29 martie 2024
EconomieRazboi cu „mafia pietelor”

Razboi cu „mafia pietelor”

Ministerul Agriculturii ii ataca pe samsari

Legumele si fructele vandute in piete, pe tarabe, vor fi exclusiv din productia autohtona, incepand din 2013. Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de hotarare care interzice comercializarea en-detail a legumelor si fructelor de import. Nici societatile agricole romanesti nu vor mai vinde la taraba.

Samsarii de legume vor fi scosi din piete si vor fi obligati sa vanda doar in magazine. Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de lege care reglementeaza modul de comercializare a produselor si combate evaziunea. Singurii care vor avea voie sa vanda la taraba sunt micii producatori. Persoanele juridice care comercializeaza legume din productia proprie vor avea un sector distinct, dotat cu case de marcat si conditii de depozitare corespunzatoare. Vom sti sigur, asadar, daca rosiile pe care le cumparam sunt romanesti sau au fost aduse din Grecia, dar si daca vanzatorul e mic producator sau agent economic. “E un lucru care trebuia facut de multa vreme, afirma Stefan Postolache, directorul DADR Bacau. Scopul acestei legi este sa elimine evaziunea fiscala si sa incurajeze producatorul autohton, ca sa nu mai «beneficieze» de concurenta neloiala a intermediarilor.” Grigore Rusti, fermier, afirma ca “evaziunea e foarte mare in domeniul acesta, mai ales pe legume, flori si cereale. Legea ii vizeaza mai ales pe intermediarii care iau de la mine si vand in piete sau aduc legume «la negru» din afara. E un lucru bun si sper ca se va pune in aplicare! In Bucuresti exista, deja, o piata in care nu intra decat producatorii agricoli care au cartela electronica.”



Se fiscalizeaza totul

Institutiile chemate sa aplice legea si sa elimine “mafia pietelor” sunt MADR, MAI si MFP. Sunt vizati producatorii care nu-si declara profitul real si nu platesc impozit, dar si intermediarii. “Sper sa se mearga pana la capat cu controalele, in conditiile care exista in piete, la ora actuala. Tarabele vor fi exclusiv ale producatorilor. SRL-urile trebuie sa-si faca magazinase de tipul aprozarelor si sa aiba toate conditiile cerute de norme”, declara Stefan Postolache. Concluzia ar fi ca PFA si IF vor fi obligate sa aiba case de marcat. “Intreprinderile familiale si intreprinderile individuale sunt persoane juridice, dar daca intrebi la Registrul Comertului sunt doar persoane autorizate, nu juridice, arata seful DADR Bacau. Este un aspect care trebuie clarificat!” Pentru taranii care vand la taraba, Ministerul Agriculturii a elaborat un nou model de carnet de producator, care va fi semnat de primar si avizat de o asociatie agricola legal constituita. Prin urmare, taranii fie isi vor face propria asociatie, fie vor convinge o asociatie existenta sa le vizeze carnetul. Cum exista o veche rivalitate intre cei care fac agricultura si platesc impozite si ceilalti, e limpede ca primii nu vor aviza carnetele “samsarilor” sau evazionistilor. Mai mult, ca sa fie siguri ca “samsarii” dispar, legiutorii interzic transportul legumelor in lipsa documentelor fiscale si de provenienta. Astfel, actele de insotire – borderou, factura, certificat etc. – nu vor mai fi simple hartii, ci vor avea regim fiscal. Pentru consumul propriu, vom putea transporta cel mult 50 kg de legume fara documente.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri