13 mai 2024
ActualitateRăzboiul deșeurilor, mediat de vicepremierul Grațiela Gavrilescu

Războiul deșeurilor, mediat de vicepremierul Grațiela Gavrilescu

Grațiela Gavrilescu, vicepremier al României și ministru al Mediului, a participat, vineri, la o întâlnire organizată de Prefectura Bacău care a avut drept subiect criza deșeurilor din județ, generată de conflictul dintre primari și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău.

Vicepremierul a fost însoțit de reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Agenției Naționale de Mediu, Gărzii Naționale de Mediu, Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare, ai Organismului Intermediar pe POS Mediu și consultantului proiectului „Sistem Integrat de Management al Deșeurilor Solide”.

La dezbateri au participat Maricica Luminița Coșa, prefectul județului, Valentin Ivancea, subprefect, Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean, Bogdan Seto, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău, Valentin Vieru, primarul municipiului Moinești, Toma Constantin, primarul orașului Dărmănești, consilieri județeni.

Rămâne cum am stabilit

După această întâlnire, un lucru e cert: nimeni nu poate modifica contractul încheiat de ADIS cu Romprest SA, operatorul care a câștigat licitația pentru serviciul de colectare și transportare a deșeurilor din 65 de de unități administrativ-teritoriale (UAT) din județ.



Primăriile care au datorii și cărora le-a fost sistat serviciul de la 1 noiembrie au două nemulțumiri, una vizând valoarea taxei și alta, numărul locuitorilor pentru care se încasează taxa. Edilii susțin că taxa e prea mare și nu poate fi suportată de populație, motiv pentru care unele consilii locale au micșorat-o, și că numărul locuitorilor a scăzut de la data demarării proiectului, mulți fiind plecați în străinătate.

„Rămâne cert că până nu se obține acordul finanțatorului proiectului – Ministerul Fondurilor Europene – nu se pot face modificări, iar pentru anumite aspecte e necesar chiar acordul Comisiei Europene.

Cât privește relația dintre ADIS și Romprest, nimeni nu poate interveni în contract. Noi am pornit la drum cu un anumit număr de UAT-uri, cu un număr de locuitori declarat oficial, cu un anumit nivel al taxei, cunoscut și aprobat din 2010, cu un flux și un mecanism financiar prestabilit, agreat de Guvernul României și Comisia Europeană”, declară Bogdan Seto, directorul ADIS.

Mai sunt 16 datornici în județ

Ceea ce poate fi modificat în proiect sunt datele privind populația, dar nu pe baza declarațiilor primarilor, ci a informațiilor oficiale, comunicate de Direcția Statistică, adaugă Bogdan Seto.

Aceste date, coroborate cu noul indice de generare a deșeurilor din planul național, document aflat în dezbatere la Ministerul Mediului, va conduce, probabil, la încheierea unui act adițional la contractul de finanțare încheiat cu ministerul.

„În concluzie, obiectivele asumate trebuie respectate. Noi nu avem nicio problemă cu Romprest, problemele sunt în interiorul ADIS, cu UAT-urile care nu recunosc taxa și numărul locuitorilor”, a mai precizat Seto.

La 1 noiembrie, serviciul de colectare și transportare a deșeurilor a fost sistat în 31 de UAT-uri din județul Bacău. Acum au rămas 16, dar se poate ajunge la 20 săptămâna viitoare deoarece unele primării au înaintat documente de plată fără acoperire.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri