Exista diferite moduri de a face bine in lumea aceasta. De exemplu, poti dona bani unei familii, unei persoane sau unei asociatii. Este cel mai comod si mai simplu mod de a ajuta pentru ca cere putin timp si nu presupune implicare.

Poti dona alimente, poti gati pentru un batrân neputincios sau poti sa il vizitezi si sa-l asculti. Orice cale ar alege cineva ca sa ajute gestul merita sa fie laudat. Nici nu intelegem uneori cât de mult inseamna pentru cel ajutat pâinea sau banii pe care i le-am daruit: inca o zi in care a supravietuit! Cu toate acestea, intotdeauna am pretuit mai mult acele forme de ajutor care isi fac simtite efectele pe termen lung.

Cu alte cuvinte, programele sociale in care ajutorul nu inseamna pomana, ci colaborare. Acele programe care il ajuta pe beneficiar sa-si organizeze viata, sa o schimbe si sa inteleaga schimbarea, sa o doreasca astfel incât sa nu mai recada in saracie, deprimare si renuntare. Un astfel de program are Habitat for Humanity, care considera ca “fiecare om are dreptul la o locuinta decenta si sanatoasa”. Asociatia construieste locuinte pentru cei ajunsi in dificultate, dar le construieste impreuna cu ei, prin efortul lor si al unor sponsori.

Sa nu ai casa inseamna sa nu ai unde te spala, dormi, hrani, sa nu ai un loc al tau in care sa poti visa si sa poti plânge. O casa nu inseamna doar patru pereti si un acoperis, inseamna siguranta, demnitate, libertate. De aceea, Habitat for Humanity ajuta familiile coplesite de necazuri sa faca primul pas spre o viata normala.

Ca sa fie acceptat in program, beneficiarul trebuie sa participe la construirea propriei case, dar si la construirea caselor vecine, ca voluntar. Vrem sa va aratam ca se poate, ca impreuna puteti face multe lucruri, ajutându-va unii pe altii, muncind unii pentru altii, acesta e mesajul unui astfel de program. Iar lucrul cel mai important este ca Habitat ii invata pe oameni nu doar sa se ajute, ci si sa se bucure ca fac acest lucru, sa se simta bine primind ajutor si ajutând.

E ceea ce se intâmpla in micile comunitati pe vremuri si nu se mai intâmpla acum, când ne-am instrainat. Nu suntem singuri, nu trebuie sa traim ca si cum am fi singuri e lectia cea mai frumoasa pe care ne-o da Habitat.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Apa calda….M-am saturat,vara mereu se opreste apa calda ptr reparatii,faceti trb buna de prima data,nu cirpiti tevile vechi.Nu e normal in sec 21 sa nu avem conditii decente,pe caldurile astea sa nu poti face un dus.Am 40 de ani si in fiecare an e acelasi lucru.Ne fortati sa ne punem centrale,si asa au ramas putini la sistemul central.Pe vremea lui Ceausescu tot asa era cu program aveam apa,acum la fel,de asta spun…M-AM SATURAT…

LĂSAȚI UN MESAJ