* o firma franceza a adus in Bacau hibrizi care garanteaza productii de peste 4.000 de kilograme la hectar * pretul rapitei este dublu fata de cel al porumbului

Rapita poate fi considerata, cu destula lejeritate, una dintre cele mai profitabile culturi agricole, mai ales daca se respecta cu strictete tehnologiile.

Aceasta este concluzia la care au ajuns cei care, anul acesta, au mizat pe hibrizii de rapita.

PUBLICITATE

Printre cei mai inspirati se pot numara si zecile de fermieri din zona Racaciuni, unde compania franceza Maïsadour Semence a asigurat trei hibrizi si un soi de rapita pretabile la acest areal.

„Aici, avem fermieri care au cultivat loturi demonstrative de la 50 la peste 100 de hectare cu hibrizi Maïsadour de rapita. Noi venim cu servicii noi de care fermierii beneficiaza in mod direct. De exemplu, ei primesc un user name si o parola si, astfel, pot vizualiza pe internet starea culturii pe care au infiinta-o cu noi: de la cum o sa fie vremea, cantitatile de precipitatii care vor cadea etc.

Bunaoara, pentru ca rapita a avut conditii foarte bune la semanat, anul acesta se vor garanta recolte de cel putin 4.000 de kilograme la hectar”, a declarat Ionut Crismaru, reprezentantul zonal al companiei Maïsadour Semence.

Retinem ca anul acesta, in tot judetul, au fost cultivate cu rapita in jur de 5.000 de hectare. „Se pare ca aici lucrurile au mers foarte bine in privinta hibrizilor de rapita din portofoliul Maïsadour Semence.

Culturile infiintate pe loturile demonstrative de la Racaciuni arata foarte bine la ora aceasta. In general, rapita este o cultura pe care merita sa o infiintezi, pentru ca poate avea si un pret mult mai bun decât alte culturi, undeva la 1,4 – 1,7 lei pe kilogram”, a declarat Vasile Aichimoaie, directorul Camerei Agricole Bacau. Una peste alta, si fermierii sunt multumiti de cum le arata culturile cu rapita, in conditiile unui an agricol destul de dificil.

„Nu am intrat inca la recoltat, insa, se anunta productii bune in acest an. Acum, depinde si de ce pret va fi la desfacere”, a opinat la rândul sau Petrica Dediu, fermier din zona Racaciuni. Rapita este considerata p planta energetica, fiind utilizata, in combinatie, la producerea carburantilor auto.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ