14 mai 2024
EconomieRaportarile contabile la 30 iunie 2012 pot fi depuse pâna pe 16...

Raportarile contabile la 30 iunie 2012 pot fi depuse pâna pe 16 august

Termen limita pentru agentii economici

Operatorii economici mai au timp pâna joi, 16 august, pentru a intocmi si a depune, la organele fiscale competente, raportarile contabile la 30 iunie 2012. Sub incidenta acestui termen intra subunitatile inregistrate in România, care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, indiferent de exercitiul financiar ales, respectiv operatorii economici care aplica Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de forma de organizare si forma de proprietate si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri peste echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro. Suma se determina prin utilizarea cursului de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a României, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent, respectiv 4,3197 lei/euro.

Exceptii



Nu au obligatia sa intocmeasca si sa depuna Raportari contabile la 30 iunie 2012:
– operatorii economici care la 31 decembrie 2012 au inregistrat o cifra de afaceri sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro;
– operatorii economici care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pâna la 30 iunie 2012;
– operatorii economici care in tot semestrul I 2012 s-au aflat in inactivitate temporara;
– operatorii economici infiintati in cursul anului 2012;
– persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii.

Formulare

Raportarile contabile se compun din trei formulare: situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii – cod 10; contul de profit si pierdere – cod 20, respectiv date informative – cod 30. Formatul electronic al raportarilor contabile care trebuie depuse pe internet sau la unitatile teritoriale ale MFP consta intr-un fisier .pdf la care este atasat un fisier xml. Agentii economici pot depune Raportarile contabile la registratura unitatilor teritoriale ale MFP sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, pe suport magnetic, impreuna cu raportarile contabile listate cu ajutorul programului de asistenta elaborat de MFP, semnate si stampilate, potrivit legii. Exclusiv in format electronic poate fi accesat portalul www.e-guvernare.ro, având atasata o semnatura electronica extinsa. Formatul electronic al raportarilor contabile continând formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta, se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de MFP. Raportarile contabile la 30 iunie 2012 sunt semnate de persoanele in drept, cuprinzând si numele in clar al acestora. Acestea se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii.

Sanctiuni

Nerespectarea reglementarilor emise de MFP cu privire la intocmirea si semnarea raportarilor contabile se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 3.000 lei. Conform normelor Ministerului Finantelor Publice, nerespectarea termenului legal de depunere a raportarilor contabile se sanctioneaza in functie de perioada de intârziere, astfel:
– cu amenda de la 300 la 1.000 lei, daca perioada de intârziere este cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare,
– cu amenda de la 1.000 la 3.000 lei, daca perioada de intârziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare,
– cu amenda de la 1.500 la 4.500 lei, daca perioada de intârziere depaseste 30 de zile lucratoare.

Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2012, incadrarea in criteriul referitor la cifra de afaceri de 35.000 euro se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri