Santierul de la sectia de ratioterapie

Bacaul va avea cel mai modern Compartiment de Radioterapie din tara, care va functiona in Spitalul Judetean de Urgenta. Aceasta este cea mai mare investitie medicala din judet, in valoare de 6.000.000 de euro. Contractul de lucrari a fost semnat inca din vara anului trecut, pe 26 august, in prezenta ministrului Sanatatii de la acea vreme, Nicolae Banicioiu, a lui Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean, a autoritatilor locale si judetene, a medicilor si invitatilor speciali, inclusiv Manuela Patrascoiu, directorul general al Companiei Nationale de Investitii, prin care se realizeaza acest mare proiect.

Santier in plina actiune

Au trecut trei luni de la data inceperii lucrarilor, vremea este buna, in curtea spitalului fundatiile au iesit deja din pamânt, se lucreaza permanent, la foc continuu, patronii firmei verifica santierul, nu sunt preconizate intârzieri. Chiar sunt promisiuni ca lucrarea sa fie gata inainte de termenul scris in contract. Promisiunea este certa: luna iulie a acestui an. Proiectantul general este SC SB Concept SRL, din Sibiu, iar constructorii, prin asociere, SC Varinak Europe Bucuresti si SC Terra Gaz Construct SRL Bucuresti.

In Compartimentul de Radioterapie va fi montat un accelerator liniar de particule, de ultima generatie, similar cu cel din Cluj, dar de productie noua, prin care se vor putea realiza circa 15.000 de sedinte pe an, pentru pacientii cu afectiuni oncologice. Intregul proiect medical cuprinde reabilitarea integrala a cladirii la standarde europene, cu 24 de paturi de spitalizare, precum si circuite functionale, dar si dotarea cu echipamente noi. Pe lânga acceleratorul de particule, va fi montat si un computer de plan tratament. Din suma totala a investitiei, 60% reprezinta valoarea aparatelor.

O sectie de urgenta zero

Fosta sectie de Cobaltoterapie (care va fi transformata acum in acest Compartiment de Radioterapie) din Spitalul Judetean de Urgenta Bacau s-a inchis in 2010. Chiar si inainte de inchidere, se lucra la cota de avarie, din cauza sursei, respectiv a aparatului de cobaltoterapie, care era depasit moral si fizic si nu mai corespundea normelor, având o putere de iradiere peste limita maxima admisa. Desi conducerea spitalului a facut tot felul de demersuri pentru redeschiderea ei, nu s-a mai realizat nimic. S-a dorit o sectie noua de oncologie si cobaltoterapie, a existat si un proiect in parlament in acest sens, dar s-a blocat.

Ulterior s-a vorbit de un parteneriat public – privat, dar si acesta a picat din cauza legislatiei. Practic, construirea unei noi sectii de Radioterapie este de urgenta zero pentru Bacau, in conditiile in care sunt in evidenta circa 6.000 de pacienti cu boli oncologice, oameni care, in tot acest timp, au fost nevoiti sa acceseze servicii medicale si tratamente in alte centre si spitale din intreaga tara, in Iasi, Cluj, Bucuresti, Tg. Mures. „Si vorbim de pacientii care sunt in evidenta curenta a medicilor oncologi. Dupa ce vom deschide noua Radioterapie, ne asteptam la o explozie a adresabilitatii, prin faptul ca aparatul este unul modern, cel mai bun la momentul actual din tara si, bineinteles, din zona Moldova”, a declarat Adrian Popa, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau.

O metoda eficienta si putin costisitoare

Radioterapia este unul dintre cele mai eficiente si mai putin costisitoare tratamente folosite in cancer. In regiunea Nord – Est, singurul centru de radioterapie care functioneaza este cel de la Iasi, dar acesta nu face fata nevoii de servicii medicale, bolnavii din regiunea Moldovei fiind pusi pe liste de asteptare 5- 7 luni. In toata aceasta perioada, situatia pacientilor care au indicatii de sedinte de iradiere devine din ce in ce mai precara.

Adrian Popa

„Intr-adevar, cert este ca la 1 iulie avem promisiunea ca se va finaliza cladirea, ca lucrarea in sine va fi gata. Urmeaza apoi calibrarea si recalibrarea acceleratorului, care dureaza cel putin o luna, si apoi autorizarea de la CNCAN (Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, n.r.). Lucram deja si la dosarele de angajari. Avem personal de la fosta sectie de Cobaltoterapie, care este redistribuit pe alte sectii ale spitalului si pe care o sa il readucem aici, dar o sa mai fie nevoie de medici, de tehnicieni, de ingineri de service.”
Adrian Popa, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau

“Radioterapia, Aeroportul, soseaua de centura, Observatorul Astronomic si RMN-ul sunt singurele proiecte care ma intereseaza anul acesta si de care ma ocup zi de zi. Monitorizez permanent evolutia Sectiei de Radioterapie si sper ca aceasta investitie sa fie finalizata pâna la 1 iulie pentru ca orice zi câstigata poate insemna salvarea mai multor vieti.”
Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau