimeaza ca este foarte posibil ca pretul vinului sa creasca in medie cu 20-25 la suta, deoarece multe zone din tara au fost afectate de ploile din prima parte a anului. aDe fapt, pretul vinului a fost o mare problema in ultimii ani. Adica, nu mi se pare normal ca vinul sa aiba acelasi pret de 4-5 ani, in vreme ce tarifele la toate sa creasca de la simplu la dublu. Personal, cred ca pretul nu va creste, chiar daca productia este foarte mica in acest an. Mi-as dori sa pot valorifica productia de vin cu 15.000 de lei litrul, pret care mi-ar asigura si un mic profit. Insa, din 2000 incoace, vinul se vinde cu 60 de centi litrul”, a subliniat Nicolae Huiban.



Vinul romanesc ajunge arebotezat” in Rusia

Potrivit specialistilor, si iarna trecuta a acontribuit” la scaderea productiei. In iarna, in zonele unde s-au inregistrat temperaturi de minus 20 de grade, mugurii principali au fost distrusi, productia fiind mult mai mica. Viticultorii se tem insa ca, in urma cresterii pretului vinului romanesc si pentru a acoperi cererea, vinurile de import ar putea invada piata. Din toamna s-ar putea sa ne trezim cu foarte multe vinuri de import, unele chiar mai ieftine decat vinurile romanesti, pentru a acoperi astfel si cererea, iar acest lucru va pune si mai multa presiune asupra producatorilor autohtoni, care vor fi nevoiti sa fie si mai bine pregatiti pentru a face fata unei competitii extrem de dure. Paradoxul este ca viticultorii romani au exportat vin vrac sau in sticle in Occident, dar si in Republica Moldova, care ulterior a fost ambalat din nou si trimis pe piata Rusiei, sub alte denumiri, proprii vecinilor de peste Prut. Scris de Florentin RADU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri