Acuze catre Fisc

Administratorul unei firme din Bacau aduce acuzatii grave catre Fisc. In premiera pentru orasul nostru, acesta a organizat o conferinta de presa in care a sustinut ca adminstratia fiscala de care apartine, prin inspectorii sai, i-a creat mai multe probleme ce i-au adus in timp mai multe prejudicii economice, sociale si chiar morale. De partea cealalta, reprezentantii ANAF au argumente si considera ca toate masurile instituite asupra societatii in cauza au fost conforme cu legislatia in vigoare.

Daniela Vamanu, administratorul unei firme din Bacau (ce are ca obiect de activitate distributia de presa, papetarie si jucarii), considera ca este victima unor abuzuri grave din partea inspectorilor fiscali, de mai bine de doi ani. Aceasta a organizat o conferinta de presa in care a sustinut ca pur si simplu reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), prin angajatii sai in teritoriu, i-au adus, in mod voit, mari prejudicii economice societatii pe care o administreaza din 1996. Totul a inceput in iulie 2010 când firma sa a fost declarata inactiva, pentru ca in luna decembrie a aceluiasi an, un control inopinat al inspectorilor fiscali sa descopere ca masurile luate in vara nu sunt conforme cu realitatea. Cu toate acestea, sustine Daniela Vamanu, ANAF nu a modificat starea firmei, de la inactiva la activa, decât abia sapte luni mai târziu.

PUBLICITATE

Decizia finala: in instanta

Acest lucru, mai sustine administratorul firmei, a facut ca timp de un an sa ii fie calculate suplimentar taxe, impozite, dobânzi si chiar penalitati, iar cheltuielile efectuate, de circa un miliard de lei vechi, sa nu fie recunoscute ca deductibile fiscal. Toate acestea au condus la o noua intrare in insolventa. Daniela Vamanu mai sustine ca nu are nimic de ascuns si nu intelege cum poate fi acuzata de evazionism mai ales ca “nu vinde petrol si nici nu toarna betoane”. Ba, mai mult, s-a trezit ca pe numele ei are si cazier fiscal. Pentru toate acestea a declarat ca isi rezerva dreptul de a sesiza toate organele abilitate in domeniu, incepând chiar cu Ministerul Finantelor, pentru a semnala, asa cum sustine, aceste abuzuri si pentru a fi trasi la raspundere cei care se fac vinovati de ce i s-a intâmplat. Instanta de judecata va decide cine are dreptate in tot acest conflict, intrucât administratorul firmei in cauza a deschis deja actiune la Sectia contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, impotriva Directiei Finantelor Publice si a Activitatii de inspectie fiscala a acestei institutii.

“Superficialitatea si abuzul acestor inspectori in declararea starii de activitate a societatii mele au promovat si actiuni de intrare in insolventa, fara verificarea bazei legale pentru introducerea acestei cereri. Modul de stabilire a starii de inactivitate a afectat grav desfasurarea normala a activitatilor economico-financiare ale societatii, precum si pe mine ca persoana. Nici la aceasta data nu am aflat de ce nu s-au indeplinit procedurile de scoatere din starea de inactiv a societatii mele, desi inspectorii fiscali aveau aceasta obligatie de serviciu. Oare asa este normal sa se realizeze bugetul statului? Starea de activitate s-a produs tardiv, cu toate consecintele banesti privind instituirea unor obligatii fiscale fara baza legala, precum si pierderea posibilitatii de a desfasura o activitate economica normala si sustinuta, fapt care mi-a adus prejudicii economice, sociale si morale.”
Daniela Vamanu

“Societatea comerciala in cauza a fost declarata inactiva pe 25.03.2010, in conformitate cu prevederile legale. Constatarea incetarii motivelor pentru care contribuabilul a fost declarat inactiv s-a facut in baza cererii de reactivare din data de 22.12.2010 inregistrata la AIF Bacau in 29.12.2010, depusa de reprezentantul legal. Controlul respectiv a fost finalizat in martie, iar reactivarea s-a realizat abia dupa indeplinirea cumulativa a celor trei conditii prevazute de lege – indeplinirea obligatiilor declarative, a celor de plata si functionarea la domiciliul fiscal declarat. Toate aceste fapte sunt trecute in cazierul fiscal al agentului economic, deopotriva cu inscrierea lor in cazierul administratorilor societatii, conform legii.”
Adrian Anghel – DGFP Bacau

Ce spune legea:
Contribuabilii sunt fi declarati inactivi daca indeplinesc una dintre urmatoarele conditii:
– se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale, prin declararea unor date de identificare a sediului social care nu permit organului fiscal identificarea acestuia
– organele fiscale constata ca nu functioneazã la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat
La acestea se adauga obligatia agentului economic de a:
– indeplini toate obligatiile declarative (depunerea de declaratii fiscale)
– indeplini toate obligatiile de plata la zi

Numar total contribuabili administrati de DGFP Bacau din care: persoane juridice (activi, inactivi fiscal), persoane fizice, altii;
– total contribuabili administrati = 168.015, din care:
– numar persoane juridice = 24.529
– contribuabili declarati inactivi = 5.013
– inactivi proiect = 5
– numar persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau care exercita profesii libere = 10.997;
– alti platitori de impozite si taxe = 132.489

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Jos palaria Doamna !!! In sfarsit, cineva care are curaj…Sa va dea Dumnezeu putere , tarie si sa fiti constienta ca ve-ti avea de indurat ( suferit ) multe…Si-or sa puna jigodiile tunurile pe dumneavoastra…Trebuia sa se sparga buboiul…BRAVO !!!

  2. Pana cand nu vor intelege angajatii la stat si politicul ca trebuie sa sprijine si sa respecte contribuabilii pentru ca din banii lor sunt platiti si ei sustin economia ,nu va progresa nimic…….Cei care au afaceri au suficient stres;cum sa isi administreze profitabil afacerea,probleme cu angajatii, sa aiba bani pentru salarii, pentru taxe si impozite, pentru utilitati, furnizori,chirii, sa depuna declaratii peste declaratii, sa obtine fel de fel de autorizari si sa incerce sa puna la punct aberatii scoase peste noapte de multe ori doar pentru a putea fi hartuiti de multitudinea de organe de control care ar trebuie sa aiba rol de indreptare si sa ajute , nu sa provoace stres si lehamite.Va felicit ca aveti curajul sa luati atitudine , poate ar fi nevoie de o asociatie a contribuabilor , cu personalitate juridica si care sa poata schimba ceva in legislatie, in mentalitatea si structura acestor oprimatori, sa aiba si ei responsabilitate atunci cand impiedica activitatea unei societati.

    • exista infractiunea de abuz in serviciu, n-avem judecatori pregatiti s-o constate asa usor pentru ca judecatorii sunt platiti de? staaaaat. si judeca cum vrea statul. anaf (statul) ma amendeaza si asteapta banii, ma duc repede la tribunal (stat) si depun plangere impotriva anaf (statului). ma judeca judecatorul (statul). cum naiba sa castig, adica sa nu mai dau banii statului care i-a facut lu dom judecator salariu de 2500-5000 euro? la fel cu toate procesele de anulare pv, greu tare sa castigi. ei nu trebuie sa dovedeasca ce au scris in pv, ei se bucura de “prezumtia de legalitate si temeinicie” tu trebuie sa aduci dovezi babane ca nu-i asa cum zic ei…adica ai mereu “sansa” a doua, a celui cu poola mica ca lucrezi ca fraierul in sectorul privat, n-ai dat si tu o spaguta unui urduros sa stai bine mersi intr-un birou sa caligrafiezi pverbale

  3. Legi facute de niste oameni ajunsi in functii pe criterii politice, lipsiti de profesionalism sau de alte calitati morale sau de orice alta natura, si orientati numai catre castiguri personale sau de grup (mafie).
    Pentru lipsa unei hartii (prelungire contract comodat), m-?au declarat inacti

LĂSAȚI UN MESAJ