Parlamentul a modificat legislatia electorala, adica legea alegerilor locale, administratiei locale si statutul alesilor locali, in mai 2015, inlocuindu-le cu Legea 115/2015. Votata cu o majoritate covârsitoare, rezultata in urma unui compromis politic, din care PSD se alegea cu desemnarea primarilor din primul tur si alegerea indirecta a presedintelui Consiliului Judetean, iar PNL cu legea votului prin corespondenta, noua legislatie ii nemultumeste acum pe liberali.

Acestia ar dori ca alegerea primarilor sa se faca din doua tururi, invocând „parerea societatii civile si legitimitatea scazuta a alesului” si au depus chiar un proiect de lege pentru trecerea la doua tururi de scrutin, care a primit raport negativ de la comisiile juridica si de administratie din Senat. Pentru ca timpul trece in defavoarea lor, liderii PNL i-au cerut premierului Ciolos sa amendeze legea printr-o ordonanta de urgenta. Chiar daca Constitutia interzice modificari inainte cu un an de alegeri, liberalii au insistat. Numai ca premierul Ciolos a anuntat clar ca nu va modifica o lege asupra careia a existat un acord politic.

Ce spun liderii locali ai PNL si PSD

PUBLICITATE

„Din pacate, nu avem o majoritate parlamentara care sa ne permita schimbarea legislatiei la acest moment. Daca vrem un nou inceput in administratie, trebuie sa respectam principiul reprezentativitatii. Nu putem avea localitati in care un primar sa fie ales cu 15 la suta din voturi”, a spus deputatul PNL Ionel Palar, copresedinte al organizatiei bacauane. „Cred si sper ca in acest an va conta mai mult profilul candidatului si ce poate face el pentru comunitate, nu partidul. Evident, si noi vom avea o alta strategie in cazul in care legislatia va mentine alegerea dintr-un singur tur”, a spus si Tudorita Lungu, copresedinte PNL Bacau.

„Liberalii au vrut sa preia ceva din mesajul strazii, dar daca doreau, intr-adevar, sa schimbe modul de desfasurare a alegerilor locale puteau sa o faca atunci când s-a votat legea politica sau sa ceara aceasta modificare in noiembrie, când a fost votat Guvernul Ciolos. Sunt convins ca nici ei nu au crezut ca vor reusi. Au actionat de o maniera ipocrita vrând sa demonstreze ca sunt fanii solicitarii exprimate in strada, o solicitare despre care stiau ca nu poate fi pusa in practica. Iar reactia premierului a fost pe masura”, a declarat, in replica, Dragos Benea, presedintele organizatiei judetene PSD Bacau.

„Sincer va spun, eu consider ca alegerea primarului dintr-un singur tur ii avantajeaza si pe cei din PNL, si pe cei din PSD. Cel care este un bun primar sau un candidat cu un program electoral convingator, cu o platforma buna si este pregatit si hotarât sa faca ceva pentru comunitate nu are motive sa se teama. Electoratul a inceput sa se schimbe, a devenit mai exigent si mai informat.”
Veronica Dontu, PSD, primarul comunei Tamas.

„Eu cred ca era mai bine ca primarul sa fie ales in doua tururi deoarece, in acest sistem, era mai bine reprezentat votul populatiei. Pentru noi, cei aflati deja in functie, e mai avantajos sistemul stabilit prin actuala lege electorala, dar din perspectiva respectarii principiilor democratice era mai corect ca alegerea sa se faca in doua tururi”.
Ion Ciuche, PNL, primarul comunei Izvoru Berheciului

Ce modificari vor intra in vigoare de anul acesta:
– primarii sunt alesi dintr-un singur tur, cu majoritate simpla
– presedintii de consiliu judetean sunt alesi indirect, prin votul consilierilor
– vicepresedintii CJ si viceprimarii vor fi alesi în mod indirect, prin vot secret de CJ si CL, cu majoritate simpla. Acestia vor putea fi demisi la initiativa a cel putin o treime din numarul consilierilor judeteni, cu majoritate calificata, adica voturile a doua treimi din numarul total, si motivat
-toate candidaturile vor trebui sa fie însotite de liste de sustinatori de minimum 1% din numarul total al alegatorilor
– toate cheltuielile din procesul electoral se vor recupera de la bugetul de stat, nu de la bugetele locale
– se implementeaza registrul electoral al AEP pentru gestionarea cetatenilor cu drept de vot, se introduce sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si a votului

Andreea Gavrila
Silvia Patrascanu

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Doamnelor Redactori;
    Cam tarziu a-ti observat aceste modificari la legea electorala,deoarece legea 115/2015,
    este data din luna mai anul trecut;reactiile PNL,trebuia sa le faca la timpul respectiv,
    inainte de ase VOTA legea;,cu toate ca la noi totul este posibil

LĂSAȚI UN MESAJ