Lucrarile risca sa stagneze din cauza proprietarilor care nu platesc/Foto: Ramona Ionescu

Blocul nr. 12 de pe strada Nicolae Balcescu, situat peste drum de complexul “Luceafarul” a intrat de ceva vreme in reabilitare termica exterioara. Lucrarile au inceput din curtea interioara, urmând ca anul viitor, schelele sa fie montate la strada principala.

Din cauza numeroaselor accidente petrecute pe fondul desprinderii unor bucati de tencuiala, firmele de asigurari si chiar Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bacau le-au pus in vedere proprietarilor sa-si repare blocul. Locatarii din blocul respectiv au asteptat ani de zile ca lucrarile sa fie suportate din bugetul local, insa, in lipsa fondurilor au fost nevoiti sa suporte cheltuielile din propriul buzunar.

Lucrurile au inceput sa se miste când reprezentantii Asociatiei de proprietari “Central 93” au primit girul oamenilor sa caute cele mai bune oferte, iar intr-un final, constructorii s-au apucat de lucru. Din cele 240 de apartamente câte sunt in blocul nr. 12 de pe strada Nicolae Balcescu, putini au fost cei care au refuzat initial sa contribuie la reparatii, insa, au revenit asupra deciziilor atunci când au vazut schela in dreptul ferestrei.

Costurile au fost stabilite la 50 de lei/mp, iar cei care doresc polistiren aplicat pe exterior platesc 15 lei in plus metrul patrat. Insa, plata serviciilor prestate a ajuns motiv de nemultumire pentru unul din constructori. Reprezentantul firmei “Fair Build” spune ca nu toti proprietarii inteleg ca trebuie sa faca plata la timp, asa cum s-a stabilit in contract, iar de aici apar o serie de nemultumiri.

“Oamenii nu inteleg ce costuri presupune lucrarea in total! Este vorba despre ridicarea schelei, despre sistemele de prindere a acesteia, despre asigurarea muncitorilor, ca mai apoi sa cumparam materialele, sa dam jos tencuiala distrusa, sa incarcam peretii, sa fixam plasa, apoi polistirenul, dupa care se vine iar cu un rând de gled si mai apoi culoarea. Sunt multe si marunte lucrurile pe care le implica o astfel de lucrare de anvergura, insa, lumea nu sta sa le gândeasca si se rezuma doar la a spune ca sunt costuri prea mari. Proprietarii nu vor sa inteleaga faptul ca si noi avem obligatii fata de muncitori si trebuie sa le asiguram salariile la timp. Pentru a putea face acest lucru avem nevoie ca locatarii sa-si plateasca ratele la timp”
Doina Budala, constructor

Imobilul are 10 etaje si opt scari, iar lucrarile de reabilitare vor continua si in anul 2017. Doina Budala spune ca vremea rece este una favorabila acestui gen de constructii si vrea sa lucreze inclusiv in luna noiembrie 2016. Marea ei dorinta este aceea ca proprietarii sa plateasca lucrarile la termen, astfel incât sa nu existe timpi morti de lucru din cauza lipsei banilor necesari achizitionarii de materiale.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. Reabilitarea termica a unui bloc presupune in primul rand intocmirea unui proiect tehnic, a unor caiete de sarcini in care sunt precizate caracteristicile materialelor care se vor pune, tehnologia de executie. Blocul din strada Nicolae Balcescu 12 se incadeaza in clasa de risc seismic RsIII la care in cazul unui cutremur structura de rezistenta nu va fi afectata grav dar peretii nestructurali de la exterior si interior vor suferii degradari majore. In aceasta situatie la reabilitarea termica se vor adauga si lucrari de remediere, consolidare a acestor peretii exteriori la care daca nu se vor executa corespunzator la prim

  2. La realizarea reabilitarii fatadei de la blocul din strada Nicolae Balcescu 12 se respecta Legea 10/1995 actualizata in 2016 art. 18 aliniatul 2? S-a intocmit cumva un proiect tehnic cu caiete de sarcini pentru realizarea corecta a lucrarilor, este un diriginte de santier? Cred ca proprietarii lasa totul in seama unui constructor oarecare care face cum vrea, cat vrea. Ce garantie da acest constructor? Acum dupa Lege sunt 3 ani. De ce facem lucrari in sistem haotic contand numai pretul nu si corectitudinea care conduce la calitate.

  3. Este proiect, este caiet de sarcini pentru astfel de lucrare? Se respecta Legea 10/1995 privind calitatea in constructii?Au diriginte de santier? Da firma care construieste garantie de 3 ani cum prevede legea acum?
    Sunt cateva intrebari care ar trebuii primit raspuns.

  4. Blocul din strada Nicolae Balcescu 12 este incadrat in clasa de risc seismic RsIII – cladiri la care in cazul unui cutremur structura de rezistenta sufera avarii mici dar peretii exteriori si de compartimentare sufera degradari majore. In acest caz la aceasta lucrare ar trebui sa se faca anumite lucrari de reparatii sau lucrari de consolidare a peretilor exteriori,, a elementelor prefabricate de pe fatada principala etc. cu respectarea Legii calitatii in constructii respectiv pe baza unui proiect.

  5. Eu nu inteleg cum e posibil ca in special in cazul unei reabilitari totale a fatadei, unii sa aiba termosistem cu polistiren, iar altii nu. Am ajuns sa avem o arhitectura dezolanta a cladirilor reabilitate pe bucati, fiecare etaj cu culoarea lui, fatate de diferite grosimi si texturi, etc. Dupa ce fel de legi ne guvernam?

  6. Dupa Legea ,,junglei,, care stapaneste acest oras si judetul, in general. Nu se vede dezastrul din oras la tot pasul? Organele de control sunt CORUPTE aproape in totalitate, abuzul in serviciu este coordonat de sefii politruci, care se cred niste zei. Iar saracii locuitori se bucura de oferte ceva mai ieftine pentru a face fata jafului creat de statul mafiot si corupt.

LĂSAȚI UN MESAJ