Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 28,12 milioane lei (aprox. 6,32
milioane euro), 41 de companii active pe piaţa distributiei de uşi şi pe piaţa distributiei centralelor
termice şi boilerelor pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. Cea mai mare amenda a fost aplicata companiei bacauane Dedeman – 9.154.167 de lei.

Conform unui comunicat de presa al Consiliului Concurentei, sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiilor având ca obiect înţelegerile prin care au fost fixate preţurile pentru produsele Porta KMI România (uşi) şi Ariston Thermo Romania SRL (centrale termice). “Consiliul Concurenţei a constatat că între fiecare dintre cele două companii şi distribuitorii ei s-au încheiat contracte prin care stabileau preţurile de revânzare sau cotele de adaos comercial” – se arata in comunicat.

Conform Legii Concurenţei, sunt interzise orice înţelegeri între companii care denaturează
concurenţa, în special cele prin care se stabilesc preţurile de vânzare sau cumpărare sau cele prin
care se împart pieţele sau sursele de aprovizionare.

PUBLICITATE

Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în acest tip de înţelegeri anticoncurenţiale să
contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor.

In replica, compania bacauana spune ca sanctiunile vizeaza contracte semnate cu 11 ani în urmă, contracte standard concepute de furnizorii internaţionali Porta Kmi şi Ariston Termosanitari.

“Aceste contracte conţineau unele clauze neconforme cu dispoziţiile legii concurenţei în vigoare la acea dată. Simpla semnare a acestor contracte este în contradicţie cu legea concurenţei. Nu a existat nici o înţelegere între compania Dedeman şi ceilalţi distribuitori” – se arata intr-un comunicat al companiei Dedeman.

“De la începutul activităţii sale şi până în prezent, compania Dedeman nu a pus în practică niciun fel de înţelegeri anticoncurenţiale. Sancţiunea aplicată se datorează faptului că la data încheierii respectivelor contracte (cu 11 ani în urmă), legislaţia în materie de concurenţă nu a fost suficient de bine înţeleasă.

Pedepsele în materie de legislaţie a concurenţei în România sunt mai drastice decât în orice altă ţară a UE.

În conformitate cu valorile companiei, înţelegem şi acceptăm faptul că sancţiunile se aplică inclusiv pentru încălcarea din culpă a legii”.

comunicat al companiei DEDEMAN

Firma spune ca după deschiderea investigaţiilor de către Consiliul Concurenţei, a implementat un program de conformare şi şi-a asumat rolul de a promova legislaţia în materie de concurenţă faţă de colaboratorii sai, pentru a avea certitudinea înţelegerii şi respectării acesteia.

“Suntem de părere că existenţa companiei Dedeman pe piaţa materialelor de construcţii reprezintă un factor de echilibru şi de garantare a unui mediu concurenţial. Prin prezenţa noastră în piaţă, preţurile sunt mai mici decât în alte ţări vecine, în care nu îşi desfăşoară activitatea nici o
companie cu acţionariat autohton. Dovada o constituie faptul că reprezentăm prima opţiune în alegerile consumatorilor din România şi nu numai, nenumăraţi clienţi din ţări precum Bulgaria, Serbia, Ungaria, Republica Moldova cumpărând din magazinele Dedeman situate în proximitatea frontierelor” – se mai arata in comunicatul companiei bacauane.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

    • Nu e vorba de “fratii Dedeman”, istetule, e vorba de fratii Paval . In alta ordine de idei, ce relevanta are faptul ca acele contracte s-au incheiat cu 11 ani in urma? Ele trebuiau reactualizate, in coformitate cu legislatia actuala, iar explicatiile Dedeman sunt povesti. Amenda e corecta si binemeritata.

  1. Statul nu mai stie de unde sa manance bani. E culmea ca au ajuns sa amendeze si cea mai mare companie. Daca se aude ca ii merge bine cuiva, repede control. Eu vad in Dedeman un model pe care multi ar trebui sa il implementeze.

  2. Cum se poate sa calculezi o amenda pentru o fapta de acum 11 ani la cifra de afaceri de anul trecut? Din cate inteleg e vorba de contracte standard impuse de multinationale. De ce trebuie romanii sa plateasca cel mai mult??

  3. In Romania nu conteaza cat de cinstit iesit sau cat de javră statul asta handicapat care il avem trebuie sa manance de la fiiecare…mai ales cand e de grabă fara efort ..invidia e mare ca altupoate si ei nu

LĂSAȚI UN MESAJ