Philip Alston, raportor ONU pe probleme de saracie extrema si drepturile omului, aflat in misiune in România, a vizitat, intre altele, si judetul Bacau. La sfârsitul misiunii, raportorul a sustinut o conferinta de presa in care a afirmat ca oficialii români sunt intr-o stare de negare a gradului mare de saracie in care traiesc românii: 40 la suta din populatie este in risc de saracie sau de excluziune sociala, iar 29 la suta au lipsuri materiale severe, “procentul fiind de aproape trei ori mai mult decât media UE”, a spus raportorul ONU. Alston s-a referit si la decalajele care exista nu doar intre mediul urban si cel rural, ci si intre saraci si ceilalti.

“Daca România nu isi rezolva problema saraciei, poti presupune ca nu are bani. Dar banii sunt acolo. Faptul ca nu se aloca bani pentru eradicarea saraciei, desi sunt colectate taxe la stat, reflecta de fapt o decizie politica. Banii exista si este si mai important ca exista motive clare pentru care nu sunt disponibili si mai multi bani. Mai multe guverne din România au facut alegeri la nivel de politici publice pentru a imbunatati traiul celor care erau deja intr-o situatie buna, nu pe al celor mai saraci”, a afirmat Alston, precizând ca evaziunea fiscala coruptia afecteaza bugetul.

Axa saraciei: Colonesti-Rachitoasa

Raportorul ONU a apreciat deciziile privind dublarea alocatiilor pentru copii si scaderea TVA, dar a criticat sistemul de impozitare, care reprezinta o povara pentru cei cu venituri mici. Chiar daca s-au facut progrese in ultimii 15 ani, saracia ramâne o problema in România, sustine Philip Alston. In judetul nostru, raportorul ONU s-a intâlnit cu oficialii si ONG-urile, a vizitat doua dintre cele mai sarace comune, Colonesti si Rachitoasa, apoi s-a intors in Bacau, la Centrul “Henri Coanda”, ultima unitate rezidentiala de mare capacitate din judet, care este in proces de inchidere.

“Intre prioritatile judetului Bacau se regaseste si necesitatea intaririi capacitatii comunitatilor locale, astfel incât sa devina capabile sa gestioneze poblemele sociale la nivel local, sa acorde atentie speciala identificarii timpurii si prevenirii situatiilor de risc la nivelul familiei, sa furnizeze si sa dezvolte servicii sociale bazate pe comunitate”, a declarat Sorin Brasoveanu, directorul DGASPC. Evaluarea facuta de Philip Alston a vizat mai ales persoanele cu dizabilitati, copiii si romii, categorii sociale care sunt cel mai puternic afectate de saracie. Concluziile sale cu privirile la situatia din România vor fi prezentate in raportul ONU din iunie 2016.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ