25 aprilie 2024
CulturăRăzvan Lăcătuşu a fost declarat pictor!

Răzvan Lăcătuşu a fost declarat pictor!

Ca într-un ceremonial religios sau al Cavalerilor Templieri, Răzvan Laurenţiu Lăcătuşu a fost declarat oficial pictor, cu numele LAUR, de către trei corifei ai picturii şi criticii de specialitate, prof. dr. Aurel Stanciu, prof. Ioan Măric şi criticul Iulian Bucur. Povestea a început cu ani în urmă, când Răzvan Lăcătuşu a devenit o speranţă a picturii naive, sub îndrumarea Maestrului Ioan Măric, care l-a luat sub aripa sa creatoare. A urmat Şcoala Populară de Arte şi Meserii, la început cu artista Carmen Voisei, apoi cu Ioan Măric. A finalizat-o cu o expoziţie personală. A terminat o instituţie de învăţâmânt superior. Este un om puternic, optimist, pictează din plăcere, iubeşte teatrul, muzica. „Laur înseamna victorie, drumul lui Laur este şi va fi arta”, spunea Ioan Măric peste ani.

Răzvan Laurenţiu Lăcătuşu este o persoana cu dizabilităţi de gradul I, cu o viziune optimistă de viaţă şi cu o căutare asiduă după noi orizonturi artistice, ne provoacă, cu fiecare expoziţie, la o investigatie în noi înşine, pentru a urma exemplul lui în a exprima frumos şi sincer trăirile personale.

Aceasta este povestea lui Răzvan, dublată de muncă şi talent, materializate în numeroase expoziţii în Bacău, Iaşi, Bucureşti, Suceava, Piteşti, încununate de premii valoroase.



„Lumea lui Răzvan”, expoziţie vernisată la sfârşitul săptămânii trecute, la ATENEU, a însemnat şi consacrarea definitivă: „De astăzi, te declarăm pictor!”, a spus prof. Aurel Stanciu. „Am văzut toate expoziţiile tale din Bacău, am văzut şi simţit evoluţii frumoase de la un an la altul, de la o expoziţie la alta. Ca în poezie, ai trecut de la primul vers, la al doilea, apoi la o strofă cu rimă, la haiku, şi astăzi ne-ai adus un adevărat poem. Unul foarte frumos. Fiecare tablou din «Lumea lui Răzvan» este o poezie, o poveste în culori, în care domină portretele, o lume veselă, exact aşa cum mi-a spus mai de mult: mie îmi plac oamenii, oamenii veseli, care râd. Este normal, râsul este o stare pozitivă, dacă n-am râde am fi mai urâţi, şi fizic şi la suflet. Vedeţi, Răzvan nu se bucură chiar de toate bucuriile vieţii, însă prin tot ce face, ne dăruieşte nouă bucurie. Din punct de vedere cromatic, al compoziţiei şi al mesajului, de astăzi, Răzvane, te declar pictor, cu P mare”, a decretat artistul Aurel Stanciu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

„Un artist trebuie să aibă inspiraţie, trebuie să aibă inspiraţie, un artist trebuie să aibă talent, fără talent nu se poate, dar un artist trebuie să muncească, să muncească foarte, foarte mult. Şi Răzvan Lăcătuşu asta a făcut în aceşti ani, care au trecut de la debut. Personajele lui Răzvan au caracter, lumea lui este plină de savoare, de pitoresc, este plină de emoţii, de sentimente, este o lume aşa cum o înţelege el. O lume povestită repede, parcă dintr-o răsuflare, cu teama de spaţiu, spaţiul să nu rămână gol, teama de gol, de altfel teama fiecărui pictor, şi Răzvan este un pictor, care se revendică din marii artişti naivi, cum este profesorul lui Ioan Măric”, a fost şi opinia criticului Iulian Bucur. „Înnobilarea” lui Răzvan Lăcătuşu a fost confirmată şi de Maestrul Ioan Măric, artistul care a ridicat pictura naivă la rang de artă mare, ale cărui lucrări au cucerit lumea: „Lumea noastră, fără pictori, ar fi asemenea unei copilării fără poveştile pline de farmec, spuse cândva de bunici. Lumea noastră fără pictori ar fi o câmpie fără iarbă, o pădure fără cântec de păsări şi foşnet de frunze. Mereu trebuie să învăţăm asta, şi Răzvan o face cu talent, cu mintea şi cu sufletul, cu hărnicie, ca un adevărat artist, învăţând de la flori, de la animale, de la păsări armonia şi frumuseţea lumii.”

A fost prezent, ca de fiecare dată când Răzvan Lăcătuşu expune la ATENEU, şi directorul Filarmonicii „Mihail Jora”, Pavel Ionescu, un prieten al lui Răzvan, prezent şi el la concertele de la ATENEU. Au fost alături de Răzvan părinţii, cei care-l sprijină şi îl încurajează pe drumul ales, au fost prezenţi prieteni, foşti colegi şi profesori de la Universitatea „George Bacovia”.

Expoziţia „Lumea lui Răzvan” este deschisă în holul Filarmonicii „Mihail Jora” până la jumătatea lunii noiembrie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri