Inainte de recital, prof. Petruta Laura Craciun, Clementina Ioana Moisa, Teodora Damian si Ingrid Karina Garai

Atmosfera de mare eveniment la Centrul de Cultura si Arta “George Apostu”, miercuri seara. Copii, elevi, parinti, bunici, profesori, cu bratele pline de flori, au raspuns invitatiei de a participa la un recital de pian, in care protagoniste au fost trei eleve, Teodora Damian (cls. I), Ingrid Karina Garai, Clementina Ioana Moisa, ambele in clasa a V-a, de la Colegiul National de Arta “George Apostu”, clasa profesoarei Petruta Laura Craciun.

In timp ce micutele pianiste exersau pe pianul din sala unde urma sa aiba loc recitalurile, am stat de vorba cu prof. Petruta Laura Craciun, si ea cuprinsa de febra de inceput a oricarei iesiri in public a elevelor sale: “M-am gândit sa organizez un recital cu trei eleve de la clasa de pian, care studiaza foarte mult, au premii la diferite concursuri locale, zonale, nationale si internationale, inainte de olimpiada de la Suceava. Intâlnirea cu publicul din aceasta seara am dorit sa fie si o motivatie pentru performantele lor de pâna acum. Am mare incredere in toate trei si, cu siguranta, veti mai auzi de elevele mele”, ne-a declarat prof. Petruta Craciun.

Recitalul a fost deschis de micuta Teodora Damian, câstigatoare deja a unui loc intâi, la Gala Tinerelor Talente, care a venit in fata publicului cu “studii usoare”, opusuri si cântece studiate si la scoala, crispata un pic la inceput, insa a finalizat cu brio o “Melodie” de Schumann, aplaudata generos de cei prezenti. “Eu am inceput sa cânt la pian din octombrie anul trecut, imi place foarte mult, m-a pasionat din prima, si vreau sa continui cu doamna profesoara Craciun. Mie imi place acum Richard Clayderman, insa cânt doar acasa. Cum a fost?”, incheie Teodora prima ei declaratie de presa.
Cu ceva mai multa experienta, Ingrid Karina Garai este câstigatoare a mai multor concursuri, olimpiade si festivaluri de pian (“Brave Claviaturi” – Bucuresti, “Iulia Hasdeu” – Câmpina, Olimpiada de Muzica, Concursul de Interpretare de la CN “George Apostu” etc.).

A captat atentia, printre altele, cu Studiul Opus 29, nr.7, de Henri Bertini, dar si cu o lucrare de J.S. Bach. “Eu cânt la pian de cinci ani, vreau sa ma remarc, cânt altfel cu public. Muzica pentru mine inseamna schimbare, imi deschide sufletul, dar, sa stiti, eu invat bine si la celelalte obiecte, imi fac timp pentru toate”, spune repede Karina. Colega ei de clasa, Clementina Ioana Moisa, cea mai titrata dintre cele trei pianiste, fiind câstigatoarea a doua premii internationale in Franta, dar si a altor premii intâi la “Brave Claviaturi”, “Primavara Artelor” olimpiade zonale etc., a interpretat lucrari de Henri Bertini, J.S. Bach, apoi incântator, un vals de Chopin. “Eu am vrut sa-mi promovez muzica, sa ma acomodez cu publicul, mai ales ca voi participa la un concurs la Iasi si la Olimpiada de la Suceava. Studiez de patru ani, imi place muzica foarte mult”, ne-a spus si Clementina.

Desigur, palmaresul celor trei pianiste este mult mai bogat, toate trei fiind inzestrate cu talent, pe care, afirma profesoara Craciun, il dubleaza cu multa munca, atribute esentiale pentru evolutia lor artistica.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ