29 martie 2024
ActualitateRazboiul pubelelor stradale

Razboiul pubelelor stradale

* respinse dintre blocuri de locatari, pubelele de precolectare a deseurilor au ajuns pe trotuare sau au disparut cu totul * autoritatile vor sa le scoata si de pe trotuare * multi dintre bacauani au mari probleme de civilizatie urbana

Bacaul este un oras curat sau mai avem de lucrat la acest aspect? Iar daca nu este prea curat, cine ar putea sa faca ceva sa repare problema? Intrebarile acestea au devenit un leit-motiv al traiului in resedinta de judet. Nu toata lumea e multumita, iar culmea este ca multi dintre nemultumiti sunt chiar ei insisi cei care resping solutiile de salubrizare.

Primarul Cosmin Necula a tot spus, inca de la inceputul mandatului, ca Bacaul are o problema cu salubritatea. Viceprimarul Constantin Scripat, care are in subordine directa chestiunea curateniei urbane, spune ca firma de salubritate are o parte din vina acolo unde sunt probleme. Firma SOMA, cea care detine contractul de salubrizare a orasului, valabil deocamdata pâna in anul 2017 cu posibilitatea de prelungire, spune, prin reprezentantii sai, ca isi face treaba in maximul limitelor posibile, ca s-au facut multe investitii.



 

Pomeniti insa de toti cei mentionati mai sus, la capatul acestui lant al slabiciunilor, este tot cetateanul de rând. Acuzat, la rândul sau, ca ba vrea, ba nu vrea pubele stradale, ba ca arunca la intâmplare deseurile menajere, ba ca nu este destul de civilizat pentru cerintele unei societati moderne spre care tinde si acest oras.

Opinii contrare

La redactie am primit, luni, o sesizare de la un cititor: „In statia de autobuz de la Parcul Tradafirilor troneaza in spatele bancii pentru odihna un tomberon plin cu gunoi. Cine a avut o asa idee nastrusnica si cine a aprobat-o?”, intreaba cititorul, pe numele sau Nelu Lupovici, domiciliat pe strada Garii. Si nu este singurul caz de containere de precolectare – cum se numesc aceste pubele – care troneaza in cele mai neasteptate locuri, pe trotuarele orasului. Problema este ca, pe lânga aspectul inestetic, pubelele degaja si mirosuri grele pe vreme caniculara, daca nu sunt golite la timp.

„In toate orasele se amplaseaza astfel containerele de precolectare, ele fac parte integranta din mobilierul urban. La Piatra Neamt, la o populatie de doua ori mai mica decât a Bacaului, exista de doua ori mai multe pubele stradale, adica 600 fata de numai 300 la noi. S-a ajuns cu pubelele in strada pentru ca oamenii nu doresc sa le aiba in apropierea blocurilor. Am fost de multe ori reclamati, asa ca a trebuit ori sa mutam pubelele, ori sa le desfiintam cu totul.

Asa s-a ajuns ca, de exemplu, pe strada Bicaz, la 30 de blocuri sa existe doar doua platforme de colectare. In spatele blocurilor pe Marasesti, in centrul orasului, exista o singura platforma fiindca oamenii nu vor sa existe mai multe. In acea zona golim pubelele si de doua ori pe zi, iar in restul orasului o data pe zi”, a explicat Doru Narcis, directorul general al societatii SOMA.

Viceprimarul Scripat spune insa ca pubelele stradale nu sunt golite zilnic, iar dovada pare sa fie chiar cea de la Parcul Trandafirilor, care a fost la fel de plina timp de cel putin doua zile. „Locul acestor pubele nu este pe strada si voi rezolva aceasta problema, le vom gasi alte locatii. Ele ar trebui golite chiar si de 2-3 ori pe zi pe alocuri, dar nu se intâmpla asa. Am dispus sa se faca o inventariere a acestor pubele stradale, am gasit pâna acum noua care nu sunt in locul potrivit, dar sigur sunt mai multe. Nu au ce sa caute pe carosabil, incurca mult, si voi rezolva problema”, spune viceprimarul Scripat.

Civilizatia bacauanilor

Si, iata, asa au ajuns pubelele stradale un fel de rau necesar, dorit de unii, respins de altii, o problema controversata. Insa un lucru important ce razbate din discutiile avute cu autoritati sau oameni simpli pe aceasta tema este gradul de civilizatie al fiecaruia dintre noi. Atitudinea personala fata de gunoiul menajer nu este o vorba in vânt si nici o gluma, mai ales intr-o comunitate urbana care are mereu pretentii sa se vrea civilizata. Nu de putine ori, cetateni care nici nu se ostenesc sa coboare de la volanul propriilor masini arunca sacii de deseuri adusi din locuinta taman lânga pubele. Ca sa nu mai vorbim de cetateni precum unul din blocul de lânga Colegiul „Vranceanu”, care arunca sacul de gunoi de la etaj.

De aici pâna la mult dorita colectare selectiva, atât de comuna in Occidentul civilizat, este o cale foarte lunga. Pe care trebuie sa o parcurgem urgent si noi, locuitorii orasului, dar si firma care se ocupa de salubrizare in Bacau.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri