Reprezentativa României a ratat calificarea la barajul pentru CM 2022

Coreea de Sud și Japonia în 2002, Germania 2006, Africa de Sud 2010, Brazilia 2014, Rusia 2018 și acum Qatar 2022. Șase turnee finale consecutive de Campionat Mondial fără reprezentativa României. Un record negativ pe care „tricolorii” tocmai l-au bătut. Precedenta contraperformanță înșira cinci turnee finale de Mondiale și ținuse acasă naționala României din 1938 până în 1970. Cea mai nouă ratare poartă semnătura naționalei antrenate de Mirel Rădoi care, într-o grupă cu Germania, Macedonia de Nord, Islanda, Armenia și Liechtenstein, nu a reușit să termine decât pe locul 3. Lidera grupei, Germania, s-a calificat direct în Qatar, în timp ce Macedonia de Nord, ocupanta locului 2, merge la „baraj”.

Într-un loc de baraj a sperat și România care, cu două partide înainte de încheierea grupei, avea toate cărțile în regulă pentru a termina pe 2: un punct avans față de rivala Macedonia de Nord și două meciuri facile, acasă, cu Islanda, ieșită total din cărți și în deplasare, cu „lanterna” Liechtenstein. Numai că Ianis Hagi și ai săi au dat-o în bară (la propriu și la figurat), remizând joi, la București, cu Islanda: 0-0. Asta în timp ce Macedonia de Nord spulbera cu 5-0 Armenia la Erevan și urca pe locul 2, înaintea României. Ultima șansă pentru ca „tricolorii” să meargă la baraj era destul de șubredă. Și presupunea ca, pe lângă victoria României în Liechtenstein, Macedonia de Nord să nu învingă Islanda la Skopje. Duminică seara, naționala lui Răedoi (în rândul cărei a debutat cel mai tânăr internațional all-time al „trcicolorilor”, Enes Sali, 15 ani, opt luni și 22 zile)  s-a impus în Liechtenstein.

Mai greu, dar s-a impus: Man a deschis scorul în minutul 8, iar Bancu l-a rotunjit la 2-0 în min. 87, cu un „trasor” la vinclu. Din nefericire, la Skopje, Macedonia de Nord a trecut cu 3-1 de Islanda și a pus mâna pe biletele de participare la barajul de calificare. „Este ultima conferință de presă ca selecționer. Pentru mine lucrurile sunt clare, cred că este cel mai bun lucru pe care-l pot face, să-mi asum eșecul din campania de calificare prin a nu continua la echipa națională. Nu este o demisie, contractul se încheie”, și-a anunțat Rădoi plecarea de la cârma „tricolorilor”. El pleacă, noi rămânem. Rămânem să căutăm un alt selecționer- se vorbește de Edi Iordănescu, Mutu, Hagi și Dan Petrescu, printre alții- și să vedem încă un turneu final de Campionat Mondial din fotoliu. În fața televizorului.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE