E greu de inteles pentru foarte multa lume ce inseamna spiritul voluntariatului. Adica, de ce un om oarecare si-ar sacrifica timpul liber, confortul, treburile personale pentru a sustine o cauza sau niste persoane pentru a le oferi sprijinul? Si asta, in conditiile in care voluntarul nu primeste uneori nici un banal „multumesc”, daramite vreo rasplata materiala. In plus, efectele muncii sale nici nu sunt palpabile imediat, ci se regasesc peste timp.

Dar voluntarul este constient de aceste lucruri. Si cu toate acestea, nu ezita sa isi faca treaba. Pentru asta este nevoie de entuziasm, de spirit de echipa, de timp liber cât mai mult. Apanaje ale tineretii, in general. Si totusi, câti dintre noi s-ar inhama la o treaba fara sa primeasca bani sau alte avantaje? Puneti-va in aceasta situatie si dati-va un raspuns sincer, doar pentru dumneavostra. S-ar vedea ca destul de putini ar renunta la ce este al lor pentru a darui altora dezintersat. Dovezi au fost multe, iar entuziasmul unora nu poate amagi situatia generala. Evident, voluntariatul n-ar mai fi voluntariat daca ar fi platit, ci orice alta activitate.

In sfârsit, cineva si-a dat seama ca voluntariatul ar trebui cumva rasplatit. Dar nu material, ci prin recunoasterea acestei practici ca fiind experienta intr-o activitate oarecare. Dar nu orice fel de activitate, fiindca voluntariatul la strâns gunoaie de pe malul apei, desi salutar, nu inseamna de fapt acumularea unei experiente intr-un domeniu. Altfel stau lucrurile cu practica in domeniul sanatatii, de exemplu, unde se lucreaza nemijlocit in conditii reale, intr-un domeniu sensibil si solicitant.

PUBLICITATE

Legea volutariatului reglementeaza participarea persoanelor fizice, neremunerata si bazata pe decizia liber consimtita a acestora, la activitati de voluntariat organizate in România de persoane juridice de drept public sau de drept privat fara scop lucrativ. Proiectul de lege defineste si contractul de voluntariat, care reprezinta conventia incheiata intre un voluntar si organizatia gazda. Acest lucru face sa se evite situatiile in care in spatele voluntariatului se ascunde munca la negru.

Reglementarea voluntariatului va avea ca efect posibil si cresterea numarului celor care isi ofera serviciile. La final apare si recunoasterea experientei, ce ajuta mult in conditiile in care, in mod absurd, angajatorii le cer absolventilor de facultate sa aiba deja experienta profesionala daca vor sa fie angajati.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Pai ar cam trebui sa repunem stema cu RSR pe tricolor daca tot ne place in socialism. Sunt foarte multi nostalgici- si culmea- intre tinerii nacuti după ’89 care ofteaza dupa bunele vremuri comuniste cand statul avea grija sa iti dea casa, sa te oblige sa te insori ca sa nu fii taxat, mai sunt si dobi care regreta stagiul militar obligatoriu sau locurile de munca unde timpul trece leafa merge. Atat in SUA cat si in Romania nu exista sa nu ai de munca, depinde cat salariu doresti. Da’ daca patronul nu-ti da telefon, tableta, masina, sarbatori religioase si vreo mie de € salariu la 19 ani neimpliniti mai degraba voluntariat sa nu zica babacii ca freci menta pe speteala lor.

LĂSAȚI UN MESAJ