În spațiul public, de duminică seara, a izbucnit un adevărat război în care protagoniști sunt medicii din Maternitatea Bacău, medicii șefi de la cele două secții – Obstetrică Ginecologie I și Obstetrică Ginecologie II, conducerea Spitalului Județean de Urgență în cadrul căruia funcționează această maternitate și personalul medical al celor două secții.

Totul a pornit de la o adresă pe care conducerea unității spitalicești a transmis-o, la mijlocul lunii decembrie, celor doi medici șefi de secție, respectiv dr. Silviu Dinu (OG I) și dr. Raluca Grigoriu (OG II), prin care se cere găsirea unor soluții de eficientizare a activității în maternitatea băcăuană, având în vedere faptul că anual aici pierderile sunt de aproape 1 milion de euro. Iar peste 90 la sută din banii care ajung în Maternitatea Bacău prin serviciile medicale contractate cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate se duc pe salarii, salarii care nu sunt deloc mici, un medic de pe această secție ajungând să ridice lunar un net de 10.000 până la 12.000 de lei.

În prezent, pe ambele secții lucrează 17 medici. Numai anul trecut, OG I a avut venituri de 9,8 milioane de lei și a cheltuit doar pe salarii 9,1 milioane de lei, iar OG II a realizat venituri de 10,2 milioane de lei și a cheltuit cu salariile 9,1 milioane de lei. Acum, pe OG I sunt 72 de paturi, iar pe OG II 73 de paturi.

Să revenim la acea adresă înaintată de conducerea spitalului către medicii șefi din Maternitatea Bacău la care a răspuns, la mijlocul lunii ianuarie, doar dr. Raluca Grigoriu, cu o propunere de eficientizare a tuturor indicatorilor de pe secție, în care vorbește inclusiv de relocare de paturi, spre alte secții deficitare ale spitalului, chiar și de relocare de personal (asistenți, îngrijitori, infirmieri și un statistician), către alte secții, tot deficitare și la acest capitol, iar o parte din medicii care nu au realizări anuale (pe număr de externări, spitalizări de zi, intervenții chirurgicale etc) să fie trecuți doar pe ambulatoriul de specialitate (policlinică) al maternității, unde, de asemenea, există lipsă de personal.

De aici a început și scandalul, în Maternitate s-au creat două grupuri, majoritatea însă fiind împotriva acestor propuneri. Se vorbește de desființarea unei secții, de disponibilizare de personal, ieri dimineață chiar a fost și un protest în fața unității cu sloganuri de tipul „Salvați Maternitatea Bacău” sau „Eficientizare, nu decimare”, iar apoi circa 10 medici au fost la discuții cu managerul spitalului, Adrian Popa.

„Trebuie să se înțeleagă că orice decizie s-ar lua, aceasta nu va fi de pe o zi pe alta și nu acum. Eu salut faptul că un medic șef a avut curajul să aibă o astfel de inițiativă și a venit cu o soluție, că cineva chiar vrea să facă ceva. Vorbim, repet, de eficientizarea unei secții, nu de disponibilizare de personal. Vom analiza fiecare punct de vedere, vom căuta soluții, vom cere și puncte de vedere și de la alți factori, nu vom tăia paturi, nu vom da oameni afară.

Dacă vorbim de relocare de paturi, da, acest lucru se poate face, am deja și soluții, dacă vorbim de pierderi de 1 milion de euro anual, da, această sumă este reală, dacă se compară indicatorii Maternității cu cei de pe alte secții ale spitalului, e bine că se face, într-adevăr, sunt secții care stau mai prost pe unii indicatori decât Maternitatea, dar nu aduc pierderi așa de mari, asta trebuie să se înțeleagă. Totul se va decide în timp, prin discuții și analize”, a declarat pentru Deșteptarea, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău, Adrian Popa.

Urmare a acestui scandal, dr. Silviu Dinu, medic șef OG I, și-a înaintat demisia, cu preaviz de 45 de zile, conform contractului.

Petrică Mihăilă: „Nu putem sta pasivi în fața unui astfel de demers de neînțeles”

Legat de acest subiect, dar și pentru faptul că a primit din partea a 12 medici din Maternitatea Bacău un Memoriu, consilierul județean din partea PNL, Petrică Mihăilă, a organizat ieri și o scurtă conferință de presă, dar și în calitatea sa de membru în Comisia de Sănătate din cadrul Consiliului Județean Bacău:

„De când a izbucnit acest scandal am fost contactat de foarte mulți medici din maternitatea băcăuană. Am fost prezent și la mitingul pe care l-au organizat luni dimineață. Sunt nemulțumiri legate de intenția managementului de a se restrânge activitatea în Maternitatea Bacău. Medicii și asistentele de acolo, alături de personalul auxiliar, au venit cu argumente clare împotriva acestei decizii. Situația de fapt poate avea consecințe grave în ceea ce privește starea pacientelor tratate acolo și a bebelușilor născuți acolo. Nu putem sta pasivi în fața acestei decizii de neînțeles. În Maternitatea Bacău s-au făcut investiții majore, indicatorii de performanță sunt comparabili cu alte maternități din țară, trebuie făcută o analiză clară, înainte de a se lua anumite măsuri.

Natalitatea a înregistrat în 2018 un minim istoric, la mortalitatea infantilă suntem printre primele locuri în Europa, nu putem pune în pericol sănătatea și siguranța pacientelor prin astfel de decizii. Eu am cerut o analiză și pe un caz, al unei paciente din Podu Turcului, care a ajuns în Maternitatea Bacău, a născut prin cezariană un copil mort, a fost externată apoi suspect de repede, iar a doua zi a murit și femeia și a lăsat în urmă 3 copii orfani. Trebuie să vedem ce se întâmplă în Maternitatea Bacău. O să cer întrunirea de îndată a Comisiei de Sănătate din Consiliul Județean Bacău pentru a găsi cele mai bune soluții în fața acestui impas, a acestor nemulțumiri colective.

Am luat legătura și cu domnul senator de Bacău din partea PNL, Daniel Fenechiu, pentru a susține în stabilirea bugetului pe 2019 finanțarea zonei de Sănătate și, în mod special, a Sănătății din Bacău, pentru a primi suficienți bani ca să se poată desfășura activitatea în condiții decente.” În final, Mihăilă a promis că soluțiile care vor fi stabilite în comisia CJ vor fi făcute imediat publice și va face toate demersurile ca ele să fie și aplicate.

Alte articole